Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Leende kvinna med hörlurar i soffa.

Tjänstledighet

Tjänstledighet innebär att du är ledig från jobbet en tid, i regel utan lön. I vissa fall har du rätt till tjänstledighet enligt lag. I andra fall är det upp till arbetsgivaren att avgöra om du får ta ledigt eller inte. Här kan du läsa om regler för tjänstledighet.

Tjänstledighet för studier

Om du har varit anställd hos en arbetsgivare i minst sex månader har du rätt att ta tjänstledigt för att studera. Det står i studieledighetslagen.

Studierna behöver inte ha någon anknytning till ditt arbete, utan du väljer helt själv vad du vill studera. Självstudier omfattas dock inte, eftersom du behöver kunna visa upp en studieplan, ett antagningsbevis eller liknande.

Din arbetsgivare har möjlighet att skjuta på din begärda ledighet i upp till ett halvår. I så fall ska du få veta när du kan börja studera.

Du har rätt att avbryta din studieledighet och återgå i tjänst med 14 dagars varsel. Om tjänstledigheten har varat längre än ett år räcker det med en månads varsel. Du har då rätt att få likvärdiga arbetsuppgifter och anställningsvillkor som om du inte varit tjänstledig.

Tjänstledighet för att starta eget företag

Du har rätt till tjänstledigt i sex månader för att starta och driva eget företag. Du får ingen ersättning under ledigheten. Den här rätten regleras i en egen lag.

Lag om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet (riksdagen.se)

Tjänstledighet av familjeskäl

Du har rätt enligt lag att vara tjänstledig från din anställning på grund av trängande familjeskäl. Det gäller i samband med sjukdom eller olycksfall som gör din omedelbara närvaro absolut nödvändig.

Lagen ger inte rätt till någon betald ledighet. Däremot ger vissa kollektivavtal rätt till lön när du är ledig för enskilda angelägenheter. Är du till exempel anställd i en kommun eller region kan du få behålla lönen om det finns synnerliga skäl för ledighet, till exempel att en anhörig är sjuk eller har gått bort.

Du kan även vara ledig med lön vid begravning och gravsättning. Hur länge du kan vara tjänstledig beror på din relation till den som har avlidit och eventuell tidsåtgång.

Personliga skäl till tjänstledighet

Några kollektivavtal ger rätt att vara tjänstledig med lön för att gå till läkare, tandläkare och mödravård. Du har också rätt till ledighet för att fullgöra ett samhällsuppdrag, till exempel ett politiskt uppdrag, men utan lön.

Utöver det har du ingen självklar rätt till tjänstledigt av andra personliga skäl, som att prova ett annat jobb eller göra en resa. Du har alltid rätt att begära tjänstledigt, men det är arbetsgivaren som avgör om du får ledigheten beviljad eller inte.

Fråga Vision vilken rätt till ledighet du har med ditt kollektivavtal.

Ditt kollektivavtal

Tjänstledighet för att prova ett annat jobb

Det finns ingen lagstadgad rätt till tjänstledighet för att prova på ett annat arbete. I stället är det arbetsgivaren som avgör om du får ledigt för det eller inte. Du kan därför ansöka om tjänstledighet om du ska börja på ett nytt jobb, men det är upp till arbetsgivaren om du får det beviljat.

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss