Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Tips för att förändra en stressig arbetsmiljö

Du har rätt till en god arbetsmiljö. Detta gäller såväl fysiska som organisatoriska och sociala förutsättningar att göra ditt jobb. Arbetsmiljöverkets föreskrifter reglerar vilka skyldigheter arbetsgivaren har.

Du har rätt att få stöd när du behöver

Din chef ska ge dig det stöd du uttrycker att du behöver. Det är viktigt att ni har en löpande dialog om detta och att du är tydlig med vad du behöver. Om du trots detta inte får det stöd som du behöver kanske det beror på att din chef inte hinner med det den ska. Prata med dina kollegor och med ett skyddsombud på arbetsplatsen om ni märker att chefen har det tufft. Kanske behöver chefen extra stöd från sin chef.

Kollegorna och du har också mycket att vinna på att stötta varandra. Alla kan inte vara på topp hela tiden. Av olika skäl kan vi ibland behöva lite extra hjälp. Det är viktigt att se varandra och att finnas där för din kollega när du anar att någon har mycket att göra. Om dina kollegor inte tar sitt ansvar är det viktigt att säga som det är. Om du ändå inte får det stöd som du behöver bör du i första hand prata med din chef.

Du har rätt att få ro att utföra ditt arbete 

Att bli avbruten för ofta i arbetet gör att det ibland är svårt att koncentrera sig. Om det är dålig luft eller om lokalerna inte är anpassade till dina arbetsuppgifter påverkas koncentrationsförmågan negativt. Det kan alltså vara en kombination av olika saker som påverkar. Finns det möjlighet att gå undan och sitta enskilt i ett rum? Identifiera i vilka situationer du inte kan koncentrera dig och fundera på vad det beror på. Är det på eftermiddagen som du har svårt att koncentrera dig? Då kan det handla om att under dagen haft många olika ljud eller andra störningsmoment runt omkring dig. Prata med din chef eller ett skyddsombud om du tror att det beror på brister i arbetsmiljön.

Möjlighet att påverka arbetstiderna 

Arbetstider går att påverka till viss del. Det är arbetsgivaren som bestämmer hur arbetstiderna ska se ut men genom att vara fackligt ansluten har du större möjlighet att ge förslag på schemaändringar som fungerar bättre för dig, för gruppen, och för verksamheten. I många verksamheter är flextid en möjlighet.

För hög arbetsbelastning

Om du inte har tillräckligt med tid behöver du säga till. Att under längre perioder ha för mycket att göra ökar risken för ohälsa och för att din stresshanteringsförmåga bli sämre. Arbetsgivaren är skyldig att arbeta förebyggande för att minimera riskerna för ohälsa. Det är viktigt att de mål som finns för verksamheten är rimliga och går att nå upp till och att extra resurser sätts in när det behövs. Kan någon arbetsuppgift prioriteras bort, skjutas på framtiden eller lyftas från dig till någon annan kollega?

Återhämtning är också viktigt. Träning, sömn, kost och att ta hand om sin psykiska hälsa är viktigt. Men återhämtning kan också vara att ha en trevlig fika med kollegorna i köket, att ta en promenad på lunchen eller att göra något kreativt. Hitta dina egna sätt att slappna av.

Tydlighet kring roll och uppdrag

Din roll och dina ansvarsområden kan förändras över tid. Nya uppdrag och fler arbetsuppgifter kan uppfattas som roliga och utvecklande. Men vad händer om du helt plötsligt har för mycket att göra? Prata med din chef och säg att du vill ha hjälp med att prioritera dina arbetsuppgifter. Gör en arbetsbeskrivning tillsammans med din chef. Det är också viktigt med avgränsningar. Kom överens om vad du inte ska göra inom ramarna för ditt uppdrag.

Blir det inte bättre? 

Om inte arbetsmiljön blir bättre så kan ett skyddsombud ta kontakt med arbetsgivaren och kräva en plan för hur bristerna ska åtgärdas. Om arbetsgivaren inte levererar en tillräckligt bra plan för hur problemen ska lösas så kan ni kontakta Vision Direkt för rådgivning om hur ni går vidare.

Kontakta Vision Direkt

Samtalsstöd via Vision

Känner du dig stressad och är medlem i Vision så kan du även få samtalsstöd dygnet runt. Det är kostnadsfritt att ringa och få professionell vägledning under full sekretess.

Samtalsstöd som gör vardagen enklare

Kan er arbetsmiljö förbättras?

Arbetstid och arbetsbelastning

Arbetstid och arbetsbelastning

Hållbart arbetsliv, Fika

Ingen ska behöva bli sjuk av sitt jobb. Samla kollegorna på en frukost, fika eller lunch och prata om hur er arbetsbelastning ser ut.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar