När ska man ansöka om föräldraledighet?
Du ska anmäla din föräldraledighet till arbetsgivare minst två månader före ledigheten ska börja, utom när det gäller mammaledighet och ledighet med tillfällig föräldrapenning. Om det inte går ska du anmäla ledigheten så snart som möjligt. Enligt en del kollektivavtal gäller dock tre månader före ledigheten i stället, till exempel om du arbetar i en kommun eller region.
Om du vill förkorta arbetstiden för att vara hemma med ditt barn ska arbetsgivaren ta hänsyn till när du vill förlägga ledigheten, så länge det inte medför någon påtaglig störning i verksamheten.
Föräldraledighetslagen
Former av föräldraledighet
Det finns flera olika former för föräldraledighet. Här kan du läsa om vilka regler som gäller.
Mammaledighet
Du som ska föda barn har rätt till hel ledighet minst sju veckor före beräknad förlossning och sju veckor efter förlossningen. Det kallas mammaledighet. Du har också rätt att vara ledig för att amma barnet.
Du kan vara mammaledig oavsett om du har föräldrapenning eller inte.
Hel föräldraledighet med eller utan föräldrapenning
Fram till att barnet blir 18 månader har du rätt till hel föräldraledighet, oavsett om du tar ut föräldrapenning eller inte. Därefter har du bara rätt till hel ledighet under förutsättning att du tar ut hel föräldrapenning.
Du kan ta ut föräldraledigheten i en sammanhängande period eller dela upp den på upp till tre perioder per år. Om du vill ha en annan uppdelning på ledigheten ska du prata med din chef.
Föräldrapenning
Förkortad arbetstid som förälder
Som förälder har du rätt att förkorta din normala arbetstid om du tar ut föräldrapenning för motsvarande tid. Det kallas för delledighet.
Du kan förkorta arbetstiden med
- tre fjärdedelar
- hälften
- en fjärdedel
- en åttondel.
Fram till att barnet har fyllt åtta år eller avslutar sitt första skolår har du rätt att gå ner i arbetstid med upp till en fjärdedel av normal heltid, även utan föräldrapenning. Det betyder att du kan jobba till exempel 75 procent.
Ledighet för tillfällig vård av barn
Du har rätt till ledighet för vård av barn under den tid som du får tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan.
Vad gäller för återgång till arbetet?
När du vill börja arbeta igen ska du meddela din arbetsgivare senast en månad innan du tänker komma tillbaka.
Börja jobba efter föräldraledighet
Du ska ha lönesamtal när du är föräldraledig
Under tiden som du är föräldraledig kanske det är dags för lönerevisionsförhandlingar på din arbetsplats. Då ska du också ha lönesamtal och ingå i löneförhandlingen på samma villkor som de som jobbar. Det står i föräldraledighetslagen, §16.
I löneförhandlingen ska du bedömas efter lönekriterierna på din arbetsplats, dina uppgifter och den kompetens du har i din tjänst. Prata med ditt Vision-ombud om löneförhandlingen redan innan du går på föräldraledighet.
Lönesamtal
Om du blir arbetslös under föräldraledigheten
Att vänta barn eller vara föräldraledig är aldrig en orsak till att förlora jobbet eller vara tvungen att gå ner i arbetstid. Det står i föräldraledighetslagen, §17. Om det ändå skulle hända ska du ta kontakt med Vision med en gång.
Däremot kan det hända att du blir arbetslös av andra orsaker medan du är föräldraledig. Till exempel kanske ditt vikariat tar slut, eller så kan det bli fråga om uppsägning på grund av arbetsbrist. Om du blir uppsagd under föräldraledigheten börjar uppsägningstiden löpa först när du är tillbaka på arbetet.
Om du blir uppsagd
Om du blir uppsagd är det viktigt att du tar kontakt med a-kassan direkt och frågar vilka regler som gäller för dig. Generellt kan du ha rätt till a-kasseersättning beräknat på den anställningsgrad som du hade före föräldraledigheten. Om du har gått ner i arbetstid med stöd av föräldraledighetslagen och sedan blir arbetslös beräknas din a-kassa utifrån din deltidslön.
Mer om a-kassan