Kompetensutveckling och omställning
Kompetensutveckling, alltså att utveckla sina färdigheter, är en central del av arbetslivet och något arbetsgivaren behöver avsätta tid och resurser för. Alla medarbetare ska kontinuerligt kompetensutvecklas i sin tjänst för att kunna möta kommande förändringar och nya krav i verksamhetens behov av arbetskraft.
Ett livslångt lärande
I dagens arbetsliv behöver vi vara snabbfotade och hela tiden anpassa oss efter förändrade förutsättningar och behov. Kompetensutveckling blir därför allt viktigare och behöver ske kontinuerligt genom hela yrkeslivet. Ibland handlar det om att fördjupa sina kunskaper inom det område man jobbar, men ibland kan det också handla om att ställa om till helt andra uppgifter - det vi kallar omställning.
Exempel på områden för kompetensutveckling
- Fördjupad kunskap inom befintliga arbetsuppgifter.
- Nya färdigheter för att möta nya och kommande behov/arbetsuppgifter.
Det är ett gemensamt ansvar och intresse för arbetsgivaren och den anställde att kompetensutvecklingen blir av. Det finns ingen lag som ger dig rätt till ett visst mått av kompetensutveckling. Men, i det omställningsavtal som Vision tecknat med SKR och Sobona så fastställs arbetsgivarens ansvar att stötta de medarbetare som hotas av arbetsbrist genom tillgång till kompetensutveckling och omställning.
Arbetsgivaren behöver analysera och försöka förutspå vilka kompetensbehov som kommer att finnas i verksamheten framåt och på så vis jobba målinriktat med kompetensutveckling bland medarbetarna.
Vad är kompetensutveckling?
Kompentensutveckling kan innebära kurser eller utbildningar, men det kan även handla om andra insatser, både kortare och längre. Allt ifrån studiebesök, arbetsrotation och seminarier till kurser och utbildningar i intern eller extern regi. Erfarenhetsutbyte och handledning är insatser som skapar förutsättningar för de anställda att öka sin kompetens och bidrar till en lärande organisation.
Ta fram en plan för din kompetensutveckling
Din utveckling, fortbildning och kompetensutveckling ska planeras och följas upp i samtal med din arbetsgivare, vid minst ett tillfälle om året. Det ska resultera i att du och arbetsgivaren kommer överens om en plan för dig. Oftast sker denna samtal inom ramen för utvecklingssamtalet eller medarbetarsamtalet, och där finns det också utrymme att skriva ner vad man kommit överens om.
Vad ska planen innehålla?
Vision föreslår att du tar upp frågor som:
- Så här skulle både jag och mitt arbete kunna utvecklas…
- De här utbildningarna eller praktikerna skulle jag vilja genomföra…
- De här arbetsuppgifterna skulle jag vilja prova på eller göra mer av…
- De här arbetsuppgifterna skulle jag vilja sluta med eller göra mindre av…
Hur ska planen användas?
Överenskommelsen/planen bör man titta på löpande under året. Den tas fram och stäms av vid utvecklingssamtalet.
Varför är kompetensutveckling bra?
Vision anser att kompetensutvecklingen är en naturlig del av verksamhetsutvecklingen och styrningen av verksamheten. Det är viktigt att kompetensutvecklingen är planlagd. Därför uppmuntrar Vision att man upprättar strategier för att utveckla de anställdas kompetens. Desto tydligare bild man har av verksamhetens mål och visioner för framtiden, desto lättare är det att lägga fokus på kompetensutvecklande insatser som leder mot målen.
Hur får jag en plan för min kompetensutveckling?
Ta upp frågan med din chef - gärna vid ditt utvecklingssamtal.
Utvecklingssamtal
Är du förtroendevald?
Tips för hur du kan påverka för mer kompetensutveckling