Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Illustration. Stressig arbetsmiljö.

5 tips för att förändra en stressig arbetsmiljö

Du har rätt till en god arbetsmiljö. Det gäller såväl fysiska som organisatoriska och sociala förutsättningar att göra ditt jobb. Här får du tips om vilka rättigheter du har och vad du kan göra för att förändra en stressig arbetsmiljö.

1. Du har rätt att få stöd när du behöver

Din chef ska ge dig det stöd som du uttrycker att du behöver. Det är viktigt att ni har en löpande dialog om detta och att du är tydlig med vad du behöver. Om du ändå inte får det stödet kanske det beror på att din chef inte heller hinner med det hen ska. Prata med dina kollegor och med ett skyddsombud på arbetsplatsen om du märker att chefen har det tufft. Kanske behöver chefen extra stöd från sin egen chef.

Kollegorna och du har också mycket att vinna på att stötta varandra. Alla kan inte vara på topp hela tiden. Av olika skäl kan vi ibland behöva lite extra hjälp. Det är viktigt att se varandra och att finnas där för din kollega när du anar att någon har mycket att göra. Om dina kollegor inte tar sitt ansvar är det viktigt att säga som det är. Om du ändå inte får det stöd du behöver bör du i första hand prata med din chef.

2. Du har rätt att få ro att utföra ditt arbete 

Att bli avbruten för ofta i arbetet gör att det ibland är svårt att koncentrera sig. Koncentrationsförmågan kan också påverkas negativt om det är dålig luft eller om lokalerna inte är anpassade till dina arbetsuppgifter. Det kan alltså vara en kombination av olika saker som påverkar.

Identifiera i vilka situationer du inte kan koncentrera dig och fundera på vad det beror på. Är det på eftermiddagen som du har svårt att koncentrera dig? Då kan det handla om att under dagen haft många olika ljud eller andra störningsmoment runt omkring dig. Finns det möjlighet att gå undan och sitta enskilt i ett rum? Prata med din chef eller ett skyddsombud om du tror att det beror på brister i arbetsmiljön.

3. Möjlighet att påverka arbetstiderna 

Arbetstider går att påverka till viss del. Det är arbetsgivaren som bestämmer hur arbetstiderna ska se ut. Men är du fackligt ansluten har du större möjlighet att ge förslag på schemaändringar som fungerar bättre för dig, för gruppen och för verksamheten. I många verksamheter är flextid en möjlighet.

4. Förebygga hög arbetsbelastning

Om du inte har tillräckligt med tid behöver du säga till. Att ha för mycket att göra under längre perioder ökar risken för ohälsa och för att din stresshanteringsförmåga bli sämre. Arbetsgivaren är skyldig att arbeta förebyggande för att minimera riskerna för ohälsa.

Det är viktigt att målen som finns för verksamheten är rimliga och går att nå upp till, och att extra resurser sätts in när det behövs. Kan någon arbetsuppgift prioriteras bort, skjutas på framtiden eller lyftas från dig till någon annan kollega?

Återhämtning är också viktigt. Träning, sömn, kost och att ta hand om sin psykiska hälsa är viktigt. Men återhämtning kan också vara en trevlig fika med kollegorna i köket, en promenad på lunchen eller att göra något kreativt. Hitta dina egna sätt att slappna av.

5. Tydlighet kring roll och uppdrag

Din roll och dina ansvarsområden kan förändras över tid. Nya uppdrag och fler arbetsuppgifter kan uppfattas som roliga och utvecklande. Men vad händer om du helt plötsligt har för mycket att göra?

Prata med din chef och säg att du vill ha hjälp med att prioritera dina arbetsuppgifter. Gör en arbetsbeskrivning tillsammans med chefen. Det är också viktigt med avgränsningar. Kom överens om vad du inte ska göra inom ramarna för ditt uppdrag.

Blir det inte bättre? 

Om inte arbetsmiljön blir bättre kan ett skyddsombud ta kontakt med arbetsgivaren och kräva en plan för hur bristerna ska åtgärdas. Om arbetsgivaren inte levererar en tillräckligt bra plan kan ni kontakta Vision Direkt för rådgivning om hur ni går vidare.

Kontakta Vision

Samtalsstöd via Vision

Känner du dig stressad och är medlem i Vision? Då kan du även få samtalsstöd dygnet runt. Det är kostnadsfritt att ringa och få professionell vägledning under full sekretess.

Samtalsstöd som gör vardagen enklare

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss