Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Osakliga löneskillnader, vad är det?

2021-03-24

Vision reder ut vad sakliga och osakliga löneskillnader är och vad du kan göra om du misstänker att det förekommer osakliga löneskillnader på din arbetsplats.

Skillnader i lön som inte har en logisk förklaring är osakliga och det gäller till exempel löneskillnader som enbart beror på kön. Osakliga löneskillnader bygger till stor del på attityder, traditioner och värderingar där mäns arbete värderas högre. Sakliga löneskillnader däremot beror på faktiska skillnader mellan två personer - till exempel: 

  • erfarenhet 
  • utbildning 
  • yrkesskicklighet 
  • arbetets svårighetsgrad  
  • marknadsvärdet vid rekrytering.

För att ta reda på om det förekommer sakliga och/eller osakliga löneskillnader på din arbetsplats så kan du ta del av den lönekartläggning som din arbetsgivare har gjort. Din arbetsgivare är nämligen skyldig enligt lag att lönekartlägga sina medarbetare. 

Vad du kan göra om det förekommer osakliga löneskillnader

Om det förekommer osakliga löneskillnader som arbetsgivaren inte adresserar kan du vända sig till dina lokalfackliga förtroendevalda. I många avdelningar finns det en löneprocessansvarig du kan prata med. Denna person deltar i både lönekartläggningen och överläggningarna inför lönerevisionen. Eftersom lönekartläggningen ska genomföras i samråd med Vision så har vi möjlighet att även uppmärksamma behov av andra åtgärder än bara lönejusteringar. Det kan exempelvis handla om översyn av lönesättande kriterier, kompetensutveckling av arbetstagare med lågt löneläge eller ogynnsam löneutveckling. Det är därför bra att medlemmar kontaktar sina förtroendevalda med viktig information så att de vet vad de särskilt behöver lyfta under lönekartläggningen samt överläggningarna inför en lönerevision. 

Prata med dina kollegor 

Diskutera gärna på din arbetsplats! Vad  räknas egentligen som kvinnliga  respektive manliga arbetsuppgifter på er arbetsplats? Och syns detta på lönen? Du kan också vända dig till din Vision-avdelning, -klubb eller ringa  Vision Direkt på 0771 44 00 00 för mer råd och stöd. 
  
För mer information besök även vision.se 

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar