Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Karensavdraget

När du är sjuk och hemma från jobbet görs ett karensavdrag för första sjukperioden. Karensavdrag är ett avdrag på sjuklönen eller sjukpenningen som görs i samband med sjukfrånvaro. Avdraget beräknas till 20 procent av det du tjänar en genomsnittlig vecka.

Ersättning för karensavdrag under pandemin

Under coronapandemin har karensavdraget varit slopat i omgångar för att underlätta för människor att stanna hemma vid sjukdom. Arbetstagare har då kunnat söka ersättning för karensavdraget hos Försäkringskassan. Sedan den 1 april 2022 gäller karensavdraget som vanligt igen.

Du kan ansöka om att få tillbaka karensavdraget retroaktivt för dagar du har varit sjuk mellan den 8 december 2021 och 31 mars 2022. Ansök hos Försäkringskassan senast den 30 juni 2022. 

Coronaviruset – det här gäller (forsäkringskassan.se)

Frågor och svar om corona

Så fungerar karensavdraget

Reglerna om karensavdrag har en inbyggd spärr som gör att det faktiska karensavdraget aldrig kan bli större än den faktiska frånvaron. Det får betydelse om du går hem när det är en del av dagen eller arbetspasset kvar, men går tillbaka till jobbet redan nästa arbetsdag eller arbetspass.

Det spelar ingen roll när på dagen du sjukanmäler dig eller hur många timmar du skulle ha jobbat. Karensavdraget är alltid 20 procent.

Om du är sjuk under flera dagar eller arbetspass fortsätter karensavdraget att dras tills du har nått upp till 20 procent av din genomsnittliga sjuklön för en vecka.

Om du blir sjuk igen inom fem dagar görs inget nytt karensavdrag. Om det däremot har gått mer än fem dagar räknas det som en ny sjukperiod, så då görs ett nytt avdrag.

Mer information om karensavdraget finns i ditt kollektivavtal.

Hitta ditt kollektivtal

Karensavdrag gäller i stället för karensdag

Karensavdraget infördes den 1 januari 2019. Innan dess gällde en karensdag i stället. Syftet med ändringen var att göra det mer rättvist för dem som har oregelbundna arbetstider, till exempel för den som är timanställd.

Vinnare på karensavdraget är de arbetstagare som tidigare fick höga avdrag med karensdagen, exempelvis de som har långa arbetspass eller arbetar natt. Förlorare är arbetstagare som tidigare kunnat gå hem med bara en del av arbetsdagen eller arbetspasset kvar och då kunnat räkna det som karensdag.

Räkna ut ditt karensavdrag

För att räkna ut karensavdraget måste du först räkna ut din sjuklön. Din sjuklön per timme motsvarar 80 procent av din genomsnittliga timlön:

(Månadslön x 12) / (52 x arbetstimmar per vecka) x 0,8

Karensavdraget motsvarar sedan 20 procent av din totala sjuklön för sjukperioden:

Sjuklön x 0,2

Om du inte arbetar heltid eller arbetar oregelbundna arbetstider hänvisar vi till ditt kollektivavtal för att beräkna din genomsnittliga arbetstid per vecka.

Exempel: Sjuk en hel arbetsdag

Xavier har månadslönen 25 000 kronor och arbetar heltid. Om han blir sjuk en hel arbetsdag (8 timmar) blir hans sjuklön 920 kronor och karensavdraget 184 kronor.

Sjuklön per timme: (25 000 kronor x 12) / (52 veckor x 40 timmar) x 0,8 = 300 000 kronor / 2 080 timmar x 0,8 = 115 kronor

Sjuklön per dag: 115 kronor x 8 timmar = 920 kronor

Karensavdrag: 920 kronor x 0,2 = 184 kronor

Exempel: Sjuk en hel vecka

Om Xavier är sjuk en hel arbetsvecka (40 timmar) blir hans sjuklön 4 600 kronor och karensavdraget 920 kronor:

Sjuklön per timme: 115 kronor x 40 timmar = 4 600 kronor

Karensavdrag: 4 600 kronor x 0,2 = 920 kronor

Om Vision

Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill med din karriär.

Mer om Vision

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar