Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Du får en faktura på medlemsavgiften varje månad. Om du är ansluten till Kivra kommer fakturan dit. Från den dagen ditt medlemskap börjar gälla kan du anmäla autogiro eller e-faktura via Mina sidor. Har du ett framtida medlemskap behöver du göra det via din internetbank i stället.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap. 

  • Leende man vid skrivbord.

Förhandlingsframställan

När du som är facklig företrädare ska begära förhandling med arbetsgivaren behöver du göra en förhandlings­framställan. Här finns mallar för hur du kan göra din förhandlings­framställan i olika situationer.

Vad är en förhandlingsframställan?

En förhandlings­framställan är en begäran om förhandling som du behöver göra för att få till stånd en förhandling med arbetsgivaren. Förhandlings­framställan ska vara skriftlig och innehålla information om vilken fråga du vill förhandla om.

Förhandla som förtroendevald

Du som är facklig företrädare för Vision har rätt att begära förhandling med din arbetsgivare. En förhandling kan handla om en mängd olika saker, men det ska handla om en fråga som berör en eller flera medlemmar i Vision och är förknippad med arbetet eller arbetsplatsen.

Det finns flera olika typer av förhandlingar, till exempel inflytande­förhandlingar, intresse­förhandlingar och tviste­förhandlingar.

Intresseförhandling

Fullmakt för förhandlingar

För vissa förhandlingar krävs det att du har förhandlings­mandat, till exempel för att teckna ett lokalt kollektivavtal. Om du arbetar inom kommun, region eller Svenska kyrkan krävs fullmakt på nivå 1 eller 2 beroende på vad det är för förhandling. Inom avtals­områden i den privata sektorn krävs det ingen sådan fullmakt, men vi rekommenderar att du går en fullmakts­utbildning ändå.

För att få förhandlings­mandat behöver du gå Visions grund­utbildning Vision och arbetsrätten. För att få fullmakt 2 krävs vidare­utbildningen.

Vision och arbetsrätten: grundutbildning

Vision och arbetsrätten: fortsättning

Kolla med ditt center om du är tveksam eller om du vill teckna ett lokalt kollektivavtal.

Visions center

Kollektivavtal

Mallar för förhandlingsframställan

Det här är några exempel på hur en förhandlings­framställan kan se ut när du vill intresseförhandla i olika frågor. Men det finns förstås många fler frågor som du kan begära förhandling om.

Underlag för intresseförhandling

Här kan du hitta underlag och tips för intresseförhandlingar i några frågor.

Förhandlingsframställan om lokal tvisteförhandling

Du ska också lämna förhandlings­framställan om du vill begära lokal tviste­förhandling för brott mot arbetsrättslig lagstiftning. Då gäller preskriptions­tider för när förhandlings­framställan måste vara överlämnad till arbetsgivaren. Hur lång preskriptions­tiden är beror på lagstiftningen och kollektiv­avtalet som gäller, om det finns ett sådant. Kontakta Visions center i ditt område för rådgivning.

För att begära och genomföra lokal tviste­förhandling inom kommun, region och Svenska kyrkan krävs en fullmakt nivå 2.

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

Söker du en uppdragshandling?

Beskrivningar av varje förtroendeuppdrag i Vision finns samlat bland våra riktlinjer.

Riktlinjer och material

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss