LAS – lagen om anställningsskydd
I lagen om anställningsskydd (LAS) finns regler om hur uppsägning och avsked ska gå till, till exempel om uppsägningstider, turordning och företräde till återanställning. Här kan du läsa mer om vad som ingår i LAS.
Vad är LAS?
LAS står för lagen om anställningsskydd. Lagen inskränker arbetsgivarens rätt att säga upp eller avskeda anställda. I viss mån inskränker den också arbetsgivarens rätt att välja fritt vid anställningar, eftersom den ger tidigare anställda företrädesrätt till återanställning under vissa förutsättningar.
Från den 1 oktober 2022 gäller nya regler i lagen om anställningsskydd (LAS) med bland annat undantag från turordningen och snabbare tillsvidareanställning.
Förändringar i LAS och nytt stöd för omställning
Tillsvidareanställning som huvudregel
Huvudregeln i LAS är att ett anställningsavtal gäller tillsvidare – det som vi i dagligt tal kallar fast anställning. Om ingenting har avtalats eller sagts om din anställningsform innan du påbörjar din anställning räknas du alltså som tillsvidareanställd.
När kan man bli inlasad?
Om du har en tidsbegränsad anställning som övergår i en tillsvidareanställning kallas detta för att bli inlasad. Du blir alltså automatiskt tillsvidareanställd om du har jobbat som visstidsanställd eller vikarie på samma tjänst under en längre period.
Om du till exempel har haft ett vikariat mer än sammanlagt två års arbetstid de senaste fem åren kan du bli inlasad.
Om du haft en särskild visstidsanställning mer än sammanlagt 12 månader under fem år kan du också bli inlasad. Gör du tre eller fler arbetspass under en månad får du också med de nya reglerna från 2022 räkna tiden mellan inhoppen som anställningstid.
Anställningsformer och rättigheter
Regler för uppsägning eller avsked
Enligt LAS måste en uppsägning från arbetsgivarens sida alltid ha sakliga skäl. Sakliga skäl kan i sin tur vara av två slag: personliga skäl eller arbetsbrist.
Oavsett skäl måste arbetsgivaren ha prövat möjligheten till omplacering av den anställda innan hen går så långt som till uppsägning. En förutsättning är dock att den anställda har tillräckliga kvalifikationer för det jobb som ska utföras.
Om du blir uppsagd
Företrädesrätt till återanställning
Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist kan du ha rätt till återanställning. Det innebär att du har förtur om det dyker upp ett jobb hos din tidigare arbetsgivare där du har rätt kvalifikationer.
För att få företrädesrätt till återanställning behöver du ha varit anställd hos arbetsgivaren mer än 12 månader under de senaste tre åren, och företrädesrätten gäller i nio månader efter att anställningen upphört. Har du haft en särskild visstidsanställning räcker det med att du varit anställd med den anställningsformen mer än 9 månader under de tre senaste åren för att ha företrädesrätt till en ny särskild visstidsanställning.
Om du vill använda dig av företrädesrätten behöver du själv anmäla anspråk. Vanligtvis står det på ditt uppsägningsbesked om du har företrädesrätt och hur du gör för att anmäla anspråk.
Uppsägningstid enligt LAS
Uppsägningstiden för den som säger upp sig från arbetet är enligt LAS en månad. Många kollektivavtal ger dock längre uppsägningstider för den som säger upp sig. Om du blir uppsagd av arbetsgivaren kan du ha rätt till längre uppsägningstid enligt LAS eller kollektivavtal.