Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Anställd läser en studiebok i en soffa på kontoret.
    Från hösten 2022 kan du som jobbar söka stöd för att studera och ställa om i arbetslivet.

Omställningsstudiestöd

Sugen på en ny inriktning i arbetslivet? Då har du möjlighet att söka omställningsstudiestöd för att studera och öka din attraktivitet på arbetsmarknaden.

Vad är omställningsstudiestöd?

I juni 2022 infördes ett nytt statligt omställningsstudiestöd till den som vill studera och som redan har ett jobb. Stödet ger dig möjlighet att studera mitt i karriären och få ekonomiskt stöd under tiden. Studiestödet kan vara upp till 80 procent av din lön (beroende på kollektivavtal och lön) i 44 veckor.

Möjligheten till omställnings­studiestöd är en del av den så kallade Trygghets­överenskommelsen mellan arbetsmarknadens parter.

Detta innebär Trygghetsöverenskommelsen (ptk.se)

Vem kan söka omställningsstudiestöd?

För att kunna få stödet behöver du ha arbetat

  • i genomsnitt 16 timmar i veckan i minst 8 år under en 14-årsperiod
  • i genomsnitt 16 timmar i veckan under minst 12 månader inom en ramtid på 24 månader.

Hur mycket pengar kan man få?

Omställningsstudiestödet består av ett bidrag och ett frivilligt lån.

Omställningsstudiebidrag

Det statliga bidraget vid omställning ger upp till 80 procent av lönen och är tillgängligt för alla som uppfyller kraven, men ger som mest 21 300 kronor per månad vid heltids­studier. Du kommer upp i maxbeloppet om du tjänar 26 625 kronor eller mer per månad, före skatt.

Har du en lön över det taket kan du dock få högre ersättning om du omfattas av vissa avtal. Då kan du ändå få cirka 80 procent av din lön.

I nuläget finns ett omställnings­avtal för dig som arbetar inom kommun, region eller bolag inom Sobona som ger extra ersättning över taket.

Omställningsavtal för SKR och Sobona

Även du som tillhör Almega Tjänsteföretagen och Vårdföretagarna kan få extra ersättning, eftersom de omfattas av huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Läs mer om huvudavtalet hos Trygghetsrådet (TRR).

Nya spelregler ska stärka arbetsgivare och anställda (trr.se)

Förhandlingar pågår också inom andra avtalsområden.

Omställningsstudielån

Utöver bidraget kan du ta ett omställnings­studielån. Hur mycket du kan låna beror också på din inkomst och det finns ett maxbelopp per månad. Tanken med lånet är att du ska kunna ha ungefär samma inkomst efter skatt under studietiden som när du arbetar.

Omställningsstudiestöd (csn.se)

Vilka studier kan man få stöd för?

Stödet gäller för studier som påbörjas från och med den 1 januari 2023.
Du kan få omställningsstudiestöd för alla utbildningar i Sverige som ger rätt till studiemedel. Det kan till exempel vara utbildningar på yrkeshögskola, universitet, högskola, komvux och folkhögskola.

Även utbildningar som en omställnings­organisation finansierar kan ge rätt till omställnings­studiestöd, trots att de inte ger rätt till studiemedel. Det viktigaste är att utbildningen ska stärka din ställning på arbetsmarknaden, utifrån arbets­marknadens behov av kompetens.

Det innebär att du normalt sett inte kan få omställnings­studiestöd för utbildningar som leder till yrken där det är stor konkurrens. Omställnings­organisationen som din arbetsgivare är knuten till gör den bedömningen efter att du har ansökt till CSN. Innan din ansökan kan du vända dig till omställnings­organisationen för att få vägledning.

Du kan inte få omställnings­studiestöd för utbildningar som din arbetsgivare borde tillhandahålla för att du ska klara dina ordinarie arbetsuppgifter, eller som bara syftar till att lösa kompetens­behov hos en specifik arbetsgivare.

Så ansöker du om omställningsstudiestöd

Det är CSN som hanterar ansökningar för omställningsstudiestödet. De kommer i sin tur att rådfråga den omställnings­organisation du tillhör om ditt val av utbildning. Du bör även skicka med ett utlåtande från din omställnings­organisation med din ansökan.

Det kommer att vara två ansökningsperioder per år: en från 1 april och en från 1 oktober. Den första antagningen öppnade 1 oktober 2022 för studier som påbörjas i januari 2023. Om du redan påbörjade en längre utbildning innan dess går det att söka omställnings­studiestöd för de delar av studierna som löper från 1 januari 2023 och framåt.

1. Kontakta din omställningsorganisation

Har du frågor om omställnings­studiestödet eller behöver vägledning kring val av utbildning? Börja med att vända dig till din omställnings­organisation. Be dem även om ett utlåtande som du kan bifoga med din ansökan. Det ökar dina chanser att bli beviljad stödet.

Vilken omställnings­organisation du ska kontakta beror på vilket omställnings­avtal som din arbetsgivare är ansluten till. Jobbar du inom kommun eller region ska du till exempel vända dig till Omställningsfonden. Ta hjälp av vår lista över avtal för att hitta vilken omställnings­organisation du tillhör.

Omställning och omställningsavtal

Omställningsfonden (omstallningsfonden.se)

2. Ansök om omställningsstudiestödet

Du ansöker om omställnings­studiestödet hos CSN via deras webbplats. Skicka även med utlåtandet som du har fått av din omställnings­organisation.

Ansökan om omställningsstöd (csn.se)

Har din arbetsgivare kollektivavtal kan du även ansöka om kompletterande studiestöd. Det kompletterande stödet ansöker du om hos din omställnings­organisation, till exempel Omställnings­studiefonden om du jobbar inom kommun och region.

Studiestöd (omstallningsfonden.se)

3. Sök din utbildning

Ansök till den utbildning som du vill ha studiestöd för, utifrån den vägledning som du fick från din omställnings­organisation.

4. Sök tjänstledigt hos din arbetsgivare

Glöm inte att du måste ansöka om tjänstledigt hos din arbetsgivare i god tid innan du vill börja studera. Du behöver inte ha blivit antagen till en utbildning innan du söker ledigt.

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss