Vad är LAS?
LAS står för lagen om anställningsskydd. Lagen inskränker arbetsgivarens rätt att säga upp eller avskeda anställda. I viss mån inskränker den också arbetsgivarens rätt att välja fritt vid anställningar, eftersom den ger tidigare anställda företrädesrätt till återanställning under vissa förutsättningar.
Ändringar i LAS från 1 oktober 2022
Från den 1 oktober 2022 gäller nya regler i lagen om anställningsskydd (LAS). För dig som är förtroendevald inom en kommun, region eller en arbetsgivare ansluten till Sobona finns ett webbinarium där Visions experter förklarar närmare vad ändringarna innebär.
Förändringar i LAS och nytt stöd för omställning
Se webbinariet på Vision Play
Ladda ner presentationen (pdf)
Tillsvidareanställning som huvudregel
Huvudregeln i LAS är att ett anställningsavtal gäller tillsvidare – det som vi i dagligt tal kallar fast anställning. Om ingenting har avtalats eller sagts om din anställningsform innan du påbörjar din anställning räknas du alltså som tillsvidareanställd.
Anställningsformer och rättigheter
Enligt LAS måste en uppsägning från arbetsgivarens sida alltid ha sakliga skäl. Sakliga skäl kan i sin tur vara av två slag: personliga skäl eller arbetsbrist.
Oavsett skäl måste arbetsgivaren ha prövat möjligheten till omplacering av den anställda innan hen går så långt som till uppsägning. En förutsättning är dock att den anställda har tillräckliga kvalifikationer för det jobb som ska utföras.
Personliga skäl
Uppsägning av personliga skäl kan bli aktuellt vid olika typer av allvarlig misskötsamhet. Det kan till exempel gälla brottslighet, olovlig frånvaro, arbetsvägran eller otillåten strejk.
Sjukdom är som regel inte skäl för uppsägning av personliga skäl, i alla fall inte så länge arbetstagaren kan förväntas bli återställd. Men när arbetsförmågan är varaktigt nedsatt så att den anställda inte kan utföra något arbete av betydelse kan det ibland anses som sakliga skäl för uppsägning. Sjuklig alkoholism betraktas på samma sätt.
Om en anställd grovt har åsidosatt sina skyldigheter mot arbetsgivaren kan hen bli avskedad. Grunderna är i princip desamma som vid uppsägning av personliga skäl. Skillnaden är att det måste röra sig om grövre misskötsamhet eller brottslighet för att arbetsgivaren ska kunna avskeda. Den som blir avskedad har inte rätt till någon uppsägningstid.
Arbetsbrist
Arbetsbrist är det vanligaste skälet för uppsägning. Arbetsbrist uppstår när exempelvis ett företag går med förlust och antalet anställda måste minskas. Det är i princip arbetsgivaren som avgör när arbetsbrist uppstår. Arbetsgivaren måste överväga alla möjligheter som står till buds för att undvika uppsägningar på grund av arbetsbrist och förhandla med facket om förändringar i verksamheten.
Arbetsgivaren får inte säga upp vem hen vill på grund av arbetsbrist. Om det inte finns något kollektivavtal är det LAS regler om turordning som gäller. De går ut på att de anställda rangordnas i förhållande till vars och ens anställningstid – sist in, först ut. Man måste också ha tillräckliga kvalifikationer för att bli aktuell för fortsatt arbete. Det är dock vanligt att arbetsgivaren och facket förhandlar fram ett avtal om turordning, som helt och hållet ersätter LAS-reglerna.
Enligt LAS får arbetsgivaren göra avvikelser från turordningslistan genom att undanta högst tre arbetstagare som anses ha särskild betydelse för den fortsatta verksamheten. Men i kollektivavtalet kan det finnas avvikelser från arbetsgivarens rätt att undanta. I det kollektivavtal som gäller för kommun eller region har arbetsgivaren inte möjlighet att undanta tre personer från turordningen.
Kollektivavtal för kommun och region
Uppsägningstid enligt LAS
Uppsägningstiden för den som säger upp sig från arbetet är enligt LAS en månad. Många kollektivavtal ger dock längre uppsägningstider för den som säger upp sig. Om du blir uppsagd av arbetsgivaren kan du ha rätt till längre uppsägningstid enligt LAS eller kollektivavtal.