Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Ombud förhandlar om kollektivavtal.

Centrala och lokala avtal

Tillsammans i din avdelning eller klubb kan ni driva förhandlingar för att få bättre villkor på arbetsplatsen. Vad skulle göra ert arbetsliv bättre? På central nivå förhandlar Vision och arbetsgivarorganisationerna om kollektivavtal, som sätter ramarna för löner och villkor.

Eget anställningsavtal

Ditt enskilda anställningsavtal gäller mellan dig och arbetsgivaren. Där kan till exempel arbetsuppgifter, lön, semester och pension finnas med.

Centrala kollektivavtal

Avtal som gäller alla medlemmar på samma arbetsplats kallas kollektivavtal. På central nivå förhandlar Vision med de olika arbetsgivarorganisationerna och sluter kollektivavtal. Det gäller till exempel lön, arbetstid, pensioner och anställningsvillkor. Avtalen förhandlas om med några års mellanrum.

Din arbetsgivare tillhör oftast någon av landets många centrala arbetsgivarorganisationer. SKR, KFS och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation är exempel på arbetsgivarorganisationer som Vision sluter kollektivavtal med.

Lokala kollektivavtal

Med det centrala kollektivavtalet som ram förhandlar din Vision-avdelning eller klubb med din arbetsgivare om vilka villkor som ska gälla på er arbetsplats, i det lokala kollektivavtalet. Den lokala arbetsgivaren representeras av din chef. 

Med de lokala kollektivavtalen har du och dina kollegor möjlighet att förhandla om ännu bättre anställningsvillkor än de centrala avtalen. Ni har möjlighet att anpassa era villkor till just er arbetsplats och vad du och dina kollegor tycker är viktigt.

Oftast handlar de lokala kollektivavtalen om extra förmåner för de anställda. Det kan till exempel gälla arbetstid, friskvård eller lunchsubventioner. När det gäller anställningsförmåner är det vanligare hos privata arbetsgivare, men det finns inget som hindrar en kommun att sluta avtal med det lokala facket om förmåner för sina anställda.

Speciella regler i kommun och region

När det gäller kommuner och regioner, som följer HÖK-avtalet, gäller speciella regler. HÖK är nämligen inte ett formellt kollektivavtal. Det är en central överenskommelse, som måste fastställas i lokala kollektivavtal för att gälla. Men alla kommuner och regioner har genom sitt medlemskap i kommun- och regionförbundet förbundit sig att följa HÖK, så det finns ingen risk att någon kommun inte följer det som står i överenskommelsen. Varje kommun- och regionavdelning har samma möjligheter som andra avdelningar att sluta lokala avtal som ger bättre förmåner än HÖK.

Gör skillnad på jobbet med Engagemangskiosken

Rätt lön för dig

Rätt lön för dig

Lön, Lunch

Hur hänger förutsättningar, utveckling och lön ihop? Bjud in till en lunch och snacka med dina kollegor.

Gör skillnad på jobbet!

Vad engagerar er på er arbetsplats? I Engagemangskiosken kan ni själva plocka ihop det som behövs för en aktivitet utifrån ert eget intresse och era egna förutsättningar.

Engagemangskiosken

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar