Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • En person sitter framför en dator.

Uppsägningstid – vad gäller?

När du eller arbetsgivaren säger upp din anställning gäller en viss uppsägningstid innan anställningen upphör. Uppsägningstiden är olika lång beroende på om du har kollektivavtal och vem som avslutar anställningen.

Uppsägningstid om du blir uppsagd

Uppsägningstiden när du blir uppsagd av arbetsgivaren regleras i ditt kollektivavtal. I HÖK (det avtal som gäller för kommuner och regioner) är uppsägningstiden sex månader från arbetsgivarens sida om du har varit anställd i minst tolv månader och nu är tillsvidareanställd.

Uppsägningstid vid egen uppsägning

Om du vill säga upp dig från ditt jobb gäller en viss uppsägningstid innan din anställning avslutas. Hur lång den är beror på vilken anställningsform du har och om du har kollektivavtal.

Egen uppsägning

Anställningsformer

Ta reda på din uppsägningstid

Är du medlem i Vision? Då kan du ta reda på hur lång uppsägningstid du har enligt kollektivavtalet om du säger upp dig själv. Logga in som medlem för att ta reda på din uppsägningstid.

Hur lång uppsägningstid har jag? (logga in)

Uppsägningstid utan kollektivavtal

Om du blir uppsagd och din arbetsplats inte har kollektivavtal gäller reglerna i lagen om anställningsskydd (LAS). Om du har en kort visstidsanställning kan uppsägningstid ibland saknas. Var därför noga och kolla vad som står i ditt anställningsavtal.

Är du i stället tillsvidareanställd utan kollektivavtal? Enligt LAS ska uppsägningstiden vara minst en månad från både din och arbetsgivarens sida om du har en tillsvidareanställning. Uppsägningstiden kan dock vara längre, hur lång den är beror på hur länge du har varit anställd:

  • Om du varit anställd mindre än 2 år är din uppsägningstid 1 månad.
  • Om du varit anställd vid företaget minst 2 år men mindre än 4 år är din uppsägningstid 2 månader.
  • Om du varit anställd vid företaget minst 4 år men mindre än 6 år är din uppsägningstid 3 månader.
  • Om du varit anställd vid företaget minst 6 år men mindre än 8 år är din uppsägningstid 4 månader.
  • Om du varit anställd vid företaget minst 8 år men mindre än 10 år är din uppsägningstid 5 månader.
  • Om du varit anställd vid företaget minst 10 år är din uppsägningstid 6 månader-

Uppsagd

LAS – lagen om anställningsskydd

Hur räknas uppsägningstiden?

Uppsägningstiden räknas från den dag då arbetsgivaren tog emot din uppsägning eller som du fick arbetsgivarens uppsägningsbesked – oavsett vilken dag i månaden det är. Om du till exempel har en månads uppsägningstid och säger upp dig den 15 mars upphör din anställning vid arbetsdagens slut den 15 april.

Om det datum du sa upp dig saknas nästa månad är din sista anställningsdag den sista dagen i den månaden. Om du till exempel har en månads uppsägningstid och säger upp dig den 31 januari blir din sista anställningsdag den 28 februari, eller 29 februari vid skottår.

Om du vill sluta innan uppsägningstiden löpt ut måste du komma överens om det med din arbetsgivare. Se då gärna till att du får skriftligt godkännande från arbetsgivaren om kortare uppsägningstid.

Du kan också vilja arbeta längre än uppsägningstiden. Då ska du ange i uppsägningen vilket datum som din sista anställningsdag kommer att vara.

Avbryta tjänsten innan uppsägningstiden gått ut?

Under uppsägningstiden är du fortfarande anställd, och därmed ska du stanna kvar på din tjänst fram till att uppsägningstiden har gått ut. Om du inte gör det kan du bli skadeståndsskyldig gentemot arbetsgivaren.

En särskild regel gäller dock om du är anställd i kommun eller region. Enligt kollektivavtalet kan arbetsgivaren i stället hålla inne 14 kalenderdagars lön om du avslutar din tjänst innan uppsägningstiden har gått ut. Tänk dock på att du i så fall riskerar dina goda referenser från arbetsgivaren.

Vi erbjuder

  • Lönecoachning och karriärtjänster
  • En vass inkomstförsäkring
  • Inflytande på jobbet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss