Föräldraledighetslagen
Enligt föräldraledighetslagen har du som förälder rätt att vara ledig för att ta hand om ditt barn. Här kan du läsa en sammanfattning av det viktigaste från lagen om föräldraledighet.
Former av föräldraledighet i lagen
Det finns flera olika former för föräldraledighet som omfattas av föräldraledighetslagen. Här kan du läsa om vilka regler som gäller.
Vad säger föräldraledighetslagen om att gå ner i tid?
När du är föräldraledig kan du gå ner i tid med eller utan föräldrapenning.
- Gå ner i tid med föräldrapenning. Som förälder har du rätt till förkortning av din normala arbetstid. Du kan förkorta arbetstiden med tre fjärdedelar, hälften, en fjärdedel eller en åttondel, om du tar ut föräldrapenning i motsvarande mån.
- Gå ner i tid utan föräldrapenning. Du har rätt att förkorta din normala arbetstid (100 procent) med högst 25 procent, oavsett om du har föräldrapenning eller inte. Det innebär att du får jobba lägst 75 procent fram till barnet fyllt åtta år, eller ännu inte har avslutat sitt första skolår.
Arbetstid
Mammaledighet före och efter förlossning
Som kvinna har du rätt till hel ledighet minst sju veckor före beräknad förlossning och sju veckor efter förlossningen. Du har också rätt att vara ledig för att amma barnet. Du kan vara mammaledig oavsett om du har föräldrapenning eller inte.
Hel föräldraledighet
Som förälder har du rätt till hel ledighet, antingen med eller utan föräldrapenning, tills barnet blir 18 månader. Efter det har du bara rätt till hel ledighet om du har hel föräldrapenning. Du har rätt att ta ut föräldraledigheten i en sammanhängande period eller dela upp den på högst tre perioder per år. Om du vill dela upp föräldraledigheten på något annat sätt ska du prata med din chef och se vad ni kan komma överens om.
Ledighet för tillfällig vård av barn
Under den tid som du får tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan har du rätt till ledighet för vård av barn om barnet är sjukt.
Prata med arbetsgivaren om din föräldraledighet
Enligt föräldraledighetslagen ska du anmäla din föräldraledighet till din arbetsgivaren minst två månader före ledigheten börjar, eller så snart som möjligt om det inte går. Detta gäller dock inte för mammaledighet och ledighet med tillfällig föräldrapenning.
Du kan också förkorta arbetstiden för att vara hemma med ditt barn. Då säger föräldraledighetslagen att arbetsgivaren ska ta hänsyn till dina önskemål om när du vill förlägga din ledighet, om det inte medför påtaglig störning i verksamheten.
När du vill börja arbeta igen ska du meddela arbetsgivaren senast en månad innan du tänker komma tillbaka.
Föräldraledig