En arbetsplats för alla
Visions arbetar för en arbetsplats för alla – ett schyst arbetsliv med nolltolerans mot diskriminering och kränkande särbehandling. Här hittar du utbildningar, guider och tips på hur du kan bidra till ett mer öppet, inkluderande och mänskligt arbetsliv.
Gå vår e-utbildning om lika möjligheter och rättigheter
Nu kan du som medlem i Vision lära dig mer om lika rättigheter och möjligheter med Visions nya e-utbildning. I utbildningen får du lära dig mer om diskriminering, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling.
Bli medlem och gå utbildningen
Visions e-utbildningar
E-utbildningen En arbetsplats för alla
Missa inte heller Visions e-utbildning En arbetsplats för alla: en kompetensutveckling om mångfald på bara 20 minuter. I slutet av utbildningen kan du ge dig själv några konkreta uppgifter som du kan tänka på i din vardag på jobbet.
Är du inte medlem? Då har du ändå möjlighet att ta del av utbildningen En arbetsplats för alla utan inloggning. Observera att du i så fall inte får något resultat registrerat.
Ej medlem: En arbetsplats för alla
Om du utsätts för diskriminering på din arbetsplats
Har du blivit utsatt för diskriminering på din arbetsplats? Ta kontakt med Vision! Du kan välja att prata med ditt närmaste Vision-ombud, din lokala avdelning eller klubb eller höra av dig till Vision Direkt.
Kontakta Vision
Diskriminering på jobbet
Guider för chefer och förtroendevalda
Genom att arbeta medvetet med mångfald på arbetsplatsen ökar både öppenheten och respekten för varandra. Där är diskrimineringslagen är en viktig del. Förebyggande arbete – aktiva åtgärder som det kallas i lagen – är en förutsättning för att skapa en arbetsplats för alla. Det är också något som arbetsgivaren är skyldig att arbeta med, tillsammans med facket.
Vi har tagit fram tips och stöd för dig som är förtroendevald i Vision och för dig som är chef.
Förtroendevald: Diskriminering och aktiva åtgärder
Chef: Diskriminering
Så skapar vi en arbetsplats för alla
En arbetsgivares arbete för mångfald på arbetsplatsen kan ske på många områden. Här är tre exempel på hur chefer kan arbeta, som du kan lyfta i din roll som chef eller fackligt förtroendevald.
- Rekrytera med kompetens i fokus. Mångfald är bra för kreativiteten på arbetsplatsen. Dessutom är mångfald en förutsättning för att klara av rekryteringsbehovet för de flesta arbetsgivare. Därför måste rekryteringen göras med kompetens i fokus. Det kräver att de som håller i rekryteringsprocessen får rätt kompetensutveckling och stöd.
- Skapa förutsättningar för ett närvarande ledarskap. Att chefer har tid och förutsättningar att vara närvarande för sina medarbetare är en framgångsfaktor för att leda mångfald. Tid är också en förutsättning för att kunna jobba främjande för friska, attraktiva och innovativa arbetsplatser.
- Öka kompetensen i diskrimineringslagstiftningen och aktiva åtgärder. Alla chefer måste få tillgång till kompetensutveckling, riktlinjer och stöd. Aktiva åtgärder är ett förebyggande och främjande arbete för att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett diskrimineringsgrund. Genom att öka kompetensen ökar också möjligheterna att skapa en schystare arbetsplats som ser till att färre medarbetare och arbetssökande diskrimineras.