Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Två personer sitter i en varsin fåtölj och pratar.

Lönerevision

Dags för lönerevision igen? Men vad är en lönerevision och hur går den till? Vi reder ut och svarar på de vanligaste frågorna om lönerevisionen.

Vad är en lönerevision?

En lönerevision, även kallad löneöversyn eller löneprocess, betyder att din lön ses över (revideras) vid ett visst tillfälle. När och hur din lön ska ses över finns bestämt i det centrala löneavtal som du omfattas av.

När ska lönerevisionen genomföras?

Lönerevisionen sker en gång per år. När på året den genomförs beror på vad som står i aktuellt löneavtal.

Hur går lönerevisionen till?

Det beror på vilket löneavtal du omfattas av. Men generellt brukar det gå till så att Vision lokalt och din arbetsgivare har en avstämning om lönerna. Därefter har du ett lönesamtal där du och din chef pratar om din prestation utifrån lönekriterierna på din arbetsplats. Efter det har Vision och arbetsgivaren ett uppföljande samtal och slutligen får du din nya lön presenterad.

Finns det inte lokala förtroendevalda på din arbetsplats? Då ska du och dina kollegor i stället involveras i lönerevisionen så långt det är möjligt.

Enligt många kollektivavtal har du rätt till ett förtydligande lönesamtal om du är missnöjd med motiveringen till din nya lön.

Lönerevision som nyanställd?

Du har rätt att vara med i lönerevisionen så länge du inte har förhandlat om en ny lön det året. Om du exempelvis anställdes i januari, och lönerevisionen sker i april, kommer du med största sannolikhet inte inkluderas i lönerevisionen.

Även om du anställdes sent på året kan det vara så att du inte inkluderas i lönerevisionen det kommande året. Stäm därför alltid av med din arbetsgivare om du kommer vara med i lönerevisionen eller inte. Det brukar stå i ditt anställningsavtal vilket års lönenivå du anställdes i.

Lönerevision som föräldraledig?

Du har rätt till den löneutveckling som du skulle ha haft om du inte hade varit föräldraledig. Det är inte godtagbart om din chef säger att din lön kommer att ses över efter din föräldraledighet. Detta finns reglerat i föräldraledighetslagen.

Försäkringskassan beräknar din föräldrapenning på din faktiska lön och om du under föräldraledigheten får löneförhöjning påverkas föräldrapenningen.

Föräldraledighet – det här gäller

Lönerevision som sjukskriven?

Om du arbetar på en arbetsplats som har kollektivavtal med Vision ska du vara med i lönerevisionen med samma förutsättningar som om du inte hade varit sjukskriven. Om du är osäker på vilket kollektivavtal du omfattas av kan du kontakta ditt lokala fackliga ombud eller Vision Direkt.

Vad är märket?

Märket anger en nivå för hur mycket Sveriges arbetskrafts­kostnader kan öka för att behålla ekonomin på en hälsosam nivå och förhandlas fram mellan facken inom industrin och industriförbund inom Svenskt Näringsliv.

Vision tecknar flera olika löneavtal med olika motparter. Vissa löneavtal innehåller ett centralt angivet löneutrymme för löne­ökningarna och då får industrins märke betydelse för vilken siffra som kommer ges respektive år.

Andra löneavtal har ingen centralt angiven nivå utan låter i stället löne­bildningen ske lokalt. Även vid den lokala löne­bildningen ska industrins märke värderas och påverka löne­utrymmets storlek.

Löneavtal – så funkar det

Har jag rätt till en viss löneökning i lönerevisionen?

Vilken löneökning du kan få beror på vad som står i löneavtalet du omfattas av. Vissa löneavtal innehåller ett centralt angivet löneutrymme för löneökningarna. Andra löneavtal har ingen centralt angiven nivå utan låter i stället lönebildningen ske lokalt.

Även om det finns en centralt angiven siffra är det viktigt att komma ihåg att det är riktmärket för den kollektiva löneökningen. Din löneökning ska fortfarande vara individuell och baseras på din prestation, resultat och hur du uppnått lönekriterierna på din arbetsplats.

Vill du få tillgång till fler frågor och svar om din lön och lönerevisionen?

Bli medlem! Som medlem i Vision får du bland annat tillgång till

  • över 350 frågor och svar om allt som rör ditt jobb, så som lön, arbetsmiljö och rättigheter
  • lönestatistik för ditt yrke
  • personlig rådgivning och lönecoachning från Vision Direkt.

Bli medlem i Vision

  • 3 månader utan kostnad
  • Stöd och råd i oroliga tider
  • En vass inkomstförsäkring

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss