Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

  • Anställd säger upp sig till sin chef.

Egen uppsägning – vad händer om du säger upp dig?

Ska du säga upp dig från jobbet? Vilken uppsägningstid du har beror på din anställningsform och om du har kollektivavtal. Det finns också saker att tänka på när det gäller sparade semesterdagar, flextid och komptid inför uppsägning på egen begäran.

Uppsägningstid vid egen uppsägning

Om du vill säga upp dig från ditt jobb gäller en viss uppsägningstid innan din anställning avslutas. Hur lång den är beror på vilken anställningsform du har och om du har kollektivavtal.

  • Tillsvidareanställd. Om du är fast anställd har du minst en månads uppsägningstid. Enligt många kollektivavtal har du längre uppsägningstid än så. I kommun och region har du upp till tre månaders uppsägningstid om du varit anställd längre än ett år.
  • Visstidsanställd. Om du är visstidsanställd, till exempel på ett vikariat, gäller normalt sett ingen uppsägningstid. I stället löper anställningen på den avtalade tiden och kan bara brytas i förtid om du och arbetsgivaren kommer överens om det. Enligt flera kollektivavtal gäller dock en månads uppsägningstid, förutsatt att anställningen förväntas pågå längre än tre månader.
  • Provanställd. Enligt lagen kan en provanställning avbrytas när som helst innan prövotiden har gått ut. Inom kommun och region gäller en månads ömsesidig uppsägningstid för provanställning enligt kollektivavtalet.
  • Tjänstledig. Om du är tjänstledig gäller samma uppsägningstid som om du skulle vara i tjänst.

Avbryta tjänsten innan uppsägningstiden gått ut?

Under uppsägningstiden är du fortfarande anställd, och därmed ska du stanna kvar på din tjänst fram till att uppsägningstiden har gått ut. Om du inte gör det kan du bli skadeståndsskyldig gentemot arbetsgivaren.

En särskild regel gäller dock om du är anställd i kommun eller region. Enligt kollektivavtalet kan arbetsgivaren i stället hålla inne 14 kalenderdagars lön om du avslutar din tjänst innan uppsägningstiden har gått ut. Tänk dock på att du i så fall riskerar dina goda referenser från arbetsgivaren.

Sparad semester och komptid vid egen uppsägning

Dina semesterdagar är en intjänad rättighet enligt semesterlagen. Det innebär att om du avslutar din anställning innan du har hunnit ta ut dessa dagar ska arbetsgivaren i stället betala ut semesterersättning.

Semester

När det gäller flextid och komptid brukar Vision alltid rekommendera att ta ut sådan tid innan anställningen avslutas. Arbetsgivaren har nämligen inte samma skyldighet att ersätta sådan tid ekonomiskt.

En arbetsplats för alla

Vision jobbar för ett schyst arbetsliv med nolltolerans mot diskriminering och kränkande särbehandling.

En arbetsplats för alla

Jämställdhet

Kvinnor och män ska ha lika rättigheter och praktiska möjligheter till arbete, inflytande och utveckling i sitt yrke och på sin arbetsplats.

Jämställdhet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss