Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

Omställningsavtal för SKR och Sobona

Jobbar du inom kommun eller region och vill stärka din ställning på arbetsmarknaden? Då kan det nya omställningsavtalet KOM-KR innehålla en väg framåt!

Vad innebär omställningsavtalet?

Omställningsavtalet KOM-KR (Kompetens- och omställningsavtal) trädde i kraft den 1 oktober 2022. Avtalet gäller alla medlemmar i OFR-förbunden (däribland Vision) i kommuner och regioner.

Avtalet omfattar tre delar:

  1. Möjligheter till egen vald kompetens­utveckling under pågående anställning för att stärka ställningen på arbetsmarknaden.
  2. Resurser för arbetsgivare att, i samverkan med de fackliga organisationerna, satsa på förebyggande insatser som både stöttar arbetsgivarens kompetensförsörjnings­behov och arbetstagarens ställning på arbetsmarknaden.
  3. Stöd till arbetstagare som blir uppsagda eller slutar genom en överenskommelse på grund av arbetsbrist eller ohälsa.

Omställning i arbetslivet

För vem gäller omställningsavtalet? 

Omställningsavtalet gäller för dig som arbetar

  • inom kommun och region
  • i en verksamhet kopplad till arbetsgivar­organisationen Sobona, till exempel ett kommunalt bolag.

En viktig förändring är att betydligt mer stöd och insatser gäller även för tidsbegränsat anställda, utöver tillsvidareanställda. Även där gäller att du ska ha, eller vara på väg att lämna, en anställning inom sektorn och ha jobbat minst 12 månader under de senaste två åren. Anställda i skolan ska ha jobbat minst två terminer.

För alla utbildningar och andra insatser gäller att de på ett eller annat sätt ska stärka individens ställning på arbetsmarknaden.

Omställningsstudiestöd införs med avtalet

Den stora nyheten i omställningsavtalet är stöd för personer som vill utveckla sin kompetens. Grunden är ett omställningsstudiestöd som du kan söka om du är anställd och tjänstledig för studier, eller just har lämnat en anställning på grund av arbetsbrist eller ohälsa.

Avtalet kan då "toppa upp" lönen till uppemot 80 procent i som längst ett år, beroende på vilken lön du har. Om du fortsätter utbilda dig efter omställnings­studiestödet är det möjligt att få komplettera vanliga studiemedel med förlängt studiestöd.

Det finns också möjlighet för dig som vill gå en kortare kurs under anställningen att få ersättning för lönebortfall, men då utan att CSN är inblandat.

Omställningsstudiestöd

Stöd om du blir av med jobbet 

Liksom tidigare finns möjligheter till vissa ersättningar och aktiva omställnings­insatser med utbildning, validering med mer för dig vars anställning avslutas på grund av arbetsbrist eller ohälsa.

För dig som slutar på grund av ohälsa finns också möjlighet till förstärkt stöd med bland annat generösare tidsramar och stöd i kontakter med myndigheter. Det stödet ges av Omställnings­fonden. Tillsammans med rådgivare gör du individuella planer och följer upp dem.

Förändringar i kollektivavtalet

Förhandlingarna om avtalen resulterade också i vissa förändringar i allmänna bestämmelser, det vill säga kollektivavtalet för dig inom kommun och region.

Förändringar i kollektivavtalet (pdf)

Vill du veta mer om omställning och avtalet?

Vänd dig i första hand till Omställningsfonden för rådgivning och information om hur det nya avtalet tillämpas.

Omställningsfonden (omstallningsfonden.se)

FAQ om omställningsavtalet och omställningsstudiestödet (ofr.se)

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss