Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Omställningsavtal för SKR och Sobona

Jobbar du inom kommun eller region och vill stärka din ställning på arbetsmarknaden? Då kan det kommande avtalet innehålla en väg framåt! 

Innehållet i KOM-KR 

Omställningsavtalet KOM-KR (Kompetens- och omställningsavtal) träder i kraft den 1 oktober 2022 och gäller alla medlemmar i OFR-förbunden (däribland Vision) i kommuner och regioner.

Avtalet omfattar tre delar

  1. Möjligheter till egen vald kompetensutveckling under pågående anställning för att stärka ställningen på arbetsmarknaden. 
  2. Resurser för arbetsgivare att, i samverkan med de fackliga organisationerna, satsa på förebyggande insatser som både stöttar arbetsgivarens kompetensförsörjningsbehov och arbetstagarens ställning på arbetsmarknaden.
  3. Stöd till arbetstagare som sägs upp eller slutar genom en överenskommelse, på grund av arbetsbrist eller ohälsa. 

För vem gäller avtalet? 

Avtalet gäller för dig som arbetar inom kommun och region eller i en verksamhet kopplad till arbetsgivarorganisationen Sobona - till exempel ett kommunalt bolag.

En viktig förändring är att betydligt mer stöd och insatser gäller även för tidsbegränsat anställda, utöver tillsvidareanställda. Även där gäller att du ska ha, eller vara på väg att lämna, en anställning inom sektorn och ha jobbat minst tolv månader (för anställda i skolan gäller två terminer) under de senaste två åren.

För samtliga utbildningar och andra insatser gäller att de på ett eller annat sätt ska stärka individens ställning på arbetsmarknaden. 

Omställningsstudiestöd införs med avtalet

Stödet för personer som vill utveckla sin kompetens är det verkligt nya i avtalet. Grunden för detta är ett omställningsstudiestöd som kan ges till den som är anställd och tjänstledig för studier, eller just har lämnat en anställning på grund av arbetsbrist eller ohälsa.

Parterna är då överens om att ”toppa upp” lönen till uppemot 80 procent i längst ett år, beroende på vilken lön man har. För den som fortsätter utbilda sig efter omställningsstudiestödet är det möjligt att få komplettera vanliga studiemedel med förlängt studiestöd. Det finns också möjlighet för den som vill gå en kortare kurs under anställningen att få ersättning för lönebortfall, men då utan att CSN är inblandat.

Stöd om du blir av med jobbet 

Precis som i dag finns möjligheter till vissa ersättningar och aktiva omställningsinsatser med utbildning, validering med mer för den vars anställning avslutas på grund av arbetsbrist eller ohälsa. För den som slutar på grund av ohälsa finns också möjlighet till förstärkt stöd med bland annat generösare tidsramar och stöd i kontakter med myndigheter. Detta stöd ges av omställningsfonden. Tillsammans med rådgivare gör personen individuella planer och följer upp dem.

Förändringar i kollektivavtalet

Förhandlingarna om de nya avtalen resulterade också i vissa förändringar i allmänna bestämmelser, det vill säga kollektivavtalet. 

Förändringar i allmänna bestämmelser (pdf)

Mer info om omställning och avtalet 

Här finns mer information om avtalen och hur du går tillväga. Ytterligare information kommer att publiceras under hösten. Håll även utkik hos OFR och CSN.

FAQ om omställningsavtalet och omställningsstudiestödet (ofr.se)

Kompetensutveckling och omställning
 
Källa: Offentliganställdas förhandlingsråd (OFR)

Gör skillnad på jobbet med Engagemangskiosken

Lön efter kön

Lön efter kön

Lön, Fika

Ses över en fika och prata om jämställda löner. Hur ser det ut på er arbetsplats?

Gör skillnad på jobbet!

Vad engagerar er på er arbetsplats? I Engagemangskiosken kan ni själva plocka ihop det som behövs för en aktivitet utifrån ert eget intresse och era egna förutsättningar.

Engagemangskiosken

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar