Att jobba med det du brinner för
Många av Visions medlemmar har förmånen att få jobba med det de brinner för. Det är speciellt och positivt på många sätt, men det finns också hälsorisker att vara medveten om. Här får du tips om vad du ska tänka på.
Samvetsstress och hälsorisker
Många gånger ger det energi och drivkraft att få jobba med det du brinner för. Jobbet är kanske mer än "bara ett jobb". Det kan gälla till exempel ideella eller idéburna organisationer som kyrkor och samfund, eller jobb inom socialt arbete, vård och omsorg, kulturarbeten och liknande.
Trots allt som är roligt och positivt med att vara engagerad i sitt arbete finns det saker att tänka på. Precis som i alla arbeten kan brist på resurser och förutsättningar leda till stress och dålig arbetsmiljö.
Men det finns också risk för det som kallas samvetsstress. Framför allt kan samvetsstress uppstå i kontaktyrken med många relationer till klienter, patienter, elever och anhöriga. Stressen kan uppstå om du upplever att det inte går att följa ditt samvete i arbetet. Risken är då att du känner att du inte kan leva upp till omgivningens förväntningar, och tvingas minska dina ambitioner och tona ner ditt samvete för att orka.
Det är ett stort ansvar för arbetsgivaren att ha en lojal och personligt engagerad personal. Arbetsgivaren ska se till att ingen arbetar för mycket. Det gäller även om den som är anställd väljer detta själv.
Det ska aldrig leda till hälsorisker att gå till jobbet.
Stress i arbetslivet
Är du mycket engagerad i ditt jobb? Grattis, men tänk på det här
- Arbetstidslagen finns på grund av hälsoskäl. Om du arbetar mycket mer än ordinarie arbetstid, eller inte får tid att återhämta dig efter en intensiv period, riskerar du i längden din hälsa. Se till att ta raster på jobbet. Har du flexibel arbetstid ska du komma ihåg att det är ersättningen för några få övertidstimmar. Din arbetstid är fortfarande begränsad.
- Stäm av dina ambitioner med verksamhetens. Det är härligt med ett jobb som du är engagerad i. Men det betyder också att du gör en större insats av ditt eget "jag" i jobbet. Därmed riskerar du att drabbas av samvetsstress om verksamhetens ambitionsnivå inte går i takt med din egen. Prata med dina kolleger. Om ni är fler som upplever samma sak kan ni gå ihop och framför era åsikter och förbättringsförslag.
- Prata med din chef om arbetssituationen. Är du på en arbetsplats där många är sjuka på grund av stress och utmattning? Ta upp det på en arbetsplatsträff och med chefen. Kan ni organisera arbetet på ett annat sätt? Kan det sociala klimatet förbättras? Vad behöver chefen för att kunna genomföra förbättringar?
- Använd skyddsombudet och Vision. Får ni inget gehör när ni framför att er arbetssituation är ohållbar för hälsan? Då är det dags att gå den formella vägen. Ett skyddsombud kan begära åtgärd enligt arbetsmiljölagen. Facket kan begära överläggning om förbättringsbehov av arbetsfördelningen i verksamheten. Använd Vision!
Kontakta Vision