Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Semester

Du har rätt till 25 semesterdagar per år enligt semesterlagen. Kollektivavtalen på din arbetsplats påverkar om du har fler semesterdagar än så, när du tjänar in dagarna och när du kan ta ut semester.

Så fungerar semesterdagar

Enligt semesterlagen har du rätt till 25 dagars semester per år. Kollektivavtalet som gäller på din arbetsplats kan ge rätt till ännu fler semesterdagar. Oavsett om du arbetar heltid eller deltid har du rätt till det antal semesterdagar du får enligt semesterlagen och kollektivavtal.

På sommaren har du rätt att få fyra veckors sammanhängande ledighet.

Du har rätt att spara semesterdagar i fem år och ta ut dem som en längre sammanhängande ledighet. I de flesta av Visions avtal har du rätt att spara upp till 30 dagars semester.

Du kan bli skyldig att avbryta din semester och återgå i arbete. Men det måste finnas synnerliga skäl, som till exempel att nästan alla på arbetsplatsen blir sjuka.

Ditt kollektivavtal

Frågor och svar om semesterdagar

Kan jag bestämma när jag vill ha semester?

Du kan inte själv bestämma exakt när du ska ta semester. Arbetsgivaren avgör när du får din semester. Men arbetsgivaren är skyldig att i god tid ge dig möjlighet att tala om när du vill ha semester. Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommaren, vilket arbetsgivaren ska ta hänsyn till.

Har jag rätt till semester vid sjukskriven eller föräldraledig?

När du är sjukskriven tjänar du in semester under 180 dagar. När du är föräldraledig tjänar du in semester under 120 dagar, eller 180 dagar om du är ensamstående förälder.

Kan jag ta semester under uppsägningstid?

Arbetsgivaren får inte lägga ut semester under uppsägningstiden utan ditt godkännande. Det gäller både om du blivit är uppsagd eller har sagt upp dig själv. Undantaget är om uppsägningstiden är längre än sex månader. Då har arbetsgivaren rätt att lägga ut semester under uppsägningstiden.

Om du har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist kan du upphäva semestern ifall den var bestämd redan innan du fick uppsägningsbeskedet.

Får jag fler semesterdagar vid 40 och 50 år?

Lagen ger dig rätt till 25 semesterdagar per år om du jobbar heltid, oavsett ålder. Men många av Visions avtal ger dig fler semesterdagar när du till exempel fyller 40 eller 50 år. Se vad som gäller i ditt kollektivavtal.

Hitta ditt kollektivavtal

Semesterlön och semesterersättning

Under semestern får du ersättning från arbetsgivaren. Du får semesterlön, som helt enkelt är din ordinarie månadslön. Dessutom får du ett extra semestertillägg för varje semesterdag du tar ut.

Enligt semesterlagen har du rätt till lön och semesterdagstillägg under fem semesterveckor per år. Men för att få ersättning under hela semestern måste du tjäna in semesterlönen. Om du har förskottssemester tjänar du in semesterlönen samma år som du tar ut den. Om du inte har förskottssemester måste du jobba hos arbetsgivaren i ett helt år före semestern och tjäna in semesterlönen.

Semesteråret räknas efter kalenderår, det vill säga från och med 1 januari till och med 31 december.

Semesterersättning kallas den ersättning du får när du slutar ett jobb och inte har tagit ut alla semesterdagar du tjänat in. Om du sommarjobbar får du också semesterersättning utöver din vanliga lön.

Semesterlagen (riksdagen.se)

Förskottssemester

I de flesta av Visions avtal har du förskottssemester. Då räknas hela kalenderåret som semestergrundande i förväg. Du kan till exempel ha ett sådant avtal om du jobbar i kommun, region eller Svenska kyrkan.

Till exempel kanske du börjar jobba den 1 januari och tar semester i juli. Då får du semesterlön under hela semestern, fastän du bara hunnit jobba ett halvår. Börjar du senare under våren får du semesterlön beräknat på hur många dagar du beräknas jobba under resten av kalenderåret.

Förskottssemestern innebär att du har en skuld till arbetsgivaren om du har fått semesterersättning i förskott och sedan slutar jobba före årets slut. 

Semester vid nyanställning

Även du som är nyanställd innan en sommarperiod har rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet på sommaren. Men reglerna för din semester varierar mellan olika kollektivavtal och semesterlagen.

I vissa kollektivavtal får du en "pott" semesterdagar när du påbörjar anställningen. Den motsvarar det antal semesterdagar du beräknas tjäna in fram till årsskiftet. Då är du fri att ta ut de dagarna direkt under sommaren.

I andra kollektivavtal tjänar du först in ett antal semesterdagar under ett intjänandeår, och kan inte ta ut dem direkt. Därför kan du inte räkna med att få betald semester under sommaren om du precis börjat din anställning. Du kan då välja att vara ledig utan ersättning eller diskutera möjlighet till förskottsemester med din arbetsgivare. Den semester du tjänar in kan du däremot ta ut nästföljande år, vilket kallas semesteråret.

Av den här anledningen är det bra att fråga din blivande arbetsgivare om semester när du söker ett nytt jobb – särskilt om du redan har semesterplaner!

Semesterväxling – att byta semestertillägg mot semesterdagar

Att semesterväxla betyder att du byter ditt semestertillägg mot fler lediga dagar. Det är en förmån som ofta förhandlas fram av facket lokalt.

Semesterväxling

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar