Sverige har en arbetstidslag som styr vilka tider vi får jobba och hur länge. Lagen säger bland annat att du ska ha en viss dygnsvila och veckovila.
På de flesta arbetsplatser där Visions medlemmar finns styrs arbetstiden även av kollektivavtal.
Arbetstidslagen
Visions kollektivavtal
Hur många timmar är heltid?
Heltid får inte vara mer än 40 timmar per vecka enligt arbetstidslagen. Men på många arbetsplatser finns kollektivavtal om kortare arbetstider än 40 timmar. Det är då kollektivavtalet som avgör hur många timmar en heltidsanställd ska jobba per vecka.
Till exempel kan det vara avtalat att 38 timmar och 15 minuter motsvarar heltid. Antalet timmar kan också variera beroende på om den ordinarie arbetstiden är förlagd på helgdagar, kvällar och nätter eller bara på vardagar.
Se därför efter i ditt kollektivavtal för att ta reda på vad heltid innebär för dig.
Förtroendearbetstid
En del kollektivavtal ger dig som medarbetare förtroendearbetstid. Förtroendearbetstid innebär att du tar eget ansvar för att disponera din arbetstid, avgöra vad dina arbetsuppgifter kräver och när du ska utföra dem. På så sätt har du utrymme att själv planera din arbetstid.
Om du har förtroendearbetstid får du i regel inte ersättning för övertid eller obekväm arbetstid.
Om du inte skulle trivas med förtroendearbetstid kan du prata med din arbetsgivare för att se om ni kan komma överens om att du byter till reglerad arbetstid.
Gå ner i arbetstid
Det finns möjlighet att gå ner i arbetstid av olika skäl, till exempel när du är förälder, blir äldre eller vill studera på deltid. Här kan du läsa om regler i olika fall när du har rätt att gå ner i arbetstid.
Gå ner i arbetstid som förälder
Om du behöver gå ner i arbetstid på grund av föräldraledighet kan du ansöka om delledighet med eller utan föräldrapenning.
Om du inte tar ut föräldrapenning har du rätt att förkorta din normala arbetstid med högst 25 procent av heltid. Det innebär att du får jobba lägst 75 procent fram till att barnet fyller åtta år eller avslutar sitt första skolår.
Om du däremot tar ut föräldrapenning kan ledigheten omfatta tre fjärdedelar, halvtid, en fjärdedel eller en åttondel av heltid. Tänk på att du bara har rätt till ledighet i samma omfattning som du tar ut föräldrapenning.
Tjänstledig för studier
Enligt studieledighetslagen har du rätt att vara tjänstledig för studier. Du har då rätt att vara ledig i den mån studierna kräver. Arbetsgivaren kan inte neka tjänstledighet för studier, men har möjlighet att skjuta upp ledigheten i sex månader.
Tjänstledighet
Nedtrappning av arbetstiden när du fyller 62 år
I Visions kollektivavtal med Svenska kyrkan har vi förhandlat fram möjligheten att trappa ner arbetstiden för äldre personal. Modellen kallas för 80-90-100. Modellen innebär att anställda som har fyllt 62 år kan få gå ner till 80 procents arbetstid men behålla 90 procent av lönen under de sista tre åren på jobbet. Samtidigt fortsätter arbetsgivaren att betala in tjänstepension som om den anställda jobbade 100 procent.
Överenskommelsen är initierad av Vision men gäller för alla tillsvidareanställda i Svenska kyrkan. Det innebär dock inte att alla anställda som har fyllt 62 år kan kräva att få gå ner i tid. Det är upp till arbetsgivaren och den anställda att komma överens.
Andra skäl till att gå ner i arbetstid
Om du vill gå ner i arbetstid av andra skäl behöver du och din chef komma överens om det. Överenskommelsen bör vara skriftlig och bland annat ange dina nya arbetstider och hur länge du ska vara tjänstledig på deltid.
Det är också bra att avtala om hur långt i förväg du ska meddela arbetsgivaren om du vill återgå till den högre sysselsättningsgraden. Om ni inte kommer överens om det kan du inte kräva att få gå upp till din tidigare arbetstid förrän din tjänstledighet löpt ut.
Arbetsuppgifter när du går ner i tid
När du går ner i arbetstid är det bra att diskutera vilka arbetsuppgifter du ska utföra på den kvarstående arbetstiden. Annars kan det finnas en risk att arbetsgivaren förväntar sig att du ska uppnå samma arbetsresultat under en kortare arbetstid.
Synen på arbetstid har förändrats
Inom allt fler yrken har betydelsen av när arbetsuppgifterna utförs minskat. Det viktiga är kvaliteten och resultatet – inte när och var arbetet utförs.
Vision arbetar för att du ska få större inflytande över din arbetstid. Arbetstiden ska anpassas efter mängden arbete och vad verksamheten kräver, men också efter dina egna behov som anställd. Sådant som spelar in är arbetsmiljö, möjligheter till återhämtning och att kunna kombinera föräldraskap med arbetet.
Det flexibla arbetslivet och tillgänglighet
Är du medlem? Läs mer om vad tycker Vision i frågan om arbetstidsförkortning i Frågor och svar