Stress på jobbet
Orsakerna till att vi känner stress på jobbet är många, och framför allt är de individuella. Hur du upplever din arbetssituation beror på vem du är som person och var du befinner dig i livet. Stress är ingen sjukdom, men man kan bli sjuk av att utsättas för negativ stress.
Din chef är ytterst ansvarig för din arbetsmiljö. Om ditt arbetstempo är orimligt på grund av beslut, krav och uppdrag från ledningen är det därför chefen som ska signalera att arbetsmiljön är ohållbar. Ditt ansvar är att berätta för chefen när du inte hinner med det som du har fått i uppdrag, och säga vad du tror skulle förbättra situationen.
Orsaker till stress på jobbet
Stress är ett tillstånd där vi känner att kraven och förväntningarna är större än resurserna att klara av dem. Människan är anpassad för att klara av kortvarig stress. Men långvarig stress försämrar hälsan, gör oss mindre effektiva och vi mår dåligt både fysiskt och psykiskt.
Stress är ingen sjukdom, men vi kan bli sjuka av att utsättas för negativ stress på jobbet. Utmattningsdepression och belastningssjukdomar är exempel på det.
Checklista: Undvik negativ stress på jobbet
Vision har tagit fram en rapport om hur arbetsmiljön i välfärden ser ut kopplat till stress.
Sjukt stressigt – Arbetsmiljön i välfärden måste förbättras (pdf)
Flexibel arbetstid – fri eller ständigt tillgänglig?
Flexibel arbetstid tycker Vision är bra – du ska själv ha inflytande över var och när du utför ditt jobb. När flexibiliteten används på rätt sätt ger det möjlighet att kombinera arbete och fritid på det sätt som passar dig i olika situationer i livet. Samtidigt ställer flexibiliteten krav både på dig och på din arbetsorganisation för att du inte ska känna stress.
Det flexibla arbetslivet och tillgänglighet
Kom ihåg att arbetstidslagen alltid gäller, även om ni har avtal om flexibel arbetstid eller har lagt in övertidsersättning i grundlönen. Det innebär att det inte är tillåtet med mer beordrad övertid än
- 200 timmar per kalenderår
- 50 timmar per kalendermånad
- 48 timmar på fyra veckor.
Arbetsgivaren ska föra anteckningar om jourtid, mertid och övertid. Dessa anteckningar vara tillgängliga för arbetstagarna och facket.
Arbetstid – regler och rättigheter