Löneskillnader och kön
Skillnader i lön som inte har en rationell förklaring kallas för osakliga löneskillnader. Det gäller till exempel löneskillnader mellan kvinnor och män som bara beror på kön. Hur är det på din arbetsplats?
Löneskillnader inom samma yrke
Det kan finnas löneskillnader inom samma yrke utan att det är något fel. Det kan till exempel bero på skillnader i utbildning, yrkeserfarenhet, arbetstidens längd eller arbetets svårighetsgrad.
Sådana löneskillnader finns när lönen sätts individuellt i enlighet med Visions kollektivavtal. Även skillnader i vad någon har presterat kan vara rationella förklaringar.
Men en löneskillnad som beror bara på kön är aldrig en rationell förklaring.
Individuell lönesättning
Enligt en dom i EG-domstolen kan arbetsgivare i vissa fall ha rätt att använda marknaden som skäl för att ge högre lön till män än till kvinnor med likvärdiga arbeten, eller vice versa. Men det gäller bara bara om det går att bevisa hur stor del av löneskillnaden som beror på marknaden, och att arbetsgivaren behöver ha den här löneskillnaden för att nå de uppställda målen.
Löneskillnader mellan kvinnor och män – finns de?
Löneskillnaderna mellan kvinnors och mäns löner syns tydligt i Visions lönestatistik över anställda i Sveriges olika kommuner. Skillnaderna varierar mellan allt ifrån någon hundralapp till flera tusen kronor i månaden.
De största löneskillnaderna mellan kvinnor och män inom samma yrke finns bland chefer. Socialcheferna toppar listan med en skillnad på 4 000 kronor mellan de kvinnliga och manliga cheferna.
Lönestatistik
Osakliga löneskillnader
Vision anser att en del av de skillnader i lön som vi ser mellan kvinnor och män är så kallade osakliga löneskillnader. Det innebär att personer som är lika kvalificerade och kompetenta får sämre lön bara på grund av sitt kön.
De osakliga löneskillnaderna som finns bygger till stor del på traditioner, värderingar och attityder där kvinnor ofta värderas lägre.
Lönekartläggning synliggör osakliga löneskillnader
Att arbeta med lönekartläggning är ett sätt att göra löneskillnader mellan kön synliga och därmed möjliga att förändra.
Arbetsgivare är enligt lag skyldiga att genomföra lönekartläggningar. Vision uppmärksammar och sätter press på arbetsgivare som struntar i lönekartläggningar och därmed bryter mot diskrimineringslagen.
Jämställdhet
Diskrimineringslagen
Visions kartläggning av löner hos våra medlemmar visar ett mönster av löneskillnader mellan kvinnor och män. I 29 yrken av 36 tjänar kvinnor sämre än män. Det är ett mönster som går igen om man tittar på statistik över andra yrkesgrupper, inom andra sektorer. I de flesta yrkesgrupper är medianlönen för män högre än medianlönen för kvinnor.
Lönekartläggning
Strukturella löneskillnader
Tips: Så kan du motverka osakliga löneskillnader
- Kolla om din arbetsgivare har gjort en lönekartläggning och vad den ledde till. Prata med din Vision-avdelning eller klubb, eller kontakta Vision Direkt.
- Diskutera jämställdhet på din arbetsplats. Vad räknas som kvinnliga respektive manliga arbetsuppgifter på arbetsplatsen? Syns det på lönen? Vilka anställningsformer finns på din arbetsplats? Hur ser könsfördelningen ut mellan de heltids-, deltids- och visstidsanställda?
- Lär dig mer om strukturella löneskillnader.
- Vem tar ut föräldraledighet på din arbetsplats? Påverkas lönen av föräldraledighet?
- Hör av dig till Vision och berätta om dina idéer och erfarenheter!
Kontakta Vision