Studieledighet
Om du har varit anställd hos arbetsgivaren i minst sex månader har du rätt att ta tjänstledigt för att studera. Det står i Studieledighetslagen.
Studierna behöver inte ha någon anknytning till ditt arbete. Du väljer helt själv vad du vill studera. Självstudier omfattas dock inte; du behöver nämligen kunna visa upp en studieplan, ett antagningsbevis eller liknande.
Arbetsgivaren har möjlighet att skjuta på din begärda ledighet i upp till ett halvår. Om arbetsgivaren utnyttjar den möjligheten ska de underrätta dig om när du kan börja studera.
Du har rätt att bryta din studieledighet och återgå i tjänst med fjorton dagars varsel. Om ledigheten har varat längre än ett år räcker det med en månads varsel. Du har då rätt att få likvärdiga arbetsuppgifter och anställningsvillkor som om du inte varit ledig.
Studieledighetslagen (riksdagen.se)
Tjänstledighet för att starta eget företag
Du har rätt till tjänstledigt i sex månader för att starta och driva eget företag. Du får ingen ersättning under ledigheten. Den här rätten regleras i en egen lag.
Lag om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet (riksdagen.se)
Ledighet av familjeskäl och enskilda angelägenheter
Du har rätt enligt lag att vara ledig från din anställning på grund av trängande familjeskäl, som har samband med sjukdom eller olycksfall och som gör din omedelbara närvaro absolut nödvändig.
Lagen ger inte rätt till någon betald ledighet. Däremot ger vissa kollektivavtal rätt till lön när du är ledig för enskilda angelägenheter. Är du till exempel anställd i kommun eller region kan du få behålla lönen i max tio dagar per kalenderår om det finns synnerliga skäl för ledighet, såsom att en anhörig är sjuk eller har gått bort.
Du kan även vara ledig med lön vid begravning och gravsättning. Hur lång tjänstledigheten kan bli avgörs av din relation till den avlidna och eventuell tidsåtgång.
Personliga skäl till tjänstledighet
Några kollektivavtal ger rätt att vara tjänstledig med lön för att gå till läkare, tandläkare och mödravård. Du har också rätt till ledighet för att fullgöra något samhällsuppdrag, till exempel ett politiskt uppdrag, dock inte med bibehållen lön.
Annars har du ingen självklar rätt till tjänstledigt för andra personliga skäl, som att pröva ett jobb hos annan arbetsgivare eller för att göra en resa.
Du har alltid rätt att begära tjänstledigt, men det är arbetsgivaren som slutligen avgör om du beviljas ledighet eller inte.
Fråga Vision vilken rätt till ledighet du har med ditt kollektivavtal.
Ditt kollektivavtal
Prova på ett annat jobb
Det finns ingen lagstadgad rätt till tjänstledighet för att prova på ett annat arbete. I stället är det arbetsgivaren som avgör om du får det eller inte. Du kan därför ansöka om tjänstledighet om du ska börja på ett nytt jobb, men det är upp till arbetsgivaren om du får det beviljat.