Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Gruppbild med leende personer i ett konferensrum, foto.
    Några av alla engagerade förtroendevalda i pilotgruppen Generation Vision, samt deltagare från förbundsstyrelsen och Visions kansli: Dalia Eid, Viktoria Hellström, Maria Wigartz, Jennie Andersson, Hilda Johansson, Alvar Asplund, Felipe Martinez, Kim Jondell, Kim Jutterström, Genc Beqiri, Melinda Tjulander, Josefine Båge Jallow och Marie-Louise Mattsson.

Så tar du vara på ungas glöd

2024-05-29

Det sägs ibland att unga människor främst bryr sig om sig själva och mindre om sin omvärld. Det vekar inte stämma – i alla fall inte när det gäller ungas engagemang för fackligt arbete. Vision arbetar för ökad facklig styrka och engagemanget bland unga har hittills varit rekordstort. Här får du tips på hur du som förtroendevald Vision kan göra för att uppmuntra unga personers drivkraft.

Att unga bara skulle intressera sig för sig själva verkar vara en myt. Däremot är det många unga som inte vet vad facket gör eller varför den fackliga rörelsen finns.

– Det fackliga arbetet har genom historien lett till en stor del av det skydd och de rättigheter som finns på arbetsmarknaden idag. Vi ska även fortsättningsvis finnas nära medlemmarna, vara handlingskraftiga och ta fram konstruktiva förslag som driver arbetslivet framåt. För att lyckas med det även i framtiden behöver vår fackliga styrka öka och vi behöver bli mer synliga, säger Hilda Johansson, projektledare på Vision.

Generation Vision vill engagera unga

Sedan maj 2023 har sex pilotgrupper bestående av förtroendevalda i Vision jobbat för att få fler medlemmar att vilja axla ett förtroendeuppdrag. En av de sex pilotgrupperna kallas Generation Vision och syftar till att öka ungas inflytande i Vision. Bland Visions förtroendevalda finns nämligen färre unga jämfört med ungas representation i förbundet i stort.

– Rent krasst har vi under ett par år tappat i andel förtroendevalda ute i landet, delvis till följd av en generationsväxling. Att vi får upp farten i vårt fackliga arbete och får fler unga med oss är därför en överlevnadsfråga. Arbetet med pilotgrupperna har redan lett till resultat. Vi ser att trenden börjar vända och fler väljer att ta på sig ett uppdrag som förtroendevald, menar Hilda.

Frågorna som engagerar mest

För att attrahera fler unga bjöd Generation Vision in medlemmar under 35 år till en konferens i Stockholm i slutet av april. Dagarna innehöll allt ifrån en facklig crash course till föreläsning med Bianca Kronlöf. Söktrycket var större än man vågat hoppats på – 620 sökte men bara 100 fick plats.

– Tyvärr behövde vi säga nej till många, så det här engagemanget som så tydligt finns behöver vi försöka fånga upp på andra sätt. Vi har kontaktat alla som inte fick plats på Generation Vision och frågat vad de vill veta mer om. Några av svaren var rättigheter på arbetsplatsen, lönesättning, mående, arbetsvillkor och jämställdhet. Det är grundläggande information, så här finns mycket som förtroendevalda ute i landet kan fånga upp.

Att grupper med stor mångfald lyckas bäst är bevisat i forskning. Samma gäller även i Vision.

– Unga kan tillföra väldigt mycket och vi behöver få in dessa människor i våra styrelser. De behöver sitta med och ta beslut i kongresser och axla rollen som ordförande i styrelser för att de unga på riktigt ska vara en aktiv del av Vision, säger Hilda Johansson.

Tips för att fånga upp engagemang

I Visions medlemsundersökning säger hela 27 procent av de under 35 år att de kan tänka sig att ta ett förtroendeuppdrag. Så vad kan du som förtroendevald i Vision göra för att fånga upp ungas engagemang för fackligt arbete? Hilda tipsar om några konkreta åtgärder:

  • Bjud in unga människor! Låt dem praktisera genom att vara med i de sammanhang ni redan är med i. Kanske kan de få sitta med under arbetsintervjuer av chefer eller planera en lokal aktivitet?
  • Skapa ett forum specifikt för unga på arbetsplatsen och berätta vad Vision gör lokalt.
  • Håll en medlemsutbildning för unga med det mest grundläggande om fackets uppdrag. Det finns ett färdigt program, Påverka ditt arbetsliv fördjupning, som du kan använda för att prata om rättigheter och skyldigheter på arbetsplatsen.
  • Adjungera in en ung person. Om du har någon i din lokala Visionsförening som visat intresse – låt dem praktisera och sitta med på styrelsemöten. Det handlar inte om att ”hitta på” uppgifter utan delegera ut lämpliga ansvarsområden.

Pilotgrupper för ökad facklig styrka

Vision Generation är en av sex pilotgrupper med förtroendevalda som på olika sätt arbetar med hur vi kan bli fler engagerade inom Vision. Arbetet är en del av Visions satsning på ökad facklig styrka.

Läs även: 

3 röster från Generation Vision: ”De här frågorna engagerar oss!"

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

Söker du en uppdragshandling?

Beskrivningar av varje förtroendeuppdrag i Vision finns samlat bland våra riktlinjer.

Riktlinjer och material

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss