Arbetsmiljöfrågor – det kan du göra som medarbetare
Det är arbetsgivarens ansvar att åtgärda brister i arbetsmiljön. Samtidigt är det alla medarbetares ansvar att säga till så fort ni märker ett problem. Här får du tips på vad du kan göra för att lyfta arbetsmiljöfrågor på arbetsplatsen.
Det finns olika sätt att ta upp arbetsmiljöfrågor på arbetsplatsen beroende på vad det gäller. Men en huvudregel är att inte låta det dra ut på tiden och hoppas att problemet löser sig ändå. Det gör det oftast inte.
Utgå från vilka som berörs av problemet
Är det bara du själv som berörs av ett problem i arbetsmiljön? Ta i så fall upp frågan enskilt med din chef eller skyddsombudet, i stället för hela arbetsgruppen.
Är det flera som berörs? Ta upp problemet till diskussion på en arbetsplatsträff, där ni försöker komma fram till en gemensam lösning.
Arbetsplatsträff
Ta hjälp av skyddsombudet
Du kan ta upp arbetsmiljöfrågor med ditt skyddsombud, som kan föra dem vidare till arbetsgivaren. Skyddsombudet har viktiga befogenheter när det gäller arbetsmiljön och får utbildning av arbetsgivaren och av Vision. Till exempel kan skyddsombudet kräva en skriftlig plan från arbetsgivaren över hur ett problem ska åtgärdas. Skyddsombud kan till och med stoppa arbetet om problemet innebär allvarliga risker för liv och hälsa.
Skyddsombud
Intresseförhandla med arbetsgivaren
Du och dina kollegor kan intresseförhandla med arbetsgivaren i frågor som ni vill arbeta med. I en intresseförhandling är det Vision – genom medlemmarna – som tar initiativ och vill åstadkomma en förändring. Oftast gäller intresseförhandlingar frågor som är nära vardagen i jobbet, till exempel friskvård och specifika arbetsmiljöfrågor.
Intresseförhandling
Kontakta Vision för vidare stöd
Ordnar det sig ändå inte, trots att du har tagit upp problemet på arbetsplatsen? Kontakta Visions center i ditt område som kan hjälpa dig att driva frågan vidare.
Visions center
Kontakta Vision