Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Du får en faktura på medlemsavgiften varje månad. Om du är ansluten till Kivra kommer fakturan dit. Från den dagen ditt medlemskap börjar gälla kan du anmäla autogiro eller e-faktura via Mina sidor. Har du ett framtida medlemskap behöver du göra det via din internetbank i stället.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap. 

  • Anställd säger upp sig till sin chef.

Egen uppsägning – vad händer om du säger upp dig?

Ska du säga upp dig från jobbet? Vilken uppsägningstid du har beror på din anställningsform och om du har kollektivavtal. Det finns också saker att tänka på när det gäller sparade semesterdagar, flextid och komptid vid egen uppsägning.

Uppsägningstid vid egen uppsägning

Om du vill säga upp dig från ditt jobb gäller en viss uppsägningstid innan din anställning avslutas. Hur lång den är beror på vilken anställningsform du har och om du har kollektivavtal.

  • Uppsägningstid tillsvidareanställd. Minst en månads uppsägningstid, men många kollektivavtal ger längre uppsägningstid än så.
  • Uppsägningstid visstidsanställd. Normalt sett har du ingen uppsägningstid, utan anställningen löper ut den avtalade tiden, om inte du och arbetsgivaren kommit överens om något annat. Men enligt kollektivavtal kan du ha en månads uppsägningstid om du förväntas vara anställd i mer än tre månader.
  • Uppsägningstid provanställd. Anställningen kan avbrytas när som helst under prövotiden enligt lag, men kollektivavtal kan ge en månads uppsägningstid.
  • Uppsägningstid tjänstledig. Du har samma uppsägningstid som om du skulle vara i tjänst.

Uppsägningstid

Så säger du upp dig

Vill du att din anställning ska avslutas ett visst datum? Ta då först reda på hur lång uppsägningstid du har. Om du har en månads uppsägningstid och vill att din sista anställningsdag ska vara den 15 mars ska du säga upp dig den 15 februari.

Säg upp dig skriftligt. En muntlig uppsägning är också giltig, men det är då svårare att bevisa i efterhand att du verkligen har sagt upp dig om det skulle uppstå ett missförstånd. Det är vanligt att först ta ett samtal med chefen där du säger upp dig muntligen och sedan samma dag bekräfta uppsägningen genom ett mejl.

Mall för egen uppsägning

Det här är ett exempel på hur du kan skriva en uppsägning via mejl:

"Jag vill härmed meddela att jag säger upp min anställning hos [infoga arbetsgivarens namn].

Vänlig hälsning [infoga ditt namn]"

Du har rätt till ett arbetsintyg

När du slutar din anställning har du rätt till ett arbetsintyg från arbetsgivaren. I arbetsintyget ska bland annat din anställningstid och befattning framgå.

Du kan också önska att ha med en beskrivning av dina arbetsuppgifter och vitsord från arbetsgivaren. Vissa kollektivavtal ger rätt även till detta.

Kontakta din arbetsgivare när du har sagt upp dig för att få ett arbetsintyg.

Sparad semester och komptid vid uppsägning på egen begäran

Dina semesterdagar är en intjänad rättighet enligt semesterlagen. Det innebär att om du avslutar din anställning innan du har hunnit ta ut dessa dagar ska arbetsgivaren i stället betala ut semesterersättning.

Semester

När det gäller flextid och komptid brukar Vision alltid rekommendera att ta ut sådan tid innan anställningen avslutas. Arbetsgivaren har nämligen inte samma skyldighet att ersätta sådan tid ekonomiskt.

Konkurrens- och sekretessklausul

Det förekommer att anställningsavtal innehåller sekretess- eller konkurrensklausuler. Ibland är dessa frågor reglerade i fristående avtal i stället för i anställningsavtalet.

Konkurrens- och sekretessklausuler kan begränsa din rätt att börja jobba hos en konkurrent eller använda dig av eller sprida information från arbetsgivaren. Om du skulle bryta mot en sådan klausul kan du få krav på skadestånd och hamna i en domstolsprocess.

Sådana klausuler är inte vanligt förekommande för Visions medlemmar. Det är bra – Vision avråder våra medlemmar från att avtala om sekretess och tystnadsplikt i anställningsavtalet. Om du omfattas av ett sådant avtal och vill säga upp dig kan du höra av dig till Vision för att få råd om vad du ska tänka på.

Kontakta Vision

A-kassa vid egen uppsägning

När du vill säga upp dig är det viktigt att känna till att det kan påverka din a-kasseersättning om du skulle bli arbetslös. A-kassan ser nämligen egen uppsägning som att aktivt ha bidragit till sin egen arbetslöshet. I de flesta fall blir du därför avstängd från ersättning från a-kassan i början av perioden.

Av den här anledningen råder vi dig att ringa till a-kassan innan du säger upp dig för att få veta vad som gäller just för dig.

A-kassan Vision (akassanvision.se)

Visions inkomstförsäkring gäller vid egen uppsägning

Som medlem i Vision har du en inkomstförsäkring om du tjänar mer än a-kassans tak. Den kompletterar a-kassan och gör att du tillsammans med ersättningen från a-kassan kan få upp till 80 procent av din lön i upp till 160 dagar.

Visions inkomstförstärkning gäller även vid egen uppsägning. Det är ett unikt villkor eftersom inte alla inkomstförsäkringar gör det. Utbetalningen sker först efter avstängningen, i samband med att du börjar få ersättning från a-kassan. Det beror på att beslutet från inkomstförsäkringen baseras på beslutet från a-kassan.

Visions inkomstförsäkring

Har du blivit uppsagd?

Har du blivit uppsagd av din arbetsgivare? Se vilka rättigheter du har enligt lagen om anställningsskydd (LAS).

Om du blir uppsagd

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss