Vad är kollektivavtal?
Kollektivavtal är en överenskommelse mellan arbetsgivaren och facket om dina villkor på jobbet. Kollektivavtalet reglerar det mesta på jobbet – sådant som de flesta tar för givet.
Kollektivavtalen är mer flexibla än lagen, eftersom avtalen är utformade för att passa anställda och arbetsgivare i en viss bransch, verksamhet eller på en viss arbetsplats. Kollektivavtal gäller under en bestämd tidsperiod, sedan omförhandlas de.
Ytterst är det medlemmarna i Vision som bestämmer vilka frågor som vi ska driva i avtalsrörelsen när ett nytt kollektivavtal ska tas fram.
Hitta ditt kollektivavtal
Måste man ha kollektivavtal?
En arbetsgivare måste inte ha kollektivavtal. Men om en facklig organisation begär förhandling om kollektivavtal måste arbetsgivaren delta i förhandlingen. Den fackliga organisationen har också rätt att vidta stridsåtgärder för att få arbetsgivaren att teckna kollektivavtal.
Även om en arbetsgivare inte måste ha kollektivavtal, så gynnar det ofta både arbetsgivare och anställda att ha kollektivavtal. Dels blir det tydligt för både arbetsgivaren och de anställda vilka villkor som gäller på arbetsplatsen utan att arbetsgivaren ensidigt kan förändra dessa. Dels får de anställda en utökad möjlighet till inflytande på arbetsplatsen utifrån de regler i medbestämmandelagen som gäller för parter med kollektivavtal.
Vad säger kollektivavtal om lön?
Om du har kollektivavtal på din arbetsplats har du också ett löneavtal. Löneavtalet avgör vilka förutsättningar som gäller för löneökning på din arbetsplats.
Löneavtal – så fungerar olika avtal
Vad innehåller ett kollektivavtal?
Ett kollektivavtal innehåller villkor som gäller alla på arbetsplatsen. Både du, dina kollegor och arbetsgivaren vet vilka villkor som gäller, precis som i vilket avtal som helst. En arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal kan alltid förbättra villkoren ännu mer än det som står i avtalet – men inte försämra.
Här finns några exempel på vad som brukar ingå i kollektivavtalet.
- Schysta villkor för alla. Arbetsgivaren kan inte välja en anställd som går med på sämre villkor än de som finns i kollektivavtalet. Om det är ont om jobb kan det annars lätt bli arbetsgivarens marknad, där människor börjar ta ett jobb till vilket pris som helst.
- Löneöversyn och lönesamtal. Din lön ska ses över varje år, enligt kollektivavtalet, och du har rätt till lönesamtal med din chef. På lönesamtalet pratar ni om ditt arbete, din prestation och vad du kan göra för att höja din lön.
Lönesamtal
- Särskilda ersättningar. Du får extra ersättning om du arbetar övertid, helger och kvällar, har jour och beredskap eller mycket restid.
Arbetstid
- Försäkringar för sjukdom och arbetsskada. I kollektivavtalet ingår försäkringar som ger dig ekonomisk ersättning om du till exempel blir långvarigt sjukskriven eller skadar dig i arbetet.
Avtalsförsäkringar
- Tjänstepension. Du får ett slags pensionssparande via din anställning: tjänstepension. Det innebär att arbetsgivaren varje år sätter in pengar hos ett försäkringsbolag som du kan ta ut vid pensionen, tillsammans med ditt övriga pensionssparande.
Tjänstepension
- Påverkan på jobbet. Du får större möjlighet att vara med och påverka beslut som berör din arbetsplats tack vare kollektivavtalet.
Bli aktiv
- Möjlighet till utveckling. De allra flesta kollektivavtal ger rätt till regelbundna utvecklingssamtal med din chef och lyfter vikten av kompetensutveckling.
Din utveckling
Vill du veta mer om vad du tjänar på ett kollektivavtal? Läs våra exempel på vad kollektivavtalet betyder för olika yrkesgrupper.
Det här tjänar du på kollektivavtalet
Inget kollektivavtal?
Jämför kollektivavtal med lagen
Jämför villkoren i lagen med villkoren i Visions olika kollektivavtal och se vilken skillnad avtalen gör.
Centrala och lokala kollektivavtal
Vision sluter kollektivavtal dels på central nivå med arbetsgivarorganisationer, dels på lokal nivå med arbetsgivaren via våra avdelningar och klubbar.
Centrala kollektivavtal
På central nivå förhandlar Vision om kollektivavtal med de olika arbetsgivarorganisationerna inom våra avtalsområden. Sveriges Kommun och Regioner (SKR), Sobona och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation är exempel på arbetsgivarorganisationer.
De centrala kollektivavtalen gäller till exempel lön, arbetstid, pensioner och anställningsvillkor. Kollektivavtalen omfattar alla medlemmar vars arbetsgivare tillhör en av arbetsgivarorganisationerna som Vision har slutit kollektivavtal med. Avtalen förhandlas om med några års mellanrum.
Lokala kollektivavtal
Din Vision-avdelning eller klubb förhandlar med arbetsgivaren om vilka villkor som ska gälla på er arbetsplats i det lokala kollektivavtalet, med det centrala kollektivavtalet som ram. Den lokala arbetsgivaren representeras av din chef.
I lokala kollektivavtal har du och dina kollegor möjlighet att förhandla om ännu bättre anställningsvillkor än de centrala avtalen. Ni kan anpassa era villkor till just er arbetsplats och vad du och dina kollegor tycker är viktigt.
Oftast handlar lokala kollektivavtal om extra förmåner för de anställda. Det kan till exempel gälla arbetstid, friskvård eller lunchsubventioner. Anställningsförmåner är vanligare hos privata arbetsgivare, men det finns inget som hindrar en kommun från att sluta avtal med det lokala facket om förmåner för sina anställda.
Särskilda regler i kommun och region
För kommuner och regioner, som följer HÖK-avtalet, gäller speciella regler. HÖK är nämligen inte ett formellt kollektivavtal. Det är en central överenskommelse som måste fastställas i lokala kollektivavtal för att gälla.
Men alla kommuner och regioner har förbundit sig att följa HÖK genom sitt medlemskap i kommun- och regionförbundet. Därför finns det ingen risk att någon kommun inte följer det som står i överenskommelsen. Avdelningar inom kommun och region har också samma möjligheter som andra avdelningar att sluta lokala avtal som ger bättre förmåner än HÖK.
Kollektivavtal för kommun och region
Ditt anställningsavtal gäller specifikt för dig
Ditt enskilda anställningsavtal gäller mellan dig och arbetsgivaren. Där kan det till exempel finnas villkor för dina arbetsuppgifter, din lön, semester och pension.