Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Din arbetsmiljö som förtroendevald

Din arbetsgivare har ansvar för att du har en bra arbetsmiljö. Det gäller både när du utför ditt vanliga arbete och när du jobbar med fackliga frågor på den egna arbetsplatsen.

Du har rätt att genomföra ditt fackliga uppdrag

Det finns en lag som heter Lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen (LFF, eller Förtroendemannalagen). Den ger dig som förtroendevald rätt till ledighet med bibehållna anställningsförmåner för att utföra facklig arbete som berör din egen arbetsplats.

Förtroendemannalagen

Är du skyddsombud ger Arbetsmiljölagen (AML) dig möjlighet att gå ifrån ditt ordinarie arbete vid akuta situationer. Du ska också få utrymme för övrigt arbete i den mån uppdraget kräver.

Arbetsmiljölagen

Arbetsgivaren ansvarar för din arbetsmiljö

Arbetsgivaren har ett arbetsmiljöansvar för sina anställda. Det gäller även för dig som utför fackligt arbete arbete med stöd av LFF eller AML.

Bland annat ansvarar arbetsgivaren för att arbetsbelastningen i din tjänst är rimlig i förhållande till den tid ni kommit överens om för det fackliga uppdraget. Arbetsgivarens Arbetsmiljöansvaret gäller även om du har ett fackligt heltidsuppdrag med bibehållna anställningsförmåner.

Arbetsmiljö

Skador under fackligt arbete

Om du skadat dig eller blivit sjuk under ditt fackliga arbete gäller samma regler för arbetsskada och sjukdom som för alla andra anställda. Det innebär att arbetsgivaren ska göra anmälan till Försäkringskassan och att du själv ska göra en anmälan till Afa Försäkring. Vanligtvis hjälper arbetsgivaren också till med anmälan till Afa Försäkring.

Om du får avslag från Försäkringskassan eller Afa Försäkring kan du få rättshjälp av Vision för att driva frågan. Villkoret är att det finns en rimlig chans att få rätt i ärendet.

Särskilda regler om du skadar dig eller blir sjuk under ett fackligt uppdrag utan bibehållen lön från arbetsgivaren, till exempel under någon av Visions aktiviteter. Ta i så fall kontakt med Visions centrala arbetsskadehandläggare.

Kontakta Vision

Om något händer

Ibland händer det oväntade ovälkomna och otrevliga saker. Ta alltid kontakt med Vision Direkt och berätta vad som hänt. Visions kansli har en krisgrupp som kan gå igång om det är något allvarligt som hänt.

Om du som förtroendevald blir utsatt för kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier vid aktiviteter som anordnas av Vision kan du anmäla detta. Du kan också anmäla om du ser någon annan bli utsatt.

Anmäl kränkande särbehandling vid Visions aktiviteter

Kontakta Vision

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

Söker du en uppdragshandling?

Beskrivningar av varje förtroendeuppdrag i Vision finns samlat bland våra riktlinjer.

Riktlinjer och material

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar