Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

Bokföring och bokföringsprogram

Bokföring ska göras om avdelningen eller klubben har någon ekonomi, alltså inkomster och utgifter samt pengar på banken eller i handkassa. Här är några regler och tips för bokföringen.

Om ni är en liten klubb räcker det ofta att göra manuell bokföring i kassabok. Annars bokför ni i ett bokförings­program.

Det vanliga är att bokföra enligt kontant­metoden. Det innebär att fakturor bokförs när ni betalar dem (till skillnad från fakturerings­metoden, som innebär att fakturor bokförs en gång när ni får dem och en gång till när ni betalar dem. Faktureringsmetoden används oftast av större företag.)

I e-utbildningen för kassörer lär du dig mer om bokföring (debet och kredit), bokslut, skatter med mer.

Gå till e-utbildningarna (logga in)

Spårbarhet

Alla bokförings­händelser ska vara spårbara. Det innebär att om ni för manuell kassabok får ni inte använda blyerts, eftersom det går att radera. Alla ändringar ska vara tydliga. I bokförings­program är detta inbyggt; det går inte att ta bort något ur bokföringen utan att det syns. Av den anledningen är Excel inte är ett godkänt program för bokföring.

Bokföringsprogram

Ni väljer själva om ni vill ha manuell bokföring eller ett bokförings­program. Om ni ska ha ett bokförings­program väljer ni själva vilket. Ett bokförings­program som Vision kan rekommendera är Swedbanks e-bokföring som många avdelningar redan använder. Det är ett webbaserat system som är direkt kopplat till ert bankkonto i Swedbank. Varje transaktion på kontot skapar automatiskt en post i bokföringen. I månads­avgiften till Swedbank ingår dessutom både teknik­support och bokförings­rådgivning.

Om ni köper ett annat bokförings­program ska ni tänka på att leverantören ska ha kollektivavtal.

Att tänka på vid byte av bokföringssystem:

 • Det är lämpligt att göra bytet vid nytt bokförings­år.
 • Glöm inte att registrera ingående balanser.
 • Passa på att se över konto­planen och uppdatera vid behov.

Bokföringsrapporter

I alla bokförings­system finns ett antal inbyggda rapporter. Här är en genomgång av de viktigaste:

 • Resultaträkning. Sammanställning av alla intäkter och kostnader.
  Resultat­räkningen visar om det finns ett överskott (mer intäkter än kostnader) eller underskott (mer kostnader än intäkter). Resultat­räkningen avslutas årligen med att bokföra årets resultat (över- eller underskott). Detta nollställer året och nya året börjar med en tom resultat­räkning.
 • Balansräkning. Sammanställning av alla tillgångar och skulder.
  I skulderna ingår posten Eget kapital. Detta kan beskrivas som föreningens skuld till medlemmarna. Det egna kapitalet består av samtliga tillgångar (bank, kassa med mer) minus eventuella skulder (till exempel skuld till leverantör). Vid nytt år överförs föregående års saldo (utgående balans) till nya årets ingående balans. Tänk också på att överföra årets resultat till eget kapital vid nytt år.
 • Huvudbok. Rapport som visar alla kontohändelser per konto.
 • Verifikationslista. Rapport som visar alla verifikationer i nummerordning.
 • Saldolista. Visar saldo på samtliga konton.

Så här står det i stadgarna

"Räkenskaper skall avslutas för varje kalenderår och tillsammans med styrelsens protokoll, vara tillgängliga för revisorerna den sista februari eller senast 21 dagar före avdelningens årsmöte.

Kassören har hand om avdelningens ekonomi i enlighet med avdelnings­styrelsens anvisningar och beslut."

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

Söker du en uppdragshandling?

Beskrivningar av varje förtroendeuppdrag i Vision finns samlat bland våra riktlinjer.

Riktlinjer och material

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss