Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • En kvinna ler stort.

Semesterlön – ersättning vid semester

Visste du att du får ersättning från arbetsgivaren under semestern? Det kallas för semesterlön och semestertillägg. På den här sidan förklarar vi vad det innebär och hur semesterlönen räknas ut. Dessutom förklarar vi vad semesterersättning faktiskt innebär.

Vad är semesterlön och semestertillägg?

Semesterlön är den ersättning som du får från arbetsgivaren under semestern. Semesterlönen är din ordinarie månadslön plus ett extra lönetillägg, så kallat semestertillägg. Du får ett extra semestertillägg för varje semesterdag du tar ut.

Semesterdagar

Hur beräknas min semesterlön?

Hur din semesterlön beräknas beror på om du har en fast eller rörlig lön. Om du har fast lön beräknas semesterlönen genom sammalöneregeln. Har du i stället rörlig lön (till exempel timlön) beräknas semesterlönen genom procentregeln.

Semesterlön för dig som har fast månadslön

Du som har en fast månads- eller veckolön kan räkna ut din semesterlön genom att addera ihop din ordinarie månadslön och ditt semestertillägg (sammalöneregeln). Storleken på semestertillägget beror på vilket kollektivavtal du omfattas av. Enligt semesterlagen är semestertillägget 0,43 % av månadslönen för varje betald semesterdag eller 1,82 % av veckolönen.

Semesterlön för dig som har timlön

Du som inte har en bestämd lön per vecka eller månad får i stället semesterlön som motsvarar 12 % av din lön under intjänandeåret (procentregeln). Procentsatsen blir högre om du har rätt till fler än 25 dagar per år. Det kan du antingen ha i ditt enskilda anställningsavtal eller enligt det kollektivavtal du omfattas av.

Vad är semesterersättning?

Semesterersättning kallas den ersättning du får när du slutar ett jobb och inte har tagit ut alla semesterdagar som du har tjänat in.

Om du sommarjobbar får du också semesterersättning utöver din vanliga lön, om det inte tydligt framgår av ditt anställningsavtal att semesterersättningen är inkluderad i lönen. Det ska också framgå tydligt i dina lönespecifikationer att en del av lönen är semesterersättning.

Frågor och svar om semester

Vi svarar på de vanligaste frågorna gällande vilka regler och rättigheter som finns när det kommer till semester. 

Semesterdagar

Varje år har du rätt till 25 semesterdagar. Men hur fungerar egentligen intjänandet av semesterdagar, och hur många får du spara per år?

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss