Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Bokföring och bokföringsprogram

Om avdelningen eller klubben har någon ekonomi, alltså inkomster och utgifter samt pengar på banken eller i handkassa, ska bokföring ske. Här är några regler och tips.

Så här står det i stadgarna

Räkenskaper skall avslutas för varje kalenderår och tillsammans med styrelsens protokoll, vara tillgängliga för revisorerna den sista februari eller senast 21 dagar före avdelningens årsmöte.

Kassören har hand om avdelningens ekonomi i enlighet med avdelningsstyrelsens anvisningar och beslut.

Om ni är en liten klubb räcker det ofta att göra manuell bokföring i kassabok. Annars bokför ni i ett bokföringsprogram.

Det vanliga är att ni bokför enligt kontantmetoden. Det innebär att fakturor bokförs när ni betalar dem (till skillnad från faktureringsmetoden som innebär att fakturor bokförs en gång när de erhålls och en gång till när de betalas, faktureringsmetoden används oftast av större företag).

I e-utbildningen för kassörer lär du dig mer om bokföring (debet och kredit), bokslut, skatter mm.

Gå till e-utbildningarna (logga in)

Spårbarhet

Alla bokföringshändelser ska vara spårbara. Detta innebär att om ni för manuell kassabok får blyerts inte användas eftersom det går att radera. Alla ändringar ska vara tydliga. I bokföringsprogram är detta inbyggt, det går inte att ta bort något ur bokföringen utan att det syns. Detta gör att Excel inte är ett godkänt program för bokföring.

Bokföringsprogram

Ni väljer själva om ni vill ha manuell bokföring eller ett bokföringsprogram. Om ni ska ha ett bokföringsprogram väljer ni själva vilket. Ett bokföringsprogram som Vision kan rekommendera är Swedbanks e-bokföring som många avdelningar redan använder. Det är ett webbaserat system som är direkt kopplat till ert bankkonto i Swedbank. Varje transaktion på kontot skapar automatiskt en post i bokföringen. I månadsavgiften till Swedbank ingår dessutom både tekniksupport och bokföringsrådgivning.

Vid köp av annat bokföringsprogram, tänk på att leverantören ska ha kollektivavtal.

Att tänka på vid byte av bokföringssystem:

 • Det är lämpligt att göra bytet vid nytt bokföringsår.
 • Glöm inte att registrera ingående balanser.
 • Passa på att se över kontoplanen och uppdatera vid behov.

Bokföringsrapporter

I alla bokföringssystem finns ett antal inbyggda rapporter. Här är en genomgång av de viktigaste:

 • Resultaträkning. Sammanställning av alla intäkter och kostnader.
  Resultaträkningen visar om det finns ett överskott (mer intäkter än kostnader) eller underskott (mer kostnader än intäkter). Resultaträkningen avslutas årligen med att bokföra årets resultat (över- eller underskott). Detta nollställer året och nya året börjar med en tom resultaträkning.
 • Balansräkning. Sammanställning av alla tillgångar och skulder.
  I skulderna ingår posten Eget kapital. Detta kan beskrivas som föreningens skuld till medlemmarna. Det egna kapitalet består av samtliga tillgångar (bank, kassa med mer) minus eventuella skulder (till exempel skuld till leverantör). Vid nytt år överförs föregående års saldo (utgående balans) till nya årets ingående balans. Tänk också på att överföra årets resultat till eget kapital vid nytt år.
 • Huvudbok. Rapport som visar alla kontohändelser per konto.
 • Verifikationslista. Rapport som visar alla verifikationer i nummerordning.
 • Saldolista. Visar saldo på samtliga konton.

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

Söker du en uppdragshandling?

Beskrivningar av varje förtroendeuppdrag i Vision finns samlat bland våra riktlinjer.

Riktlinjer och material

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss