Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

  • Leende kvinna sitter på filt i gräset.

Semester

Du har rätt till 25 semesterdagar per år enligt semesterlagen. Kollektivavtalet på din arbetsplats påverkar om du har fler semesterdagar än så, när du tjänar in dagarna och när du kan ta ut semester.

Antal semesterdagar

Du har rätt till 25 dagars semester per år enligt semesterlagen. Kollektivavtalet som gäller på din arbetsplats kan ge rätt till ännu fler semesterdagar. Oavsett om du arbetar heltid eller deltid har du rätt till det antal semesterdagar du får enligt semesterlagen och kollektivavtalet.

Sparade semesterdagar

Du har rätt att spara semesterdagar i fem år och ta ut dem som en längre sammanhängande ledighet. I de flesta av Visions avtal har du rätt att spara upp till 30 dagars semester.

Semesterlagen

Ditt kollektivavtal

Frågor och svar om semesterdagar

Kan jag bestämma när jag vill ha semester?

Du kan inte själv bestämma exakt när du ska ta semester. Arbetsgivaren avgör när du får din semester. Men arbetsgivaren är skyldig att i god tid ge dig möjlighet att tala om när du vill ha semester.

Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommaren, vilket arbetsgivaren ska ta hänsyn till.

Har jag rätt till semester vid sjukskrivning eller föräldraledighet?

När du är sjukskriven tjänar du in semester under 180 dagar. När du är föräldraledig tjänar du in semester under 120 dagar, eller 180 dagar om du är ensamstående förälder.

Kan jag ta semester under min uppsägningstid?

Om du har blivit uppsagd eller sagt upp dig själv får din arbetsgivare inte lägga ut semester under uppsägningstiden utan ditt godkännande. Undantaget är om uppsägningstiden är längre än sex månader. Då har arbetsgivaren rätt att lägga ut semester under uppsägningstiden.

Om du har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist kan du upphäva semestern ifall den var bestämd redan innan du fick uppsägningsbeskedet.

Uppsägning

Får jag fler semesterdagar vid 40 och 50 år?

Lagen ger dig rätt till 25 semesterdagar per år om du jobbar heltid, oavsett ålder. Men många av Visions avtal ger dig fler semesterdagar när du till exempel fyller 40 eller 50 år. Se vad som gäller i ditt kollektivavtal.

Hitta ditt kollektivavtal

Vad händer om jag blir sjuk på semestern?

Blir du sjuk under din semester kan du avbryta den och ta ut semesterdagarna senare i stället.

Sjuk på semestern

Kan arbetsgivaren avbryta min semester?

Du kan bli skyldig att avbryta din semester och återgå i arbete. Men då måste det finnas synnerliga skäl till det, till exempel att nästan alla på arbetsplatsen blir sjuka.

Semesterlön – ersättning vid betald semester

Under semestern får du ersättning från arbetsgivaren. Du får semesterlön, som helt enkelt är din ordinarie månadslön. Dessutom får du ett extra semestertillägg för varje semesterdag du tar ut.

Enligt semesterlagen har du rätt till lön och semesterdagstillägg under fem semesterveckor per år. Men för att få ersättning under hela semestern måste du tjäna in semesterlönen. Om du har förskottssemester tjänar du in semesterlönen samma år som du tar ut den. Om du inte har förskottssemester måste du jobba hos arbetsgivaren i ett helt år före semestern och tjäna in semesterlönen.

Semesteråret räknas efter kalenderår, det vill säga från och med 1 januari till och med 31 december.

Semesterersättning – för semester du inte tagit ut

Semesterersättning kallas den ersättning du får när du slutar ett jobb och inte har tagit ut alla semesterdagar du tjänat in.

Om du sommarjobbar får du också semesterersättning utöver din vanliga lön.

Förskottssemester

I de flesta av Visions avtal har du förskottssemester. Då räknas hela kalenderåret som semesterlönegrundande i förväg. Du kan till exempel ha ett sådant avtal om du jobbar inom kommun, region eller Svenska kyrkan.

Till exempel kanske du börjar jobba den 1 januari och tar semester i juli. Då får du semesterlön under hela semestern, fastän du bara hunnit jobba ett halvår. Börjar du senare under våren får du semesterlön beräknat på hur många dagar du beräknas jobba under resten av kalenderåret.

Förskottssemestern innebär att du har en skuld till arbetsgivaren om du har fått semesterlön i förskott och sedan slutar jobba före årets slut och därmed inte tjänat in semestern du tagit ut.

Semester vid nyanställning

Även du som är nyanställd innan en sommarperiod har rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet på sommaren. Men reglerna för din semester varierar mellan olika kollektivavtal och semesterlagen.

I vissa kollektivavtal får du en "pott" semesterdagar när du påbörjar anställningen. Den motsvarar det antal semesterdagar du beräknas tjäna in fram till årsskiftet. Då är du fri att ta ut de dagarna direkt under sommaren.

I andra kollektivavtal tjänar du först in ett antal semesterdagar under ett intjänandeår, och kan inte ta ut dem direkt. Därför kan du inte räkna med att få betald semester under sommaren om du precis har börjat din anställning. Du kan då välja att vara ledig utan ersättning eller diskutera möjlighet till förskottsemester med din arbetsgivare. Den semester du tjänar in kan du däremot ta ut nästkommande år, det så kallade semesteråret.

Fråga gärna din blivande arbetsgivare om vad som gäller för semester när du söker ett nytt jobb – särskilt om du redan har semesterplaner.

Semesterväxling – att byta semestertillägg mot semesterdagar

Att semesterväxla betyder att du byter ditt semestertillägg mot fler lediga dagar. Det är en förmån som ofta förhandlas fram lokalt av facket.

Semesterväxling

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss