Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Två personer samtalar vid ett bord.

Huvudskyddsombud

Att vara huvudskyddsombud innebär att du samordnar och stöttar andra skyddsombud. Det är en viktig roll som är både rolig och lärorik. Du får stöd och utbildning av Vision i ditt uppdrag, och rollen är väl definierad i svensk lag.

Vad gör ett huvudskyddsombud? 

Som huvudskyddsombud (HSO) är din viktigaste uppgift är att samordna, utveckla och coacha övriga skyddsombud. Du samarbetar med den lokala fackliga organisationens styrelse och samverkar med arbetsgivaren i övergripande arbetsmiljöfrågor.

Hur utses ett huvudskyddsombud?

Om det finns flera skyddsombud på din arbetsplats ska en av er utses till huvudskyddsombud. Det är fackförbunden som utser huvudskyddsombudet. Hos stora arbetsgivare som exempelvis regioner eller kommuner utser varje fackförbund sina egna huvudskyddsombud. Ibland finns ett för varje förvaltning. Hos mindre arbetsgivare med få skyddsombud utser fackförbunden gemensamt ett huvudskyddsombud.

Dina rättigheter som huvudskyddsombud

Precis som skyddsombudet ansvarar du som är huvudskyddsombud för att bevaka arbetsmiljön och arbetstagarnas hälsa och säkerhet. Det innebär att du också har särskilda rättigheter enligt lagen. Rättigheterna inkluderar bland annat:

  • Informationsrätt: Huvudskyddsombudet har rätt att få information från arbetsgivaren om arbetsmiljöförhållandena och de åtgärder som vidtas för att förbättra dem.
  • Rätt till medverkan: Huvudskyddsombudet har rätt att delta i planeringen och genomförandet av åtgärder som rör arbetsmiljön.
  • Rätt att begära åtgärder: Huvudskyddsombudet har rätt att begära att arbetsgivaren vidtar åtgärder för att förbättra arbetsmiljön om det behövs.
  • Rätt att stoppa farligt arbete: I vissa fall kan huvudskyddsombudet ha rätt att stoppa farligt arbete om det finns en omedelbar risk för arbetstagarnas hälsa och säkerhet.
  • Rätt till utbildning: Huvudskyddsombudet har rätt till utbildning för att kunna utföra sina uppgifter på ett effektivt sätt.
  • Skydd mot repressalier: Huvudskyddsombudet bör skyddas mot eventuella repressalier eller diskriminering från arbetsgivaren på grund av deras engagemang i arbetsmiljöfrågor.
  • Samråd och samarbete: Huvudskyddsombudet ska samråda och samarbeta med arbetsgivaren för att främja en god arbetsmiljö.

Kontakta Vision för stöd

När du som är huvudskyddsombud behöver kvalificerat stöd i en arbetsmiljöfråga ska du i första hand kontakta Vision Direkt. Använd helst förtroendevalda-slingan och identifiera dig med bank-id. Om ditt ärende skulle kräva ytterligare hantering utöver den rådgivning du får skickar Vision Direkt frågan vidare till ditt center.

Som ett andra alternativ kan du som huvudskyddsombud skicka ett mejl till ditt centers e-postadress. Du kommer då att få en kontakt från ditt center.

Kontakta Vision

Visions center

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss