Arbetstid
Din arbetstid, det vill säga vilka tider och hur länge du jobbar, styrs både av lagar och avtal. Du ska bland annat ha dygnsvila och veckovila. Den totala arbetstiden får enligt EU:s minimikrav inte överstiga 48 timmar per vecka under en fyramånadersperiod.
Arbetstidslagen gäller i Sverige sedan 2005. Den tar hänsyn till de minimikrav som finns i EU:s arbetstidsdirektiv. På de flesta arbetsplatser där Visions medlemmar finns, styrs arbetstiden även av kollektivavtal.
Arbetstidslagen är en skyddslag, som kommit till för att skydda dig från att vara i tjänst alltför länge utan dygns- och veckovila. Men den har också en säkerhetsaspekt. Verksamheten kan bli lidande om de anställda har alltför långa arbetspass.
Synen på arbetstid har förändrats
Inom allt fler yrken har betydelsen av när arbetsuppgifterna utförs minskat. Kvaliteten och resultatet är det viktiga - inte när och var arbetet utförs.
Vision arbetar för att du själv ska få större inflytande över din arbetstid. Det betyder att arbetstiden ska anpassas efter arbetsmängden och vad verksamheten kräver, men också efter den dina egna behov som anställd. Arbetsmiljö, möjligheter till återhämtning och att kunna kombinera föräldraskap med sitt arbete är viktigt att tänka på i frågan om arbetstid.
Om jour och beredskap
Villkor och ersättning för jour och beredskap är en högt prioriterad fråga för Vision. Vi ser en utveckling där arbetsgivarna allt oftare väljer att använda sig av jour och beredskap. Lägger man samman den ordinarie arbetstiden med jouren och beredskapen ser man att det helt enkelt jobbas för mycket. Resultatet kan bli en orimlig belastning och arbetsmiljöproblem.
För yrkesgrupper som tekniker och ingenjörer kommer beredskap att behöva förekomma. Det är de som garanterar den löpande driften och säkerheten i samhällets viktiga verksamheter. Vision menar att de ska ha en rimlig ersättning och möjlighet till vila och återhämtning, och att beredskap ska förekomma i en rimlig omfattning.