Vem har rätt till studieledighet?
Enligt studieledighetslagen har du rätt till tjänstledighet för studier om du varit anställd hos samma arbetsgivare de senaste sex månaderna, eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren.
Detta gäller oavsett vilken anställningsform du har. Det spelar därför ingen roll om du är tillsvidareanställd, har ett vikariat eller någon annan tidsbegränsad anställning.
Om din anställning är tidsbegränsad förlängs den inte på grund av din studieledighet utan tar slut som överenskommet, även om dina studier fortsätter efter anställningens slut.
Vilka studier ger rätt till studieledighet?
Studierna behöver inte ha någon anknytning till ditt arbete för att omfattas av studieledighetslagen. Du väljer helt själv vad du vill studera och ta tjänstledigt för.
Däremot räknas inte självstudier in i lagen om studieledighet. Du behöver nämligen kunna visa upp en studieplan, ett antagningsbevis eller dylikt.
Hur länge kan man vara tjänstledig för studier?
Din rätt till tjänstledighet för studier omfattar den tid som utbildningen tar, oavsett hur länge det är. Du kan vara ledig i den omfattning som studierna kräver, på heltid eller deltid. Du kan söka ledighet för hela året, eller bara för terminerna medan du arbetar under somrarna.
Om du vill vara ledig terminsvis och arbeta på sommaren är det bra att ändå söka tjänstledigt för hela utbildningstiden på en gång. Det är nämligen möjligt för arbetsgivaren att skjuta upp din ledighet vid varje ny ledighetsansökan.
Arbetsgivaren kan skjuta upp studieledigheten
Enligt studieledighetslagen har arbetsgivaren möjlighet att skjuta på din begärda studieledighet i upp till ett halvår. Om arbetsgivaren utnyttjar den möjligheten ska du bli underrättad om när du kan börja studera i stället.
Om du vill avbryta studieledigheten
Du har rätt att avbryta studieledigheten och återgå i tjänst med 14 dagars varsel. Om studieledigheten har varat längre än ett år gäller en månads varsel. Du har då rätt att få likvärdiga arbetsuppgifter och anställningsvillkor som om du inte varit ledig.
Ledighet för fackliga studier
Även facklig utbildning ger rätt till ledighet enligt studieledighetslagen. Du kan få ledigt för att lära dig mer om fackliga frågor, för att kanske senare ta på dig ett uppdrag som fackligt ombud. Du behöver inte ha arbetat hos arbetsgivaren någon viss tid för att gå en facklig utbildning.
Om du redan är fackligt ombud finns det i stället regler om ledighet för fackliga studier i förtroendemannalagen. Regler om utbildning för den som är skyddsombud finns också i arbetsmiljölagen.
Förtroendemannalagen
Arbetsmiljölagen