Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Kvinna skriver på whiteboardtavla.

Tjänstepension – så fungerar det

Om du har kollektivavtal på din arbetsplats har du också tjänstepension. Här kan du läsa mer om vad tjänstepension är, hur den fungerar och hur du kan påverka din tjänstepension.

Vad är tjänstepension?

Tjänstepension är en del av pensionen som du får från din arbetsgivare om ni har kollektivavtal på din arbetsplats. Det är kanske den del av kollektivavtalet som är värd mest, men också den del som många vet minst om.

Det är din arbetsgivare som betalar pensions­premien för tjänstepensionen. Men i vissa fall är det du som väljer i vilken försäkrings­form och i vilket försäkrings­bolag som pengarna ska placeras.

Tjänstepensionen du får med kollektivavtalet har flera viktiga fördelar gentemot individuella tjänstepensions­lösningar. Lär dig mer om hur pensionen fungerar i Visions pensionsskola.

Vad är pension? – Pensionsskola

Tjänstepension får du med kollektivavtal

De olika kollektivavtalade tjänstepensionerna skiljer sig åt. Hur de ser ut beror på vad facken och arbetsgivarna har kommit överens om. Om du har jobbat inom olika avtals­områden kan du ha fler än en kollektivavtalad tjänstepension.

Kollektivavtal

Mer om olika avtal för tjänstepension

Anställda inom kommun och region:

Anställda inom Svenska kyrkan:

Privatanställda tjänstemän:

Omräkning av pension enligt PA-KL

Den 31 oktober 2018 tecknades en överenskommelse för personer födda 1954 och senare som omfattas av pensionsavtalen PA-KL, PAK och LPAK. Överenskommelsen var för att komma tillrätta med problem i tillämpningen av de gamla avtalen.

Det konstaterades också att det behövdes rådgivning och information om omräkning av pension enligt PA-KL, PAK och LPAK. Motsvarande tillämpning sker för PAK och LPAK.

Kommunala tjänstepensionsplanernas historik

Från 1998-01-01 infördes avgifts-/premiebestämt system, här finns historik över nivåerna samt vilken ålder som krävdes för att tjäna in till tjänstepension

Historik över avgiftsbestämda delar från 1998 och framåt (ofr.se)

Vill du växla delar av lönen till tjänstepension?

Löneväxling innebär att du växlar delar av din lön till tjänstepension. Det rekommenderas bara om du tjänar över 47 717 kronor i månaden (8,07 inkomstbasbelopp 2022). Om du har lägre lön än så kommer du att få en sämre allmän pension på grund av löneväxlingen, och du kan även få lägre sjuk- och föräldrapenning.

Tänk även på att det oftast blir bäst om det löneväxlade beloppet placeras där du har din övriga tjänste­pension. Här kan du läsa om vad du som anställd bör tänka på innan du löneväxlar till pension.

Löneväxling för anställda inom kommun och region (pdf)

Löneväxling för privat anställda med pensionsplanen ITP (alecta.se)

Visions pensionspolitik

Är du nyfiken på hur Vision ser på frågor kring pension? Här hittar du Visions pensionspolitiska program.

Visions pensionspolitik (pdf)

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss