Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

  • Kollegor samtalar utomhus.

Studieledighetslagen

Studieledighetslagen, eller lagen om studieledighet, ger dig rätt till tjänstledigt för att studera. Lagen tar upp vad som krävs för att få studieledighet, hur länge du kan vara ledig och vilka studier du kan söka tjänstledigt för.

Vem har rätt till studieledighet?

Enligt studieledighetslagen har du rätt till tjänstledighet för studier om du varit anställd hos samma arbetsgivare de senaste sex månaderna, eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren.

Detta gäller oavsett vilken anställningsform du har. Det spelar därför ingen roll om du är tillsvidareanställd, har ett vikariat eller någon annan tidsbegränsad anställning.

Om din anställning är tidsbegränsad förlängs den inte på grund av din studieledighet utan tar slut som överenskommet, även om dina studier fortsätter efter anställningens slut.

Vilka studier ger rätt till studieledighet?

Studierna behöver inte ha någon anknytning till ditt arbete för att omfattas av studieledighetslagen. Du väljer helt själv vad du vill studera och ta tjänstledigt för.

Däremot räknas inte självstudier in i lagen om studieledighet. Du behöver nämligen kunna visa upp en studieplan, ett antagningsbevis eller dylikt.

Hur länge kan man vara tjänstledig för studier?

Din rätt till tjänstledighet för studier omfattar den tid som utbildningen tar, oavsett hur länge det är. Du kan vara ledig i den omfattning som studierna kräver, på heltid eller deltid. Du kan söka ledighet för hela året, eller bara för terminerna medan du arbetar under somrarna.

Om du vill vara ledig terminsvis och arbeta på sommaren är det bra att ändå söka tjänstledigt för hela utbildningstiden på en gång. Det är nämligen möjligt för arbetsgivaren att skjuta upp din ledighet vid varje ny ledighetsansökan.

Arbetsgivaren kan skjuta upp studieledigheten

Enligt studieledighetslagen har arbetsgivaren möjlighet att skjuta på din begärda studieledighet i upp till ett halvår. Om arbetsgivaren utnyttjar den möjligheten ska du bli underrättad om när du kan börja studera i stället.

Om du vill avbryta studieledigheten

Du har rätt att avbryta studieledigheten och återgå i tjänst med 14 dagars varsel. Om studieledigheten har varat längre än ett år gäller en månads varsel. Du har då rätt att få likvärdiga arbetsuppgifter och anställningsvillkor som om du inte varit ledig.

Ledighet för fackliga studier

Även facklig utbildning ger rätt till ledighet enligt studieledighetslagen. Du kan få ledigt för att lära dig mer om fackliga frågor, för att kanske senare ta på dig ett uppdrag som fackligt ombud. Du behöver inte ha arbetat hos arbetsgivaren någon viss tid för att gå en facklig utbildning.

Om du redan är fackligt ombud finns det i stället regler om ledighet för fackliga studier i förtroendemannalagen. Regler om utbildning för den som är skyddsombud finns också i arbetsmiljölagen.

Förtroendemannalagen

Arbetsmiljölagen

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss