Tips för att förändra en stressig arbetsmiljö
Du har rätt till en god arbetsmiljö. Detta gäller såväl fysiska som organisatoriska och sociala förutsättningar att göra ditt jobb. Arbetsmiljöverkets föreskrifter reglerar vilka skyldigheter arbetsgivaren har.
Du har rätt att få stöd när du behöver
Din chef ska ge dig det stöd du uttrycker att du behöver. Det är viktigt att ni har en löpande dialog om detta och att du är tydlig med vad du behöver. Om du trots detta inte får det stöd som du behöver kanske det beror på att din chef inte hinner med det den ska. Prata med dina kollegor och med ett skyddsombud på arbetsplatsen om ni märker att chefen har det tufft. Kanske behöver chefen extra stöd från sin chef.
Kollegorna och du har också mycket att vinna på att stötta varandra. Alla kan inte vara på topp hela tiden. Av olika skäl kan vi ibland behöva lite extra hjälp. Det är viktigt att se varandra och att finnas där för din kollega när du anar att någon har mycket att göra. Om dina kollegor inte tar sitt ansvar är det viktigt att säga som det är. Om du ändå inte får det stöd som du behöver bör du i första hand prata med din chef.
Du har rätt att få ro att utföra ditt arbete
Att bli avbruten för ofta i arbetet gör att det ibland är svårt att koncentrera sig. Om det är dålig luft eller om lokalerna inte är anpassade till dina arbetsuppgifter påverkas koncentrationsförmågan negativt. Det kan alltså vara en kombination av olika saker som påverkar. Finns det möjlighet att gå undan och sitta enskilt i ett rum? Identifiera i vilka situationer du inte kan koncentrera dig och fundera på vad det beror på. Är det på eftermiddagen som du har svårt att koncentrera dig? Då kan det handla om att under dagen haft många olika ljud eller andra störningsmoment runt omkring dig. Prata med din chef eller ett skyddsombud om du tror att det beror på brister i arbetsmiljön.
Möjlighet att påverka arbetstiderna
Arbetstider går att påverka till viss del. Det är arbetsgivaren som bestämmer hur arbetstiderna ska se ut men genom att vara fackligt ansluten har du större möjlighet att ge förslag på schemaändringar som fungerar bättre för dig, för gruppen, och för verksamheten. I många verksamheter är flextid en möjlighet.
För hög arbetsbelastning
Om du inte har tillräckligt med tid behöver du säga till. Att under längre perioder ha för mycket att göra ökar risken för ohälsa och för att din stresshanteringsförmåga bli sämre. Arbetsgivaren är skyldig att arbeta förebyggande för att minimera riskerna för ohälsa. Det är viktigt att de mål som finns för verksamheten är rimliga och går att nå upp till och att extra resurser sätts in när det behövs. Kan någon arbetsuppgift prioriteras bort, skjutas på framtiden eller lyftas från dig till någon annan kollega?
Återhämtning är också viktigt. Träning, sömn, kost och att ta hand om sin psykiska hälsa är viktigt. Men återhämtning kan också vara att ha en trevlig fika med kollegorna i köket, att ta en promenad på lunchen eller att göra något kreativt. Hitta dina egna sätt att slappna av.
Tydlighet kring roll och uppdrag
Din roll och dina ansvarsområden kan förändras över tid. Nya uppdrag och fler arbetsuppgifter kan uppfattas som roliga och utvecklande. Men vad händer om du helt plötsligt har för mycket att göra? Prata med din chef och säg att du vill ha hjälp med att prioritera dina arbetsuppgifter. Gör en arbetsbeskrivning tillsammans med din chef. Det är också viktigt med avgränsningar. Kom överens om vad du inte ska göra inom ramarna för ditt uppdrag.
Blir det inte bättre?
Om inte arbetsmiljön blir bättre så kan ett skyddsombud ta kontakt med arbetsgivaren och kräva en plan för hur bristerna ska åtgärdas. Om arbetsgivaren inte levererar en tillräckligt bra plan för hur problemen ska lösas så kan ni kontakta Vision Direkt för rådgivning om hur ni går vidare.
Kontakta Vision Direkt
Samtalsstöd via Vision
Känner du dig stressad och är medlem i Vision så kan du även få samtalsstöd dygnet runt. Det är kostnadsfritt att ringa och få professionell vägledning under full sekretess.
Samtalsstöd som gör vardagen enklare