Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Pension

När det är dags får du din pension från flera håll. Allmän pension får du från Pensionsmyndigheten. Tjänstepension får du från din arbetsgivare om ni har kollektivavtal. Många har också ett privat pensionssparande. Pengarna läggs ihop och blir din totala pension.

Tjänstepension med kollektivavtalet

Tjänstepensionen är kanske den del av ett kollektivavtal som är värd mest. Det är också den del som folk vet minst om, och tycker är besvärligast att tänka på. Därför är det bra att den enklaste lösningen också är den bästa och den förmånligaste.

Tjänstepensionen du får med kollektivavtalet har flera viktiga fördelar gentemot individuella tjänstepensionslösningar.

Arbetsgivaren betalar pensionspremien

Det är din arbetsgivare som betalar premien, men i vissa fall är det du som väljer vilken försäkringsform och i vilket försäkringsbolag pengarna ska placeras. Har du jobbat inom olika avtalsområden kan du ha fler än en kollektivavtalad tjänstepension.

De olika kollektivavtalade tjänstepensionerna skiljer sig åt. Hur de ser ut beror på vad facken och arbetsgivarna har kommit överens om.

Funderar du på att växla delar av din lön till pension?

Löneväxling rekommenderas endast till dig som tjänar över 47 717 kronor i månaden (8,07 inkomstbasbelopp 2022). Om du har lägre lön kommer du på grund av löneväxlingen att få en sämre allmän pension, och du kan även få lägre sjuk- och föräldrapenning.

Tänk även på att det oftast blir bäst om det löneväxlade beloppet placeras där du har din övriga tjänstepension. På länkarna nedan kan du läsa om vad du som anställd bör tänka på innan du löneväxlar till pension.

Byte till AKAP-KL?

Läs mer här om du jobbar i kommun, region eller bolag anslutet till Pacta, och har fått erbjudande om att byta pensionsavtal.

Är du erbjuden att byta pensionsavtal?

Omräkning av pension enligt PA-KL

Den 31 oktober 2018 tecknades en överenskommelse med arbetsgivarsidan om Pensionsöverenskommelse för personer födda 1954 och senare som omfattas av PA-KL, PAK och LPAK. Överenskommelsen var för att komma tillrätta med problem i tillämpningen av de gamla avtalen.

Det kunde samtidigt konstateras att det fanns behov av rådgivning och information om omräkning av pension enligt PA-KL, PAK och LPAK. Motsvarande tillämpning sker för PAK/LPAK.

Visions pensionspolitik

Är du nyfiken på hur Vision ser på frågor kring pension? Här hittar du Visions pensionspolitiska program.

Visions pensionspolitik (pdf)

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar