Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Två ledamöter samtalar i ett möte.

Formella möten

Här hittar du tips och mallar för möten, både årsmöten, höstmöten och styrelsemöten för klubbar och avdelningar.

Mötesordlista

Vissa möten, till exempel förbunds­möten och årsmöten, innehåller vissa formella delar. Här finns en ordlista som förklarar vanliga begrepp.

Mötesordlista

Stadgar

Vision är en demokratisk förening som styrs av medlemmarna i de stadgar som Vision kommit överens om. Stadgarna innehåller regler som styr verksamheten och är gemensamma för hela Vision. Många avdelningar och klubbar har dessutom egna lokala stadgar som komplement till de centrala. Lokala stadgar kan exempelvis handla om hur många ledamöter som man ska ha i styrelsen eller hur många år varje ledamot väljs för.

Facklig ordlista

Ibland kan det vara svårt att veta vad alla förkortningar som används i fackliga sammanhang betyder. Här finns en ordlista som förklara alla begrepp perfekt för dig som är ny som förtroendevald. 

Facklig ordlista

Årsmöte 

Enligt de centrala stadgarna ska avdelningen eller klubben ska ha årsmöte varje år, senast den sista mars. I stadgarna kan du läsa mer om vad som ska diskuteras på ett årsmöte.

Visions stadgar

Höstmöte

Enligt stadgarna ska medlemmarna utöver årsmötet även bjudas in till minst ett ytterligare medlemsmöte. De flesta avdelningar och klubbar har det andra mötet under hösten. På mötet bestämmer medlemmarna om klubben eller avdelningen ska ta ut en lokal avgift, och vilken nivå den i så fall ska han. Även beslut om budget och vilken verksamhet som avdelningen eller klubben ska ha under det följande året brukar tas på mötet. Ibland görs även fyllnadsval till styrelsen.

Mallar till dagordning för formella möten 

Här hittar du också förslag och mallar på hur en dagordning till årsmötet kan se ut. Lägg till och ta bort punkter beroende på om dagordningen gäller ett årsmöte eller höstmöte. 

Klubbar utan egen ekonomi kan stryka de punkter som rör ekonomisk redovisning. Klubbar utan ekonomi kan ändå besluta om att börja ta ut medlemsavgift enligt 12 §.

Om kallelsen till årsmötet

  • Kallelsen måste skickas ut senast 7 dagar innan årsmötet ska hållas.
  • Kallelsen till årsmötet regleras i stadgarna, 2 § Avdelningsmöten i normalstadgan för avdelningar respektive klubbar. Eventuellt finns kompletterande lokala stadgar.
  • I normalfallet bör handlingar som ska beslutas om på årsmötet skickas med kallelsen. Men de kan även presenteras på mötet om det är svårt att hinna klart något innan kallelsen måste ut. I så fall bör det framgå i kallelsen att handlingarna kommer att kompletteras. Stadgarna reglerar inte uttryckligen att handlingar ska skickas ut innan, men det är förenings­praxis.
  • Inled kallelsen med en trevlig text som välkomnar medlemmarna. Ta med information om programmet och ifall det ingår mat, underhållning, föreläsningar eller liknande.
  • Tänk på att nominerings­förfarandet till styrelse­uppdrag regleras av valordningen i stadgarna och har en egen tidsram.

Anvisningar för elektronisk röstning (pdf)

Styrelsemöte – dagordning och protokoll

Här hittar du tips på hur en dagordning till ett vanligt styrelsemöte kan se ut. Protokollet skriver ni sedan efter samma dagordning, utifrån vad som sagts och beslutats på varje punkt.

Mall: Dagordning och protokoll till styrelsemöte (docx)

Tipsa om tänkbara medlemmar

Känner du någon som skulle kunna vara med i Vision, men inte är det? Kontakta Medlemstipset!

Tipsa Vision

Söker du en uppdragshandling?

Beskrivningar av varje förtroendeuppdrag i Vision finns samlat bland våra riktlinjer.

Riktlinjer och material

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss