Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Du får en faktura på medlemsavgiften varje månad. Om du är ansluten till Kivra kommer fakturan dit. Från den dagen ditt medlemskap börjar gälla kan du anmäla autogiro eller e-faktura via Mina sidor. Har du ett framtida medlemskap behöver du göra det via din internetbank i stället.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Så går processen till när vi förhandlar ditt kollektivavtal

Avtal 2024

Under 2024 förhandlar Vision fram nya kollektivavtal för medlemmar inom kommun och region. Avtalen reglerar de övergripande villkoren för dig som arbetar på en arbetsplats som tillhör arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona. Ett nytt löneavtal förhandlas också fram samtidigt som sätter ramarna för hur löneprocessen ska fungera.

Villkorsavtalet kallas för AB (allmänna bestämmelser) och löneavtalet för HÖK. Här kan du hitta allt du behöver veta om hur förhandlingarna går till och vilka frågor Vision driver i avtalsrörelsen.

Nuvarande avtal

Kollektivavtal kommun och region

Lär dig mer

Vad är ett kollektivavtal?

Kollektivavtal är en överenskommelse mellan arbetsgivaren och facket om dina villkor på jobbet. Kollektivavtalet reglerar det mesta på jobbet – sådant som de flesta tar för givet.

Exempel på saker som kan finnas i kollektivavtalet:

  • Rätt till lönesamtal och lönerevision varje år
  • Rätt till föräldralön
  • Tjänstepension
  • Försäkringar om du skadar dig på jobbet
  • Extra ersättning vid arbete vid obekväm arbetstid
  • Rätt till utvecklingssamtal och kompetensutveckling 
  • Sjuklönetillägg 

Avtalen gäller under en bestämd tidsperiod, sedan omförhandlas de.

Ytterst är det medlemmarna i Vision som bestämmer vilka frågor som vi ska driva i avtalsrörelsen när ett nytt kollektivavtal ska tas fram.

Kollektivavtal

Hur fungerar ett löneavtal?

Ett löneavtal sätter ramarna för hur löneprocessen ska gå till på arbetsplatser som omfattas av avtalet. Löneavtalet ger dig som medlem i Vision rätt till årliga löneökningar – något som inte är garanterat utan kollektivavtal.

Vision tecknar en rad olika löneavtal. En del har centralt angivna löneökningsnivåer, medan andra är utan en centralt angiven nivå – dessa kallas ibland för sifferlösa avtal.

Löneavtal

Vad händer nu?

Under detta år, främst under våren, samlar vi in information om hur det nuvarande avtalet fungerat. Vi tittar bland annat på ufallet av löneavtalet, gör medlemsundersökningar och kallar förtroendevalda till avtalsforum. Där pratar vi om vad som fungerat bra respektive mindre bra i tillämpningen av kollektivavtalet de senaste tre åren.

Avtalsforum för förtroendevalda

Avtalsgruppen kommer sedan utifrån allt detta material att föreslå ett antal yrkanden - det vill säga de frågor som Vision kommer att driva i avtalsprocessen. Vi samordnar detta med övriga fackförbund som förhandlar samma avtal - för att få mer kraft i förhandlignarna. I mitten av december växlar vi yrkanden med arbetsgivarparten Sveriges kommuner och regioner. 

Förhandlingarna sätter sedan igång under vintern och förhoppningen är att ha ett nytt avtal klart innan den 1 april 2024. 

Se filmen längst upp på sidan om du vill veta med om hur en avtalsprocess går till.

 

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss