Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

Karensavdraget

När du är sjuk och hemma från jobbet görs ett karensavdrag från din sjuklön eller sjukpenning för första sjukperioden. Här kan du läsa mer om vad karensavdraget är och hur du räknar ut ditt karensavdrag beroende på hur länge du är sjuk.

Vad är karensavdrag?

Karensavdraget är ett avdrag på sjuklönen eller sjukpenningen som görs i samband med sjukfrånvaro. Avdraget beräknas till 20 procent av det du tjänar en genomsnittlig vecka.

Reglerna om karensavdrag har en inbyggd spärr som gör att det faktiska karensavdraget aldrig kan bli större än den faktiska frånvaron. Det får betydelse om du går hem när det är en del av dagen eller arbetspasset kvar, men går tillbaka till jobbet redan nästa arbetsdag eller arbetspass.

Det spelar ingen roll när på dagen du sjukanmäler dig eller hur många timmar du skulle ha jobbat. Karensavdraget är alltid 20 procent. Om du är sjuk under flera dagar eller arbetspass fortsätter karensavdraget att dras tills du har nått upp till 20 procent av din genomsnittliga sjuklön för en vecka.

Om du blir sjuk igen inom fem dagar görs inget nytt karensavdrag. Om det däremot har gått mer än fem dagar räknas det som en ny sjukperiod, så då görs ett nytt avdrag.

Mer information om karensavdraget finns i ditt kollektivavtal.

Hitta ditt kollektivtal

Karensavdraget ersätter karensdag

Karensavdraget infördes den 1 januari 2019. Innan dess gällde en karensdag i stället. Syftet med ändringen var att göra det mer rättvist för dem som har oregelbundna arbetstider, till exempel för den som är timanställd.

Vinnare på karensavdraget är de arbetstagare som tidigare fick höga avdrag med karensdagen, exempelvis de som har långa arbetspass eller arbetar natt. Förlorare är arbetstagare som tidigare kunnat gå hem med bara en del av arbetsdagen eller arbetspasset kvar och då kunnat räkna det som karensdag.

Ingen ersättning för karensavdrag

Det går inte att få ersättning för karensavdraget. Det var möjligt att få ersättning en period under covid-19-pandemin, men nu gäller karensavdraget som vanligt.

Räkna ut karensavdrag

För att räkna ut karensavdraget måste du först räkna ut din sjuklön. Din sjuklön per timme motsvarar 80 procent av din genomsnittliga timlön:

(Månadslön x 12) / (52 x arbetstimmar per vecka) x 0,8

Karensavdraget motsvarar sedan 20 procent av din sjuklön om du är sjuk i en vecka:

Sjuklön x 0,2

Om du inte arbetar heltid eller arbetar oregelbundna arbetstider hänvisar vi till ditt kollektivavtal för att beräkna din genomsnittliga arbetstid per vecka.

Exempel: Så beräknas karensavdrag

Xavier har månadslönen 25 000 kronor och arbetar heltid. Om Xavier är sjuk en hel arbetsvecka (40 timmar) blir hans sjuklön 4 600 kronor och karensavdraget 920 kronor:

Sjuklön per timme: 115 kronor x 40 timmar = 4 600 kronor

Karensavdrag: 4 600 kronor x 0,2 = 920 kronor

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss