Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

 • Kvinna talar inför någon.

Anställning – anställningsformer och rättigheter

Är du tillsvidareanställd eller har du en tidsbegränsad anställning? När du får nytt jobb, se till att du har koll på din anställningsform och att du får ett anställningsavtal.

Dina rättigheter kring din anställning regleras i lagen om anställningsskydd ( LAS) och i kollektivavtalet som gäller för dig.

Lagen om anställningsskydd

Det finns två olika anställningsformer: tillsvidareanställning och tidsbegränsad anställning.

Tillsvidareanställning

Tillsvidareanställning innebär att det inte finns något slutdatum för din anställning. Vill du avsluta den behöver du säga upp dig. Tillsvidare­anställning brukar också ofta kallas för fast anställning.

I kollektivavtalen och i lagen är tillsvidareanställning det som är utgångspunkten. Andra anställningsformer är undantag från den huvudregeln.

Provanställning

Ibland tillämpas provanställning i samband med att du får en ny anställning. Det är ett sätt för både dig och arbetsgivaren att pröva ett nytt jobb, som övergår till tillsvidareanställning om ni båda är nöjda.

En provanställning får vara i högst sex månader. Den går att avbryta när som helst under provanställningstiden utan att ange något särskilt skäl till det. Arbetsgivaren behöver ge besked minst två veckor i förväg om denne vill avbryta provanställningen.

Tidsbegränsad anställning

Tidsbegränsad anställning varar till ett datum som har bestämts i förväg. Lagen säger att arbetsgivaren får tidsbegränsa anställningar om det handlar om allmän visstidsanställning, vikariat, säsongsarbete eller om den anställda har fyllt 67 år. Här ingår många typer av det som kallas projektanställning.

Din anställning blir till en tillsvidareanställning om du har varit anställd hos samma arbetsgivare i mer än två år under en femårsperiod (med några undantag). Kolla vilka regler som står i ditt kollektivavtal – de kan ha företräde framför lagens regler.

Visions kollektivavtal

Ditt anställningsavtal

Som anställd ska du alltid ha ett eget anställningsavtal, som omfattar till exempel arbetsuppgifter, lön, semester och pension. Enligt lagen om anställningsskydd ska ditt anställningsavtal innehålla följande:

 • Namn och adress till dig och arbetsgivaren
 • Anställningens tillträdesdag och arbetsplatsens namn.
 • Dina arbetsuppgifter och din yrkesbenämning eller tjänstetitel.
 • Om anställningen gäller tills vidare, för en begränsad tid eller om den är en provanställning.
  • Vid tillsvidareanställning ska avtalet ange vilka uppsägningstider som gäller.
  • Vid tidsbegränsad anställning ska avtalet ange anställningens slutdag eller de förutsättningar som gäller för att anställningen ska upphöra.
  • Vid provanställning ska prövotidens längd stå med.
 • Din lön när du börjar din anställning, andra löneförmåner och hur ofta lönen ska betalas ut.
 • Hur mycket betald semester du har
 • Hur lång din normala arbetsdag eller arbetsvecka är
 • Vilket kollektivavtal som gäller för dig, om det finns ett sådant
 • Villkoren för eventuell stationering, om du ska vara stationerad utomlands längre än en månad.

Har du fler frågor om din anställning?

Välkommen att kontakta Vision Direkt om du har frågor om din anställning som du inte har fått svar på här.

Kontakta Vision

En arbetsplats för alla

Vision jobbar för ett schyst arbetsliv med nolltolerans mot diskriminering och kränkande särbehandling.

En arbetsplats för alla

Jämställdhet

Kvinnor och män ska ha lika rättigheter och praktiska möjligheter till arbete, inflytande och utveckling i sitt yrke och på sin arbetsplats.

Jämställdhet

Frågor & svar