Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

  • Kvinna skriver på whiteboardtavla.

Tjänstepension – så fungerar det

Tjänstepension är en del av pensionen som du får från din arbetsgivaren om ni har kollektivavtal på din arbetsplats.

Tjänstepension får du med kollektivavtal

Tjänstepensionen är kanske den del av kollektivavtalet som är värd mest. Det är också den del som folk vet minst om och tycker är besvärligast att tänka på. Därför är det bra att den enklaste lösningen också är den bästa och mest förmånliga.

Tjänstepensionen du får med kollektivavtalet har flera viktiga fördelar gentemot individuella tjänstepensionslösningar. Lär dig mer om hur pensionen fungerar i Visions pensionsskola.

Pensionsskola

Kollektivavtal

Det är din arbetsgivare som betalar pensionspremien för tjänstepensionen. Men i vissa fall är det du som väljer i vilken försäkringsform och i vilket försäkringsbolag som pengarna ska placeras. Har du jobbat inom olika avtalsområden kan du ha fler än en kollektivavtalad tjänstepension.

De olika kollektivavtalade tjänstepensionerna skiljer sig åt. Hur de ser ut beror på vad facken och arbetsgivarna har kommit överens om.

Är du tillfrågad att byta avtal om tjänstepension?

Jobbar du inom kommun, region eller ett bolag anslutet till Sobona och har fått erbjudande om att byta pensionsavtal till AKAP-KL? Läs mer om erbjudandet här och vad som avgör vilket pensionsavtal som är bäst för dig.

Byta pensionsavtal till AKAP-KL

Omräkning av pension enligt PA-KL

Den 31 oktober 2018 tecknades en överenskommelse med arbetsgivarsidan om Pensionsöverenskommelse för personer födda 1954 och senare som omfattas av PA-KL, PAK och LPAK. Överenskommelsen var för att komma tillrätta med problem i tillämpningen av de gamla avtalen.

Det kunde samtidigt konstateras att det fanns behov av rådgivning och information om omräkning av pension enligt PA-KL, PAK och LPAK. Motsvarande tillämpning sker för PAK/LPAK.

Vill du växla delar av lönen till tjänstepension?

Löneväxling innebär att du växlar delar av din lön till tjänstepension. Det rekommenderas bara om du tjänar över 47 717 kronor i månaden (8,07 inkomstbasbelopp 2022). Om du har lägre lön än så kommer du att få en sämre allmän pension på grund av löneväxlingen, och du kan även få lägre sjuk- och föräldrapenning.

Tänk även på att det oftast blir bäst om det löneväxlade beloppet placeras där du har din övriga tjänstepension. Här kan du läsa om vad du som anställd bör tänka på innan du löneväxlar till pension.

Visions pensionspolitik

Är du nyfiken på hur Vision ser på frågor kring pension? Här hittar du Visions pensionspolitiska program.

Visions pensionspolitik (pdf)

En arbetsplats för alla

Vision jobbar för ett schyst arbetsliv med nolltolerans mot diskriminering och kränkande särbehandling.

En arbetsplats för alla

Jämställdhet

Kvinnor och män ska ha lika rättigheter och praktiska möjligheter till arbete, inflytande och utveckling i sitt yrke och på sin arbetsplats.

Jämställdhet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss