Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Du får en faktura på medlemsavgiften varje månad. Om du är ansluten till Kivra kommer fakturan dit. Från den dagen ditt medlemskap börjar gälla kan du anmäla autogiro eller e-faktura via Mina sidor. Har du ett framtida medlemskap behöver du göra det via din internetbank i stället.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap. 

warning icon

Mina Sidor

Hör förtroendevalda på Visions Idéverkstad våren 2023 berätta om satsningen på ökad facklig styrka.

Ökad facklig styrka – en historisk satsning

Vi har tagit ett historiskt beslut att storsatsa på att öka i fackliga styrka. Det innebär fler medlemmar och fler som engagerar sig som förtroendevalda i Vision. På den här sidan kan du följa arbetet och få tips på hur du kan bidra till ett ännu starkare Vision.

Vision ska finnas nära medlemmarna, vara handlingskraftiga och ta fram konstruktiva förslag som driver arbetslivet framåt. För att lyckas med det behöver den fackliga styrkan vara stor. Det gäller både antal medlemmar och närvaron av förtroendevalda ute på arbetsplatserna.

Frågor och svar om satsningen

Här hittar du mer information om satsningen på ökad facklig styrka.

Vad menar vi med ökad facklig styrka?

När vi säger att Vision ska öka i facklig styrka menar vi att vi ska växa och bli fler medlemmar och fler förtroendevalda på arbetsplatserna. Då kan vi påverka ännu mer. För ju fler vi är, desto större skillnad kan vi göra.

Många medlemmar och förtroendevalda krävs för att kunna:

  • finnas nära medlemmarna på arbetsplatserna
  • vara handlingskraftiga
  • driva arbetslivet framåt med konstruktiva förslag
  • bidra till att behålla den svenska modellens styrkor.

Är vi inte redan många och starka?

Vi i Vision är absolut många och starka, och vi har vuxit i medlemsantal under 12 år. Men i förhållande till hur många fler tjänstemän som har tillkommit i de sektorer och branscher där vi har medlemmar så borde vi ha ökat ännu mer i medlemsantal.

Andelen medlemmar som har ett förtroendeuppdrag har också minskat under senare år. Eftersom vi vet att vi kan göra störst skillnad när vi har fackliga företrädare på arbetsplatserna behöver vi bli fler förtroendevalda.

Därför kraftsamlar vi nu för att både växa snabbare och bli fler förtroendevalda i Vision.

Hur många behöver vi bli?

Målet är att vi ska vara 160 000 yrkesverksamma medlemmar i förbundet 2027.

Målet är också att 10 procent av medlemmarna ska ha ett uppdrag 2027, vilket betyder en ökning till 16 000 förtroendevalda.

Hur ska vi nå våra mål?

Som medlem eller förtroendevald i Vision kan du bidra till ökad facklig styrka på massor av sätt! Det kan till exempel handla om att värva en kollega till att bli medlem, prata mer om fackliga frågor på din arbetsplats, gå på ett medlemsmöte eller ta ett förtroendeuppdrag. Allt engagemang bidrar till att vi kan nå ännu längre i att förbättra arbetslivet!

Tips och material för dig som vill engagera dig

Satsningen på att öka i facklig styrka görs gemensamt av medlemmar, förtroendevalda och Visions kansliorganisation.

De aktiviteter som sker från Vision centralt har vi samlat i något vi kallar Programmet för ökad facklig styrka. Programmet kommer att bestå av flera olika delar och pågår 2023–2027. På kongressen 2028 slutredovisas hur det har gått.

För att nå målen kommer vi att fortsätta göra det som fungerar bra i dag och samtidigt våga testa nytt. Några exempel på saker vi kommer att göra är att starta upp fackliga verksamheter på arbetsplatser där det saknas, på olika sätt underlätta de uppdrag som Visions förtroendevalda har och hitta nya sätt att värva medlemmar och förtroendevalda.

Engagera dig som medlem

Vad roligt att du vill engagera dig! Du behövs! Här är tips på några av de saker du kan göra för att engagera dig och bidra till att Vision ökar i facklig styrka. 

"Det är så roligt att vara förtroendevald och det har ett stort socialt värde för mig. Extra meningsfullt känns det när någon har fått det bättre för att jag har engagerat mig."

Frida Abenius
administratör och förtroendevald

Engagera dig som förtroendevald

Tack för att du är ombud i Vision! Du gör skillnad!

Det allra viktigaste för att vi ska öka i facklig styrka är att öka närvaron på arbetsplatsen genom att synas och fortsätta driva viktiga frågor, ställa frågan om medlemskap och uppmuntra fler till att bli förtroendevalda. Ta gärna frågan till din styrelse – hur kan ni växla upp ert befintliga arbete inom de här områdena?

Här hittar du länkar till användbara tips.

Mer information och stöd kommer givetvis att komma från Visions kansli. Under programmets gång kommer vi också att leta efter intresserade personer som vill vara med i olika fokusgrupper. Håll utkik här!

Referensgrupp

Efter en eftersökning bland förtroendevalda finns nu en referensgrupp på plats. Intresset har varit stort och vi tackar alla som har hört av sig! De som har blivit utvalda av förbundsstyrelsen har nu satt igång sitt arbete. Referensgruppens roll är att vara ett bollplank till förbundsstyrelsen och kansliet i alla delar som rör satsningen.

Referensgruppen består av följande 21 personer:

Amanda Wiksten, Cecilia Johansson, Elin Pelligrini, Emma Ivsjö, Hanna Rogland, Hannele Mirtunen, Hans Forsberg, Lena Krantz, Linda Söderberg, Lotta Lundberg, Maria Lindgren, Marita Ghafouri, Peter Eriksson, Robert Bildsten, Tanja Wiemer, Örjan Gripentoft, Felipe Martinez, Fia Götze Hägg, Fia Karlsson, Henrik Borg Westerberg och Tobias Holmgren.

Bakgrund till satsningen

Beslutet om att storsatsa för att öka Visions fackliga styrka togs av förtroendevalda på förbundsmötet 2022. Satsningen, som organiseras i ett program och kommer att bestå av flera olika delar, föreslås pågå under 2023–2027 och slutredovisas på kongressen 2028.

Satsning på ökad facklig styrka: beslutsdokument (pdf)

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss