Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Kvinna mediterar framför datorn.

Det flexibla arbetslivet och tillgänglighet

Tekniken gör det möjligt att ha ett mer flexibelt arbetsliv. Det tycker Vision är bra. Men vi behöver vara uppmärksamma på de förväntningar som finns på att vara tillgänglig utanför ordinarie arbetstid. Vi har sammanställt en checklista att tänka på.

Inom allt fler yrken blir det vanligt att med hjälp av tekniken få ett mer flexibelt arbetsliv. Det viktiga är inte var jobbet görs, utan att det görs. Det har blivit vanligt med distansarbete och småbarnsföräldrar som säger att de behöver "vobba" (jobba samtidigt som man är hemma för vård av barn). Att jobba på distans eller kunna gå ifrån tidigare och jobba en stund hemifrån kan lösa mycket av vardagens logistik. Det betyder till exempel att den som vill jobba heltid i stället för deltid kan göra det. Vision välkomnar detta.

Men med ett friare arbetsliv med mer eget ansvar följer även förväntningar och krav på att vara tillgänglig utanför ordinarie arbetstid. Samtidigt som det finns stora fördelar med tekniken och flexibiliteten, behöver vi se och förebygga de negativa effekter som ibland uppstår. Den som inte trivs med sitt jobb just nu, kan få en känsla av ofrihet när en efterlängtad ledighet kommer och man förväntas vara tillgänglig på telefon och mejl. De mindre positiva effekterna är inte lika märkbara direkt.

Visions råd för ett flexibelt arbetsliv

  • Arbetsgivaren ansvarar för att du ska ha en rimlig arbetsbelastning utifrån din arbetstid, oavsett var arbetet sker. Vid hög belastning och höga krav behöver det finnas en tidsperiod för återhämtning.
  • Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar innebär att din chef ska se till att du har en arbetssituation som inte medför skada eller ohälsa. Det är också viktigt att du själv har koll på hur mycket du egentligen jobbar och signalerar till din chef om det blir för mycket.
  • Enligt semesterlagen ska du vara ledig under semestern och din chef kan inte kräva att du är tillgänglig genom att läsa mejl eller svara i telefon.
  • Fritiden får aldrig ses som potentiell arbetstid. Den personliga utvecklingen under fritiden har ett värde i sig. För att kroppen ska återhämta sig på bästa sätt behövs bra sömn men även lugna perioder under vaken tid.
  • It-lösningarna ska vara ett stöd för den som jobbar, inte leda till nya förväntningar och krav. Organisation och verksamhet ska styra hur man väljer att använda ny teknik.
  • Gränser för andras förväntningar på din tillgänglighet bestäms i er tillgänglighetspolicy, eller i ditt anställningsavtal/kollektivavtal. Finns det uttalade förväntningar från din arbetsgivare om att du ska vara ständigt tillgänglig efter ordinarie arbetstid? I så fall kan det vara en fråga om du är i beredskap, eller har jour. Då ska du ha ersättning för det. En del har beredskap/jour schemalagt, andra har det i form av ett allmänt lönepåslag. Har man fått lönepåslag betyder det ändå inte att arbetsgivarens förväntningar får överskrida de gränser som finns för övertid, jour och beredskap i kollektivavtal eller i Arbetstidslagen.
  • Vobba, men kom ihåg att arbetsgivaren ska betala för arbetstiden, och Försäkringskassan ska betala för tiden du vårdar ditt sjuka barn. Om du har ett sjukt barn och är hemma för VAB, är det inte konstigt att du medan barnet sover passar på att besvara mejl eller göra annat arbete. Kom bara ihåg att fylla i blanketter till Försäkringskassan om hur mycket du jobbade, och berätta för arbetsgivaren, så att du får rätt ersättning och rätt lön.

Kan er arbetsmiljö förbättras?

Digital arbetsmiljö

Digital arbetsmiljö

Hållbart arbetsliv, Fika

Många är nöjda med sin digitala arbetsmiljö men många upplever den också som stressande. Bjud in till en fika och prata om hur den kan bli bättre.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar