Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

  • Två medarbetare pratar om osakliga löneskillnader.

Osakliga löneskillnader, vad är det?

2021-03-24

Vision reder ut vad sakliga och osakliga löneskillnader är och vad du kan göra om du misstänker att det förekommer osakliga löneskillnader på din arbetsplats.

Skillnader i lön som inte har en logisk förklaring är osakliga och det gäller till exempel löneskillnader som enbart beror på kön. Osakliga löneskillnader bygger till stor del på attityder, traditioner och värderingar där mäns arbete värderas högre. Sakliga löneskillnader däremot beror på faktiska skillnader mellan två personer - till exempel: 

  • erfarenhet 
  • utbildning 
  • yrkesskicklighet 
  • arbetets svårighetsgrad  
  • marknadsvärdet vid rekrytering.

För att ta reda på om det förekommer sakliga och/eller osakliga löneskillnader på din arbetsplats så kan du ta del av den lönekartläggning som din arbetsgivare har gjort. Din arbetsgivare är nämligen skyldig enligt lag att lönekartlägga sina medarbetare. 

Vad du kan göra om det förekommer osakliga löneskillnader

Om det förekommer osakliga löneskillnader som arbetsgivaren inte adresserar kan du vända sig till dina lokalfackliga förtroendevalda. I många avdelningar finns det en löneprocessansvarig du kan prata med. Denna person deltar i både lönekartläggningen och överläggningarna inför lönerevisionen. Eftersom lönekartläggningen ska genomföras i samråd med Vision så har vi möjlighet att även uppmärksamma behov av andra åtgärder än bara lönejusteringar. Det kan exempelvis handla om översyn av lönesättande kriterier, kompetensutveckling av arbetstagare med lågt löneläge eller ogynnsam löneutveckling. Det är därför bra att medlemmar kontaktar sina förtroendevalda med viktig information så att de vet vad de särskilt behöver lyfta under lönekartläggningen samt överläggningarna inför en lönerevision. 

Prata med dina kollegor 

Diskutera gärna på din arbetsplats! Vad  räknas egentligen som kvinnliga  respektive manliga arbetsuppgifter på er arbetsplats? Och syns detta på lönen? Du kan också vända dig till din Vision-avdelning, -klubb eller ringa  Vision Direkt på 0771 44 00 00 för mer råd och stöd. 

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss