Nu sätts arbetssättet under lupp i ett forskningsprojekt.
Chefer dricker mer alkohol än andra yrkesgrupper.
Chefers psykiska ohälsa ökar och därför måste mer fokus läggas på deras mående. Det visar en studie vid Lunds universitet.
Vilket kön en chef inom äldreomsorgen har påverkar hur personen tar sig an uppdraget, visar ny forskning.
En av de främsta skillnaderna mellan organisationer som har hög respektive låg sjukfrånvaro.
Läs vår granskning.
Forskaren Leif Denti förordar regelbundna Fuck up Fridays.
Chansen att få jobb på en kommun ökar om en släkting är chef på kommunen, visar ny forskning.
Att uppmuntra till rörelse på jobbet är utmärkt, men kan inte ersätta arbetsmiljöåtgärder, enligt Agneta Lindegård Andersson, forskare vid Institutet för Stressmedicin i Göteborg, som bjuder på en checklista hur du kan göra.
Därför är transformativt ledarskap nyckeln till ett gott ledarskap.
Så funkar det i Piteå kommun, där cheferna har max 30 medarbetare per chef.
Sorsele vill ändra synen på våld i nära relationer.
Greta Thunberg har en ledarstil som gjord för att skapa förändring, enligt forskare. Kolla in vilka de fem ledaregenskaperna är.
Vardagsrasismen är utbredd på vissa arbetsplatser, men den kan vara svår för chefer att motverka. Här finns dock några råd.
Ännu en forskningsrapport om äldreomsorgen propsar på färre medarbetare per chef. ”Det är tröttsamt, men det måste sägas om och om igen”, säger en av forskarna.
Var det rätt eller fel att chefer tog restdoser av coronavaccin? Själva menar de att de saknade instruktioner och att de förhindrade att doser slängdes. Men kritiken har varit massiv.
Petter Gustavsson, professor i psykologi, ger råd om hur du on-boardar på bästa sätt.
Vi måste sluta leta syndabockar och hänga ut enskilda chefer, säger forskaren Aida Alvinius apropå den hårda kritiken mot chefer som tagit restvaccin eller gett dem till anhöriga.
Utrymme för fritidsintressen, återhämtning och flexibilitet är måsten för unga chefer, enligt forskning.
"Förändringsobenägna och trötta". Det är dags att börja ifrågasätta chefers ofta stereotypt negativa åsikter om äldre medarbetare och inte bara tala om kronologisk ålder. Det säger forskaren Kerstin Nilsson.
Hur får man ett kreativt arbetsklimat där idéerna poppar? Forskaren Izabelle Bäckström har undersökt frågan och kommit fram till att mellanchefen är en nyckelspelare.
"Det är inte lätt att som mellanchef navigera i korstrycket mellan förvaltningens krav, personalgruppens behov och klienternas rätt till hjälp", säger forskaren Tanja Öberg.
Chefer har en tendens att kämpa på egen hand istället för att söka hjälp när de utsätts för mobbning, berättar docent Christina Björklund på Karolinska institutet.
Ofta ställs enskilda personer till svars. Det kan skapa ovilja hos chefer att fatta kontroversiella beslut, visar en ny avhandling. Att ha en gemensam strategi gör stor skillnad.
Heidi Hagerman, sjuksköterska och forskare i vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle, har undersökt förutsättningarna för första linjens chefer i äldreomsorgen.
Utköp är ett vanligt sätt att hantera personer som arbetsgivarna anser är besvärliga. Det säger Kristina Sutter-Beime vid Örebro universitet, som belönats för sin forskning om anställda som inte ”passar in”.
Stefan Tengblad är Sveriges första professor inom HRM, Human Resource Management, vid Göteborgs universitet.