Du har rätt till en rehabiliteringsplan
Din arbetsgivare har skyldighet att ta fram en plan för återgång i arbete – en rehabiliteringsplan – om du som medarbetare förväntas vara borta från arbetet på grund av sjukdom en längre tid.
Syftet med en rehabiliteringsplan är att det ska bli enklare och gå snabbare för den som är sjukskriven att komma tillbaka till jobbet. Därför är det viktigt att arbetsgivaren upprättar planen i samråd med den som är sjukskriven, i den utsträckning det är möjligt.
Som arbetstagare har du en skyldighet att aktivt medverka i din rehabilitering.
Rehabiliteringsplan krävs vid mer än 60 dagars sjukskrivning
Din arbetsgivare ska ta fram en plan för återgång i arbete om du antas vara sjukskriven i mer än 60 dagar. Då ska rehabiliteringsplanen upprättas senast dag 30 i sjukperioden.
Om det kan antas att du kan återgå helt i arbete inom 60 dagar behöver en rehabiliteringsplan inte tas fram. Då räcker det att arbetsgivaren dokumenterar detta på lämpligt sätt. Om det senare visar sig att du trots allt inte kan återgå inom 60 dagar ska en rehabiliteringsplan arbetas fram direkt.
Arbetsgivaren ska sedan kontinuerligt följa upp och anpassa rehabiliteringsplanen.
Undantag: Då behövs ingen plan för återgång i arbete
Det finns några undantagsfall där en fullständig rehabiliteringsplan inte behöver tas fram.
- Om det är uppenbart att det för tillfället inte är möjligt för dig att återgå i arbete, inte ens med rehabiliterande åtgärder. Det kan till exempel handla om att du väntar på medicinsk utredning eller behandling. Då räcker det att dokumentera skälen till detta i planen. Om det senare visar sig att du kan återgå i arbete ska en rehabiliteringsplan upprättas så snart som möjligt.
- Om det är uppenbart att du kan återgå helt i arbete utan några särskilda insatser. Då räcker det att dokumentera skälen till detta i planen. Om det senare visar sig att du trots allt inte kan återgå i arbete utan insatser ska en mer utförlig plan tas fram.