Vision arbetar för så smittsäkra verksamheter som möjligt, men ett generellt krav på vaccination vid nyanställning är inte oproblematiskt.
Uppgifter om hälsa är en speciellt skyddad uppgift. Arbetsgivaren kan efterfråga till exempel covid-bevis, men den som söker anställning är inte skyldig att visa upp ett sådant. Det är också tveksamt om arbetsgivaren kan ha rätt att registrera uppgifter om vaccination, och i så fall på vilka grunder.
Ett generellt krav på vaccination för nyanställning skulle också kunna vara diskriminerande, om en kronisk sjukdom innebär att personen inte kan vaccinera sig eller har religiös övertygelse som grund till att inte vara vaccinerad.
I regeringsformen finns ett skydd mot påtvingade kroppsliga ingrepp från det allmänna. Det innebär att kommuner och regioner inte kan tvinga någon till vaccination utan lagstöd. Sådant lagstöd finns inte i dag.
När det gäller nyanställningar är det ännu inte helt klarlagt om ett krav på vaccination skulle kunna anses strida mot regeringsformen eller inte. En del tyder på att ett sådant krav vid nyanställning inte skulle ses som ett tvång, men det finns ännu inga tydliga domar om detta.
På grund av detta vill Vision inte ingå några överenskommelser med arbetsgivare om generella vaccinationskrav vid nyanställningar. I de fall som arbetsgivaren vill besluta om att inte anställa ovaccinerade ställer Vision krav på att en riskbedömning görs. Riskbedömningen bör göras utifrån den specifika tjänsten som berörs. Arbetsgivaren har ansvar för att hänsyn tas till eventuella diskrimineringsaspekter och att regeringsformens skydd mot ingrepp från det allmänna och god sed på arbetsmarknaden vägs in i bedömningen. Vid riskbedömningen ska arbetsgivaren också väga in andra möjliga skyddsåtgärder.