Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

 • Kvinna talar inför någon.

Anställningsformer

Är du tillsvidareanställd eller har du en tidsbegränsad anställning? Se till att ha koll på din anställningsform och att du får ett anställningsavtal när du får ett nytt jobb. Här kan du läsa om vad som gäller för olika anställningsformer.

Vilka anställningsformer finns det?

Det finns två olika anställningsformer: tillsvidareanställning och tidsbegränsad anställning. Dina rättigheter kopplade till din anställning regleras i lagen om anställningsskydd (LAS) och i kollektivavtalet som gäller för dig.

LAS – lagen om anställningsskydd

Tillsvidareanställning

Tillsvidareanställning innebär att det inte finns något slutdatum för din anställning. Om du vill avsluta den behöver du säga upp dig. Tillsvidare­anställning brukar ofta kallas för fast anställning.

Tillsvidareanställning är utgångspunkten i lagen och i kollektivavtalen. Andra anställningsformer är undantag från den huvudregeln.

Provanställning

Ibland tillämpas provanställning i samband med att du får en ny anställning. Det är ett sätt att pröva ett nytt jobb, som övergår till tillsvidareanställning om både du och arbetsgivaren är nöjda.

En provanställning får vara i högst sex månader. Den går att avbryta när som helst under provanställningstiden utan att ange något särskilt skäl till det. Arbetsgivaren behöver ge besked minst två veckor i förväg om de vill avbryta provanställningen.

Det kan dock finnas andra regler om provanställning i kollektivavtalet.

Tidsbegränsad anställning

Tidsbegränsad anställning varar till ett slutdatum som har bestämts i förväg. Lagen säger att arbetsgivaren får tidsbegränsa anställningar om det handlar om särskild visstidsanställning, vikariat, säsongsarbete eller om den anställda har fyllt 69 år. Här ingår exempelvis det som kallas för projektanställning.

Enligt lagen kan tidsbegränsade anställningar övergå till tillsvidare­anställning om du har

 • arbetat mer än 12 månader under fem år i särskild visstidsanställning 
 • vikarierat i mer än två år under en femårsperiod.

Om du har haft tre eller fler särskilda visstidsanställningar hos samma arbetsgivare under en och samma kalendermånad ska även tiden mellan anställningarna räknas som anställningstid.

Andra bestämmelser om visstidsanställning kan finnas i ditt kollektivavtal.

Kollektivavtal

Timanställning och intermittent anställning

Så kallad timanställning eller intermittent anställning innebär ofta att du rings ut vid behov eller får schema för kortare perioder. Detta är inga anställningsformer enligt lagen.

Du kan vara anställd på vikariat eller i särskild visstidsanställning om du arbetar timtid. Varje dag eller period som du arbetar räknas då som ett eget anställningstillfälle.

Du ska alltid ha ett anställningsavtal

Som anställd ska du alltid ha ett eget anställningsavtal, oavsett anställningsform. Avtalet omfattar till exempel arbetsuppgifter, lön, semester och pension. Enligt lagen om anställningsskydd ska ditt anställningsavtal innehålla följande uppgifter:

 • namn och adress till dig och arbetsgivaren
 • anställningens tillträdesdag och arbetsplatsens namn
 • dina arbetsuppgifter och din yrkesbenämning eller tjänstetitel
 • din lön när du börjar din anställning, andra löneförmåner och hur ofta lönen ska betalas ut
 • hur mycket betald semester du har
 • hur lång din normala arbetsdag eller arbetsvecka är
 • vilket kollektivavtal som gäller för dig, om det finns ett sådant
 • villkoren för eventuell stationering, om du ska vara stationerad utomlands längre än en månad
 • anställningsform, det vill säga om din anställning gäller tills vidare, för en begränsad tid eller om den är en provanställning.

Vid tillsvidareanställning ska avtalet ange vilka uppsägningstider som gäller. Vid tidsbegränsad anställning ska avtalet ange slutdag eller de förutsättningar som gäller för att anställningen ska upphöra. Vid provanställning ska prövotidens längd stå med.

Har du fler frågor om din anställningsform?

Har du frågor om olika anställningsformer eller din egen anställning som du inte har fått svar på här? Välkommen att kontakta Vision Direkt.

Kontakta Vision

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss