Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • En person sitter på en stol och ler stort.

Sjuklön och sjukpenning

Visste du att du får ersättning när du är sjukskriven? Det kallas sjuklön och sjukpenning. På den här sidan förklarar vi vad sjukpenning och sjuklön är, och när du har rätt till vardera.

Vad är skillnaden mellan sjuklön och sjukpenning?

Sjuklön är den lön som din arbetsgivare betalar ut till dig under de första 14 dagarna av din sjukskrivning, med karensavdrag för den första dagen du är sjukskriven. Kom ihåg att du behöver visa upp ett sjukintyg för din arbetsgivare från dag 8 av sjukskrivningen. 

Sjukpenning är i stället den ersättning som du kan ansöka om från Försäkringskassan om du är sjuk i mer än 14 dagar. Du behöver visa upp ett sjukintyg för Försäkringskassan från dag 15 av din sjukskrivning för att få ersättning.

Sjukskriven i 14 dagar = sjuklön

Sjukskriven i mer än 14 dagar = sjukpenning

Hur mycket ersättning får jag som sjukskriven?

Hur mycket pengar du får i sjuklön beror på hur mycket du tjänar. Sjuklönen är nämligen enligt lag 80 procent av din lön och övriga anställningsförmåner.

I frågor och svar kan du läsa mer om hur mycket ersättning du har rätt till när du är sjukskriven. 

Frågor och svar om sjukskrivning

Kollektivavtal kan ge sjuklön efter dag 14

Om din arbetsgivare har ett kollektivavtal får du en sjuklön från arbetsgivaren även efter 14 dagars sjukskrivning, samtidigt som du får sjukpenning från Försäkringskassan. Sjukpenning tillsammans med sjuklön innebär att du kan få nästan 90 procent av din lön, i de flesta fram till dag 90 i sjukperioden.  

Kollektivavtal kan ge ytterligare ersättning vid sjukskrivning

Från dag 91 till 360 i sjukskrivningsperioden kan du i vissa fall få utfyllnad av sjukpenningen från Afa Försäkring, Alecta eller Folksam, beroende på vilket kollektivavtal som gäller.

Om du har en lön över taket för sjukpenningen (43 750 kronor år 2023) kan även en fortsatt utfyllnad från arbetsgivaren efter dag 90 vara aktuell, enligt bestämmelser i kollektivavtalet.

Om du blir riktigt långvarigt sjuk och får sjukersättning kan också Afa Försäkring eller Alecta betala en månadsersättning.

Visions medlemsförsäkringar

Du kan eventuellt få ut ytterligare ersättning om du har en sjukförsäkring hos Skandia genom medlemskapet i Vision, eller om du har en annan sjukförsäkring som du har tecknat privat. Ta därför kontakt med det försäkringsbolag som du har en sjukförsäkring hos.

Så fungerar kollektivavtal

Visste du att om du har kollektivavtal på ditt jobb har du ännu bättre villkor än lagen? Klicka vidare så berättar vi mer om hur kollektivavtal fungerar!

Visions medlemsförsäkringar

I ditt medlemskap i Vision kan du teckna en personförsäkring hos Skandia som ger dig ekonomisk ersättning vid olycksfall, sjukdom och dödsfall. 

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss