Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

  • Illustration: Tryggt pensionsavtal.

Pensionsavtal för Svenska kyrkan

Vision och de andra fackliga parterna inom Svenska kyrkan, har enats med Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation om ett nytt tjänstepensionsavtal som börjar gälla 1 januari 2018.

Vem omfattas?

Det nya avtalet omfattar anställda födda 1959 eller senare. Den som är född tidigare än 1959 eller som har fått sjuk- eller aktivitetsersättning före 2018 omfattas även fortsättningsvis av de pensionsvillkor som de har idag.

Vad innebär det nya avtalet?

Det nya pensionsavtalet är helt premiebestämt, vilket innebär att en procentsats av lönen sätts in i en pensionsförsäkring hos Kyrkans pensionskassa. På lönedelar upp till 7,5 inkomstbasbelopp (ca 42 625 kronor år 2021) avsätts 4,5 procent. På lönedelar över avsätts 30 procent för att kompensera för att ingen allmän pension från staten tjänas in.

Ett premiebestämt pensionsavtal bygger på den så kallade livsinkomstprincipen, som innebär att det är hela yrkeslivets löner som ligger till grund för hur stor pensionen blir. Därför finns det inga åldersgränser i det nya pensionsavtalet, utan all lön grundar till pension oavsett hur ung eller gammal den anställde är.

Övergångsregel

Att byta pensionsavtal sent eller mitt i arbetslivet är komplicerat eftersom det är svårt att förutspå vilka konsekvenser det kan få för en enskild individ. Därför har parterna enats om en övergångsregel som gäller den som är eller har varit anställd i Svenska kyrkan innan 2018.

Vi hoppas naturligtvis att denna garantiregel inte ska behövas, men anser att regeln var nödvändig för att tillåta en snabb övergång till ett nytt pensionsavtal.

Övergångsregeln innebär att den anställde är garanterad en viss nivå av vad det nuvarande pensionsavtalet skulle ha givit. När den anställde går i pension ska en beräkning göras för att se om pensionen blivit annorlunda i KAP-KL Svenska kyrkan, och eventuell kompensation ska utges.

Garantin minskar för varje femårsintervall för att möjliggöra en successiv övergång till det nya pensionsavtalet:

Ålder 2018

Födda år

Garantinivå

55-59

1959-1963

95 procent

50-54

1964-1968

90 procent

45-49

1969-1973

85 procent

40-44

1974-1978

80 procent

Tjänstepensionsavtal för Svenska kyrkan (pdf)

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss