Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • En kvinna lyssnar på någon som pratar.

Folkhögskolor – kollektivavtal med Arbetsgivaralliansen

Du som jobbar på en folkhögskola kopplad till Arbetsgivaralliansen omfattas av Visions kollektivavtal.

Villkor i avtalet för folkhögskolor

Här är några av de villkor som finns i Visions kollektivavtal med Arbetsgivaralliansen. Särskilda villkor gäller i vissa fall, så läs i avtalstexten för att få reda på vilka villkor som gäller för dig.

Lön

Avtalet som gäller från 1 maj 2023 till 30 maj 2025 har en centralt angiven nivå för löneökningar, som sätter den lägsta kollektiva nivån till 4,1 procent för 2023 och 3,3 procent för 2024. Den nya lönen gäller från 1 maj 2023 och ska betalas ut retroaktivt.

Löneavtal – så fungerar olika avtal

Lönesamtal

Varje år ska du ha ett lönesamtal med din chef. Där ska ni pratar om din arbetsinsats i förhållande till de lönekriterier ni bestämt på arbetsplatsen.

Lönesamtal

Uppsägningstid

Om du blir uppsagd av arbetsgivaren gäller reglerna i lagen om anställningsskydd (LAS). Du har 1–6 månaders uppsägningstid, beroende på hur länge du varit anställd.

Om du är över 55 år och har jobbat hos arbetsgivaren i minst 10 år förlängs din uppsägningstid med 6 månader om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist.

Om du säger upp dig själv har du 1–3 månaders uppsägningstid beroende på hur länge du varit anställd.

Uppsägningstid

Extra semesterdagar

Enligt semesterlagen har du rätt till 25 semesterdagar per år, men kollektivavtalet ger dig fler semesterdagar. När du fyller 40 år får du 31 semesterdagar och när du fyller 50 får du 32 semesterdagar.

Semester

Föräldralön

När du är föräldraledig får du ett extra tillägg från arbetsgivaren som kallas föräldralön. Tillsammans med föräldrapenningen från föräldraförsäkringen får du totalt 90 procent av din lön under maximalt sex månader. Föräldralön gäller från första anställningsdagen.

Föräldrapenning

Trygghet vid uppsägning

Du omfattas av ett omställningsavtal som ger dig ekonomisk trygghet och möjlighet till stöd om du riskerar att bli uppsagd på grund av arbetsbrist eller hälsoskäl. Avtalet kan ge avgångsersättning (AGE). Läs mer hos Trygghetsfonden.

Trygghetsfonden (trs.se) 

Tjänstepension: ITP

Arbetsgivaren betalar in tjänstepension med en procentsats av din lön, som du tjänar in utöver din allmänna pension.

Tjänstepensionen som gäller för privatanställda tjänstemän hos arbetsgivare som har kollektivavtal kallas ITP. ITP innehåller olika delar beroende på när du är född.

Det här är ITP (avtalat.se)

Kort ledighet med lön

Arbetsgivaren kan bevilja ledighet med lön en eller flera dagar om till exempel en anhörig blir hastigt sjuk eller går bort. Det finns även möjlighet att besöka barnmorske­mottagning, barnavårds­central eller hälso- och sjukvård på arbetstid i vissa fall.

Dina kollektivavtal – avtalslista

Här hittar du Visions avtal med Arbetsgivaralliansen som gäller för folkhögskolor. Det nya avtalet från 2023 publiceras här när det är färdigställt. Du kan ta del av alla förändringar i förhandlings­protokollet.

1. Förhandlingsprotokoll för skola, utbildning och folkhögskola

Arbetsgivaralliansen, Folkhögskola, Skola och utbildning
Gäller avtalsförhandlingarna 2023.

Bransch- och löneavtal: Folkhögskola

Arbetsgivaralliansen, Folkhögskola
Gäller 2020–2023.

Förhandlingsordning: Arbetsgivaralliansen

Arbetsgivaralliansen, Ideella organisationer, Trossamfund och ekumeniska organisationer, Folkhögskola, Skola och utbildning, Vård och omsorg, Högskola
Förhandlingsprotokoll för reviderad förhandlingsordning. Gäller även Trias avtalsområde.

Samverkansavtal: Arbetsgivaralliansen

Arbetsgivaralliansen, Ideella organisationer, Trossamfund och ekumeniska organisationer, Folkhögskola, Skola och utbildning, Vård och omsorg, Högskola
Avtal om samverkan på arbetsplatsen, arbetsmiljö, inflytande, arbetsplatsträffar, jämställdhet med mer.

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss