Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

Digital arbetsmiljö

Digital arbetsmiljö handlar om hur it-system och digitala arbetsverktyg påverkar dig och din situation på jobbet. Här hittar du flera verktyg som kan vara till hjälp i att utvärdera den digitala arbetsmiljön för att se vad som fungerar och vad som kan bli bättre.

Digitala system är en del av arbetsmiljön

De flesta använder it på jobbet – internet, mejl, rapporterings- och journalsystem, mobilappar och mycket mer. It-system är därmed en viktig del av arbetsmiljön.

Med digital arbetsmiljö menar vi alla kognitiva arbetsförhållanden där människor interagerar med eller är beroende av digitala system. Även det ergonomiska samspelet mellan människan och maskinens hårdvara, tangentbord och skärmar ingår i den digitala arbetsmiljön.  Dit hör även integritet, kontroll och övervakning genom exempelvis it-systemens logg.

It-strul är ett arbetsmiljöproblem

Många av Visions medlemmar är nöjda med sitt it-stöd. Men ungefär en tredjedel upplever stress på grund av att systemen strular och att de inte kan lita på driftsäkerheten.

Visions medlemmar har i snitt en tidsförlust på 34 minuter per dag på grund av strulande it-system. Det visar tidigare undersökningar som Vision gjort. På en månad har man alltså tappat en och en halv arbetsdag. För chefer är tidsförlusten ännu högre – en halvtimme om dagen. Det här är ett allvarligt arbetsmiljöproblem.

Checklista: Har du en bra digital arbetsmiljö?

På arbetsplatser med hög it-stress ökar arbetsbelastningen. Det leder ofta till en sämre psykosocial arbetsmiljö som kan vara en grogrund för konflikter. Att förbättra den digitala arbetsmiljön kan minska den stress som leder till värk i nacke och axlar. Det ökar också trivseln på jobbet.

De medlemmar som haft inflytande vid utveckling av nya it-system upplevde mindre strul och stress. De upplevde också bättre kvalitet på sitt jobb. Arbetsgivaren tjänar alltså på att involvera medarbetarna i ett tidigt skede för att få it-system som fungerar bra.

Tips: Minska ditt it-strul

Utvärdera den digitala arbetsmiljön

Prata med varandra på arbetsplatsen om hur er digitala arbetsmiljö fungerar. Ert skyddsombud kan även ta upp frågan i skyddskommittén eller samverkansgruppen om hur ni gemensamt ska utvärdera den digitala arbetsmiljön.

Arbetsmiljöverket har en föreskrift om arbete vid bildskärm. Den gäller även för it-system. It-systemen är ett verksamhetsstöd och för många det mest betydande arbetsverktyget. Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar innefattar att it-systemen inte ska riskera medarbetarnas hälsa.

Föreskrift: Arbete vid bildskärm

Frågan om it-system är en självklar fråga om inflytande och arbetsmiljö, och ska därför hanteras som andra arbetsmiljöfrågor. Ni kan med fördel utvärdera den digitala arbetsmiljön genom kartläggning och it-skyddsrond. Använd det digitala verktyget Digi-ronden.

Digi-ronden

Läs mer om arbetsmiljö, hitta verktyg och checklistor

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss