Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Uppsägningstid – vad gäller?

När du eller arbetsgivaren säger upp din anställning gäller en viss uppsägningstid innan anställningen upphör. Uppsägningstiden är olika lång beroende på om du har kollektivavtal och vem som avslutar anställningen.

Uppsägningstid vid egen uppsägning

Om du vill säga upp dig från ditt jobb gäller en viss uppsägningstid innan din anställning avslutas. Hur lång den är beror på vilken anställningsform du har och om du har kollektivavtal.

  • Tillsvidareanställd. Om du är fast anställd har du minst en månads uppsägningstid. Enligt många kollektivavtal har du längre uppsägningstid än så. I kommun och region har du upp till tre månaders uppsägningstid om du varit anställd längre än ett år.
  • Visstidsanställd. Om du är visstidsanställd, till exempel på ett vikariat, gäller normalt sett ingen uppsägningstid. I stället löper anställningen på den avtalade tiden och kan bara brytas i förtid om du och arbetsgivaren kommer överens om det. Enligt flera kollektivavtal gäller dock en månads uppsägningstid, förutsatt att anställningen förväntas pågå längre än tre månader. En tidsbegränsad anställning där slutdatumet är satt som "dock längst till och med" ett angivet datum kan också avslutas i förtid.
  • Provanställd. Enligt lagen kan en provanställning avbrytas när som helst innan prövotiden har gått ut. Inom kommun och region gäller en månads ömsesidig uppsägningstid för provanställning enligt kollektivavtalet.
  • Tjänstledig. Om du är tjänstledig gäller samma uppsägningstid som om du skulle vara i tjänst.

Anställningsformer

Egen uppsägning

Uppsägningstid om du blir uppsagd

Uppsägningstiden när du blir uppsagd av arbetsgivaren regleras i ditt kollektivavtal. I HÖK, det avtal som gäller för kommuner och regioner, är uppsägningstiden sex månader från arbetsgivarens sida om du har varit anställd i minst tolv månader och nu är tillsvidareanställd.

Om ni inte har kollektivavtal på arbetsplatsen gäller reglerna i lagen om anställningsskydd (LAS). Enligt LAS ska uppsägningstiden vara minst en månad från både din och arbetsgivarens sida.

Uppsagd

LAS – lagen om anställningsskydd

Hur räknas uppsägningstiden?

Uppsägningstiden räknas från den dag då arbetsgivaren tog emot din uppsägning eller som du fick arbetsgivarens uppsägningsbesked – oavsett vilken dag i månaden det är. Om du till exempel har en månads uppsägningstid och säger upp dig den 15 mars upphör din anställning vid arbetsdagens slut den 15 april.

Om det datum du sa upp dig saknas nästa månad är din sista anställningsdag den sista dagen i den månaden. Om du till exempel har en månads uppsägningstid och säger upp dig den 31 januari blir din sista anställningsdag den 28 februari, eller 29 februari vid skottår.

Om du vill sluta innan uppsägningstiden löpt ut måste du komma överens om det med din arbetsgivare. Se då gärna till att du får skriftligt godkännande från arbetsgivaren om kortare uppsägningstid.

Du kan också vilja arbeta längre än uppsägningstiden. Då ska du ange i uppsägningen vilket datum som din sista anställningsdag kommer att vara.

Avbryta tjänsten innan uppsägningstiden gått ut?

Under uppsägningstiden är du fortfarande anställd, och därmed ska du stanna kvar på din tjänst fram till att uppsägningstiden har gått ut. Om du inte gör det kan du bli skadeståndsskyldig gentemot arbetsgivaren.

En särskild regel gäller dock om du är anställd i kommun eller region. Enligt kollektivavtalet kan arbetsgivaren i stället hålla inne 14 kalenderdagars lön om du avslutar din tjänst innan uppsägningstiden har gått ut. Tänk dock på att du i så fall riskerar dina goda referenser från arbetsgivaren.

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss