Lokal avgift
Om ni ska ha en lokal medlemsavgift och hur stor den lokala medlemsavgiften ska vara bestäms av medlemmarna i avdelningen eller klubben på höstmötet. Beslutet grundar sig oftast på förslag från styrelsen och det är bra om du som kassör tar fram alternativ till styrelsen.
I november varje år mejlar förbundet alla kassörer och efterfrågar eventuell ändring av avgift för nästkommande år. Avgiften kan inte ändras under året. Er medlemsavgift ska anpassas efter hur mycket intäkter er verksamhet behöver. När det gäller frågan om hur stort eget kapital en avdelning bör ha, så har förbundet en rekommendation att det bör uppgå till mellan 3 och 6 månaders kostnader (om ni har anställd personal bör det egna kapitalet täcka minst ett års lönekostnad). Skälet till behovet av ett kapital kan vara att verksamheten ligger ojämnt fördelad över året (till exempel att en aktivitet utförs i början av året medan kostnaderna uppstår jämnt över året).
Förutom storleken på medlemsavgiften, som ni själva beslutar om, finns några ramar för medlemsavgiften som beslutas av förbundsmötet, det innefattar bland annat:
- Högsta avgiftsgrundande inkomst
- Lägsta avgiftsgrundande inkomst
- Speciella avgifter för vissa grupper (t.ex. ny medlem under 30 år betalar 100 kronor för hela första året och genererar därmed ingen lokal intäkt).
Se över medlemsavgiften om:
- Ni har ett eget kapital som överstiger förbundets rekommendation.
- Budgeten visar på återkommande överskott.
- Budgeten visar på återkommande underskott. I dessa fall kontrolleras först om ni har sparade pengar att använda innan en ökning av medlemsavgiften görs.
- Ni inte har några kostnader (gäller ibland mindre klubbar), i dessa fall ska ni fundera på om ni ska ta ut någon lokal medlemsavgift alls.
Vilken avgift passar oss?
Guide: Uträkning av medlemsavgifter