Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Du får en faktura på medlemsavgiften varje månad. Om du är ansluten till Kivra kommer fakturan dit. Från den dagen ditt medlemskap börjar gälla kan du anmäla autogiro eller e-faktura via Mina sidor. Har du ett framtida medlemskap behöver du göra det via din internetbank i stället.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap. 

Ledamot i Vision-styrelse

Som ledamot i en Vision-styrelse har du ett spännande och viktigt uppdrag. I ditt styrelseuppdrag ingår det bland annat att ta initiativ till intresseförhandlingar, ordna utbildningar, ta fram en strategisk verksamhetsplan och ställa frågan till dem som kan gå med i Vision. Här har vi samlat det du behöver för att komma igång!

Styrelsens uppdrag

Styrelsen har flera olika uppdrag och det kanske viktigaste är att jobba med organisering och rekrytering till Vision. Att stötta och peppa ombud och medlemmar är en annan viktig uppgift. Informera medlemmarna regelbundet om vad styrelsen gör, och bjud alltid in till dialog så att styrelsen har kunskap om aktuella frågor.

Det som formellt styr styrelsens arbete är

 • förbundsmötets och förbundsstyrelsens beslut
 • avdelningens eller klubbens ekonomi
 • er verksamhetsplan och budget
 • dialogen med medlemmarna.

Vision har tagit fram ett stöd för dialog som en hjälp när ni i styrelsen diskuterar uppdrag med varandra eller när ni diskuterar med ombud.

Dialog om mitt uppdrag och Vision (pdf)

Roller och ansvarsområden

När nya ledamöter väljs in i styrelsen kan det vara bra att berätta för varandra om era drivkrafter. Varje persons engagemang och kompetens är viktig.

Varje uppdrag finns tydligt beskrivet i uppdragshandlingar. De olika ansvars­områdena som finns i uppdrags­handlingen bör delas upp på ledamöterna i styrelsen. Det kan vara egna ansvarsområden, eller områden som ni delar på två och två.

Exempel på ansvarsområden och roller

 • Ordförande
 • Vice ordförande
 • Rekryteringsansvarig
 • Jämställdhetsansvarig
 • Arbetsmiljöansvarig
 • Kassör
 • Ombudsansvarig
 • Utbildningsansvarig
 • Chefsombud
 • Huvudskyddsombud
 • Löneförhandlare
 • Sekreterare
 • Försäkringsinformatör

Utbildningar för styrelsemedlemmar

Vet du vilka utbildningar som de övriga i styrelsen har gått? Ta gärna tid på ett styrelsemöte till att se över vilka utbildningar som finns, och vad ni själva behöver fylla på med för kunskap. Vision erbjuder ett stort utbud av utbildningar.

Facklig utbildning för förtroendevalda

Gå till e-utbildningar (logga in)

Rekrytera tillsammans med ombuden

Diskutera regelbundet i styrelsen hur ni jobbar med rekrytering. Peppa varandra och dela med er av goda exempel.

Ombuden har en viktig roll i rekryterings­arbetet. Ofta är det ombudet som har bäst chans att vara först med att ställa frågan till en blivande medlem. Hur jobbar ni med ombuden? Ett sätt kan vara regelbundna ombudsträffar med information och peppning från styrelsen. Ett annat kan vara information i nyhets­brev. Att se till att det finns ombud på alla arbets­platser är en viktig del i arbetet med att rekrytera och organisera.

Rekrytera medlemmar

Räkna facklig tid

Vision har en exempelmall som du kan använda för att räkna facklig tid i ditt uppdrag som förtroendevald.

Mall: Räkna facklig tid (xlsx)

Verksamhetsberättelse för det lokala arbetet

Varje år ska styrelsen ta fram en verksamhetsberättelse för avdelningen och klubben, som berättar om vad ni har gjort under året. Vision har en färdig mall för hur ni kan lägga upp verksamhetsberättelsen.

Mall: Verksamhetsberättelse (docx)

Intresseförhandling – Påverka med framgång

Vilka villkor skulle göra skillnad hos er? Intresseförhandla! Det är ett av de bästa verktygen för att få bättre villkor som rör en viss yrkesgrupp eller en viss arbetsplats.

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

Söker du en uppdragshandling?

Beskrivningar av varje förtroendeuppdrag i Vision finns samlat bland våra riktlinjer.

Riktlinjer och material

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss