Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

  • Förtroendevald tar del av uppdragshandlingar.

Din arbetsmiljö som förtroendevald

Din arbetsgivare har ansvar för att du har en bra arbetsmiljö. Det gäller både när du utför ditt vanliga arbete och när du jobbar med fackliga frågor på den egna arbetsplatsen.

Du har rätt att genomföra ditt fackliga uppdrag

Det finns en lag som heter Lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen (LFF, eller Förtroendemannalagen). Den ger dig som förtroendevald rätt till ledighet med bibehållna anställningsförmåner för att utföra facklig arbete som berör din egen arbetsplats.

Förtroendemannalagen

Är du skyddsombud ger Arbetsmiljölagen (AML) dig möjlighet att gå ifrån ditt ordinarie arbete vid akuta situationer. Du ska också få utrymme för övrigt arbete i den mån uppdraget kräver.

Arbetsmiljölagen

Arbetsgivaren ansvarar för din arbetsmiljö

Arbetsgivaren har ett arbetsmiljöansvar för sina anställda. Det gäller även för dig som utför fackligt arbete arbete med stöd av LFF eller AML.

Bland annat ansvarar arbetsgivaren för att arbetsbelastningen i din tjänst är rimlig i förhållande till den tid ni kommit överens om för det fackliga uppdraget. Arbetsgivarens Arbetsmiljöansvaret gäller även om du har ett fackligt heltidsuppdrag med bibehållna anställningsförmåner.

Arbetsmiljö

Skador under fackligt arbete

Om du skadat dig eller blivit sjuk under ditt fackliga arbete gäller samma regler för arbetsskada och sjukdom som för alla andra anställda. Det innebär att arbetsgivaren ska göra anmälan till Försäkringskassan och att du själv ska göra en anmälan till Afa Försäkring. Vanligtvis hjälper arbetsgivaren också till med anmälan till Afa Försäkring.

Om du får avslag från Försäkringskassan eller Afa Försäkring kan du få rättshjälp av Vision för att driva frågan. Villkoret är att det finns en rimlig chans att få rätt i ärendet.

Särskilda regler om du skadar dig eller blir sjuk under ett fackligt uppdrag utan bibehållen lön från arbetsgivaren, till exempel under någon av Visions aktiviteter. Ta i så fall kontakt med Visions centrala arbetsskadehandläggare.

Kontakta Vision

Om något händer

Ibland händer det oväntade ovälkomna och otrevliga saker. Ta alltid kontakt med Vision Direkt och berätta vad som hänt. Visions kansli har en krisgrupp som kan gå igång om det är något allvarligt som hänt.

Om du som förtroendevald blir utsatt för kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier vid aktiviteter som anordnas av Vision kan du anmäla detta. Du kan också anmäla om du ser någon annan bli utsatt.

Anmäl kränkande särbehandling vid Visions aktiviteter

Kontakta Vision

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

Söker du en uppdragshandling?

Beskrivningar av varje förtroendeuppdrag i Vision finns samlat bland våra riktlinjer.

Riktlinjer och material

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss